Haberler

İzmir Limanı için yeni ortak arayışı

Tarih: 1 Ekim 2009 Kaynak: Referans Yazan: Mete Tamer Omur

İzmir Limanı için sözleşmeye çağrılan Global-Hutchison-EİB konsorsiyumu, finansman konusunda İstanbul'da bankalarla görüşüyor. Konsorsiyumun ortaklık yapısında da değişiklikler olabilir.

İzmir Alsancak Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkı için geçen çarşamba günü Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından imzaya çağrılan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri/LİMAŞ Ortak Girişim Grubu, yeni bir rota çizmek için İstanbul'da görüşmelere başladı. Konsorsiyumun ortaklarından EİB LİMAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, pazartesi gününden beri ortakların İstanbul'da toplantılar yaptığını söyledi. Hutchison Grubu'nun İzmir Limanı ile ilgili istekliliğinin sürdüğünü, ancak yeni ortakların gündeme gelebileceğini belirten Alharal, "Davet 5 ay önce gelse ihaleden çekilirdik" dedi.

İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle kazanan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri/LİMAŞ Ortak Girişim Grubu, açılan davalar nedeniyle 2.5 yıl beklemek zorunda kalmıştı. 2.5 yıl aradan sonra imzaya çağrılan konsorsiyum, küresel kriz nedeniyle planlarını yeniden gözden geçirmeye başlamıştı.

'Yola devam edeceğiz'
Konsorsiyumun limanla ilgili planları hakkında bilgi veren Alharal, maliyetler artsa bile finansmanı sağlayarak yollarına devam edeceklerini söyledi. Şartnamede belirtilen 45 günlük cevap süresinin uzatılması yönünde de bir taleplerinin bulunacağını anlatan Alharal, süre uzatma talebiyle birlikte 90 günlük bir zamanın olduğunu ve bu sürenin sonucunda konsorsiyum olarak gerekeni yapacaklarını söyledi.

Hutchison Grubu'nun ihaleden çekilme veya bu işten vazgeçme gibi bir düşüncesinin olmadığını aktaran Alharal, "Ancak ortakların payında bir değişiklik ve yeni ortaklar gündeme gelebilir. Ama ne olursa olsun Hutchison bu limanı işletecek. Şu anda kriz olabilir ama böyle konularda günlük düşünmemek gerekiyor. Biz limana 49 yılığına talibiz. 5-6 yıl sonra Türkiye'de ya da dünyada yine kriz olabilir. Bu, günlük bir proje değil. Uzun vadeli bir çalışma" diye konuştu.

'30 kere düşünüyoruz'
Kriz sonrası dünya ticaretinin daraldığını, konteynir cirolarının gerilediğini belirten Alharal, İzmir Limanı'ndan hedeflenen gelirlerde de gerilemeler yaşandığını ifade etti. Yaşanan krizle küresel finans piyasalarının bir süre önce kilitlendiğini kaydeden Alharal, şu bilgileri verdi: "ÖİB'nin gönderdiği davet bundan 5 ay önce gelse, bu ihaleden çekilirdik. Çünkü piyasalar bloke olmuştu. O şartlarda uzun vadeli finansman bulmak hemen hemen imkânsızdı. Ancak piyasalar açılmaya başlıyor, vadeler tekrar uzuyor. Konsorsiyum bu şartlarda 1.5 milyar dolarlık bir yükün altına girecek. 2 yıl önce üç defa düşünüyorsa, şimdi otuz kez düşünmek durumundalar. Şimdi yeni bir yol haritası belirleniyor."

Alharal, İzmir Limanı ihalesinden çekileceği açıklanan Deutsche Bank'ın konsorsiyum ortağı olmadığını, haberin kamuoyu tarafından yanlış algılanarak "konsorsiyumu finanse eden grubun çekildiği" şeklinde yorumlandığını söyledi.

'Niyeti olan para bulur'
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise İzmir Alsancak Limanı'nı almaya niyeti olanın, finansmanı da bulacağını söyledi. İhaleyi alan ortak girişim grubuna 2.5 yıl süre verildiğini hatırlatan Dologh, "2,5 yıl bekliyorduk, 45 gün de bekleriz. Aceleye gerek yok. Bugünün ekonomik şartları kötü olabilir ama liman 49 yıllığına özelleştiriliyor. Bu unutulmamalı. Ayrıca dünyanın neredeyse her bölgesinde limanı bulunan Hutchison'un Akdeniz'de limanı yok. Ne olursa olsun bu limanı almak isteyebilir. Belki de Akdeniz'de bir liman edinmek istiyorlar, bilmiyoruz ki" dedi.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle dünya ekonomisindeki şartların değiştiğini aktaran Dologh, ancak son günlerde faizlerin düştüğüne ve bankaların para satmak için yarıştığına dikkat çekti.

Sıkışıklık Ek Maliyet Nedeni
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, TCDD Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak, eylül ayında Alsancak Limanı'nda tekrar yaşanan sıkışıklık nedeniyle armatörlere ilave ardiye maliyeti yansıtıldığı şikâyetinde bulundu. Oda, Haydarpaşa Limanı'na sağlanan ardiye muafiyetinin Alsancak'ta da tanınmasını istedi. Deniz Ticaret Odası, İzmir Limanı'ndaki sıkışıklık nedeniyle iradeleri dışında demirde bekleyen gemilerden "demirde bekleme ücreti" alınmaması için de Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı'na başvurdu. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, her iki başvuruya da şu ana kadar yanıt alamadıklarını, ancak ümitli olduklarını söyledi. Öztürk, "İzmir Limanı'nda bu sorunlar devam ettikçe birçok konteynir gemisi Aliağa'daki Nemrut Limanı'na kaçacak" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.