Haberler

'İstanbul'a birkaç hava alanı daha'

Tarih: 29 Eylül 2009 Kaynak: Referans Yazan: Begüm Gürsoy

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelecek 25 yıl içerisinde ulaştırma ve haberleşme altyapısına 350 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. Erdoğan, bu yatırımın yap-işlet-devret ve kamu-özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirileceğini belirtti. Erdoğan, İstanbul'la ilgili hedefleri içinde ise yeni havaalanları bulunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 10'uncu Uluslararası Ulaştırma Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmada gelecekteki ulaştırma yatırımlarının özel sektörle birlikte yapılacağını vurgulayarak, İstanbul'da üçüncü köprüye de ihtiyaç olduğunu belirtti. Erdoğan, "Adı duyuldu, hemen karşı çıktılar. Bugün buna karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıktı. Şimdi sıkılmadan üstünden seyahat ediyorlar" dedi. Göreve geldiklerinde Sabiha Gökçen Havaalanı'nın çalışmadığını, orada hayvanların otladığını söyleyen Erdoğan "Şimdi ise Sabiha Gökçen yetmiyor. 31 Ekim'de yeni terminal binasının ve yeni haliyle Sabiha Gökçen'in çok daha farklı şekliyle açılışını yapacağız. Yetiyor mu, yetmiyor... İstanbulumuza bunun yanında daha birkaç havaalanı daha yapmamız gerekecek. Bu da şu anda hedeflerimiz arasında" diye konuştu. Marmaray Projesi ile Boğaz geçişinin 4 dakikaya düşeceğini ifade eden Erdoğan, Bakû-Tiflis-Kars Demiryolu da tamamlanınca Pekin'den Londra'ya İpek Yolu projesinin gerçekleşmiş olacağını söyledi. Erdoğan, Avrupa'da 6'ncı, dünyada 8'inci hızlı tren işletmecisi ülkelerden biri haline gelindiğini belirterek, bin trenle yurtdışına yük taşımacılığı yapıldığını da anlattı.

Erdoğan'dan AB'ye sitem
Konuşması sırasında Avrupa Birliği'ne (AB) sitemde bulunan Erdoğan, "AB üyesi ülkeler içinde Türkiye ile mukayese edilemeyecek ülkeler var. Alınma kararları siyasi" dedi. Alınma kararının AB müktesebatıyla ilgili olmadığını kaydeden Erdoğan, "Ama almışlar. Çok açık net söylüyorum. Kendilerine söyleyince cevap veremiyorlar. Türkiye'yi 3 yıllık projeksiyonla değerlendirmek haksızlıktır. Bu, AB'ye de haksızlıktır" dedi. Medeniyetler ittifakının eş başkanı olan Türkiye'nin, AB'yi adres olarak ortaya koymasının bir nedeni olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye içindeki muhalifler kadar AB içindeki Türkiye muhalifleri de bu fotoğrafı doğru okumalı" dedi.

Erdoğan dünün muhalefet tarzıyla bugüne ilişkin çözümler üretilemeyeceğini de ifade etti. Bosna Başbakanı Mustafa Mujiezinovic ise iki ülke şirketlerinin birbiriyle temasa geçmesini isteyerek, kendi ülkelerine yatırıma davet etti.

Politikalar gözden geçirilmeli
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise 2023'de 60 milyon insanın bilgisayar okur-yazarı olduğu, mevcut demiryolu hattını 2 katından daha fazla ağa kavuşturmuş, doğu-batı kuzey-güney arasında en az 10 otoyol koridorunun olduğu, an az 1 limanı dünyanın en büyük limanı arasında yer almış, uydu ve uçaklarını üretmeye haiz bir Türkiye görmekte olduklarını belirtti. Yıldırım, ulaştırma politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, Türkiye'de araç sayısının yüzde 470 oranında arttığını belirtti. Yıldırım, AB'nin 2030'a kadar 500 milyar euroluk yatırım taahhüdü altına girdiğini de kaydetti.

24 ülkeden katılımcı var
Resmi açılışı dün yapılan 10'uncu Uluslararası Ulaştırma Şurası, 1 Ekim'de sona erecek. 1.155 uzman, 1 yıl boyunca şura için çalıştı. 3.500 kişinin katıldığı şurada 24 değişik ülkeden 100'ün üzerinde de uluslararası katılımcı yer alıyor. Kanada, İran, Suriye, Danimarka gibi 16 ülkeden bakan düzeyinde katılımın olduğu şurada, 7 sektör başlığında 28 çalıştay gerçekleştirilecek. Bu kapsamda üçüncü köprü de ele alınacak. Uzay ve uydu konuları da ayrı oturumlarla değerlendirilecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.