Haberler

Topkapı Sarayı'nda 2'nci Feriye Dönemi

Tarih: 5 Ekim 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Beril Özcan
Odun deposu, karakol, gecekondu ve restoran... Çırağan Sarayı'nın Feriye Karakolu'nu restore edip restorana çeviren Üstün Karabol ve Vedat Başaran 14 sene sonra bu defa Topkapı Sarayı'nın karakolunu restoran yaptı. Klasik Osmanlı mutfağıyla tanınan Feriye'nin aksine Osmanlı Mutfağı'nın çağdaş yorumlarını sunacak olan Karakol Restaurant, ziyaretçilerini lezzetli bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Zira restoranın bahçesindeki kalıntılar 5'inci yüzyıla ait Psikopos Sarayı'nın sırlarını da gün ışığına çıkarıyor.

1700'lü yıllarda Osmanlı Sarayı'nın odun deposuydu, bir rivayete göre sucular tarafından taşıma durağı olarak da kullanıldı. 1850'lerde ise sarayın birinci avlusunda bulunan dış karakoldu ama geçmişi 5'inci yüzyıla kadar uzanıyor. Bahçesinde Aziz Simson'un düşkünler evi bulunduğu tahmin edilirken Psikopos Sarayı olduğu da ortaya çıktı. Restoran Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay'ın başlattığı Sur-u Sultanî Projesi'nin bir parçası aslında... Projeye göre Topkapı Sarayı surlarının içinde kalan yapılar yenilenecek, bahçeler düzenlenecek, eski güzel günlerine dönecek. İşte bu proje kapsamında Aya İrini Kilisesi'nin hemen yanındaki eski karakol binasına el atıldı. Yıllar içinde metruk bir yapıya dönen, içinde 4-5 ailenin bir arada yaşadığı binaya neredeyse yıkılmak üzereyken el kondu. UKTAŞ tarafından projelendirilen karakolun işletmesi için seçenekler arasından Osmanlı mutfağında başarısını kanıtlayan Feriye Restaurant seçildi...

Bu karakolda alkollü içki serbest

Alkollü içki servisinin de bulunduğu Karakol Restaurant Topkapı Sarayı'nın halka açık olan dış bahçesinde bulunduğu için saray yasakları kapsamına girmiyor. Restoran'ın en çok saray ziyaretçileri, yabancı iş adamı ve bürokratlar tarafından tercih edileceği tahmin edilirken, Aya İrini'deki konserlerin öncesi ve sonrasında da keyifli bir ortam sunuyor. Ekim sonuna kadar açık olan bahçesi iç mekan gibi 150 kişilik kapasiteye ve muhteşem bir manzaraya sahip.

İkisinin de saray karakolu olması tamamen tesadüf

14 yıl önce Çırağan Sarayı'nın karakolu olan Ortaköy'deki Feriye Karakolu'nu da restore ettirip restoran yapan Vedat Başaran ikinci restoranın da bir saray karakolu olmasının tamamen tesadüf olduğunu söylüyor. Başaran, bir zincir olmadıklarının da altını çizerek hedeflerinin konsept restoranlar anılmak istediklerini anlatıyor: "Başka restoran açmayı düşünmüyoruz. Zincir olmak gibi bir hedefimiz yok. Anadolu yakasında belki olur ama şimdi düşünmüyoruz. Konsept restoranlar yaratmak amacındayız. Burayı Feriye Restaurant'ın şubesi olarak düşünmemek gerek. Zaten adı da Feriye değil Karakol."

2 milyon dolar harcandı, Horasan duvarı örüldü

İşletmeyi alan Feriye Restaurant'ın Genel Müdürü ve Şefi Vedat Başaran yenilenme çalışmalarının 2 milyon dolara mal olduğunu söylüyor. Restorasyonunu ise Gür Yapı Mütaahitlik firması üstlenmiş. Karakol Restaurant'a büyüleyici atmosferini sağlayan da restorasyon sırasında gösterilen özen olmuş. Binanın orjinaline sadık kalınan restorasyon çalışmalarında binanın duvarlarında Horasan taşı ve sıvası kullanılmış ve tıpkı orjinalinde olduğu gibi Horasan duvarı örülmüş. Çok ihtiyaç olmasına rağmen tarihe sadık kalmak için bodrum katı yapılmamış. Çöplük alanının temizlenmesinin ardından, binanın arka bahçesinde aslında 50 yıl önce başlayan ama ilerlemeyen arkeoloji kazılarının hız kazandığı anlatan Başaran, burada birçok tarihi sırrın da gün yüzüne çıktığını anlatıyor. Aziz Simon'un "Düşkünler Evi" olduğu sanılan kalıntıların aslında 5'inci yüzyıla ait bir Psikopos Sarayı olduğu kesinleşmiş. Kazı alanından çıkarılan bazı parçalar Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek ama önemli bir bölümü Karakol Restaurant'ın bahçesinde kurulacak olan arkeoloji parkında ziyarete açılacak...

Tarihi mekanda modern Osmanlı mutfağı olacak

Karakol Restaurant'ın bir özelliği de Osmanlı-Türk mutfağının en güzel örneklerinin modernize edilerek sunuluyor olması. 20 yıldır Osmanlı-Türk mutfağı üzerine araştırma ve denemeler yapan Vedat Başaran: "Burada gelecek yüzyılın Türk mutfağı için örnekler sergilemeye çalışacağız. Füzyon mutfağı da diyebilirsiniz ama klasik Osmanlı mutfağının kendi içindeki dönüşümlerini kullanarak yakıştırmalar yapacağız. Mesela uskumru dolması da kabak çiçeği dolması da klasik iki Osmanlı yemeğidir. Ama biz uskumrunun içi için hazırlanan malzemeyi kabak çiçeği dolması içine doldurup yeni bir şey yapmış olacağız."

 

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.