Haberler

Türkiye'nin ilk dev akvaryumu, İstanbul Bayrampaşa'da açılıyor

Tarih: 6 Ekim 2009 Kaynak: Vatan Yazan: Beril Özcan
Sri Lanka'dan Güney Afrika denizlerine, Büyük Okyanus'tan Atlantik Okyanusu'na 10 bin türden, 20 bin deniz canlısının yolu İstanbul Bayrampaşa'ya düştü... Sebebi ise Türkiye'nin ilk dev akvaryumu Turkuazoo'ya yerleşmek ve ziyaretçileriyle buluşmak. Bu ay açılması planlanan dev akvaryumun bitmek üzere olan inşaatına girdik, balıkla sebze karışımı yemlerinin hazırlandığı mutfağına kadar gezdik. Esas sürpriz ise açıldıktan sonra. İsteyenler köpekbalıklarıyla yüzecek!

Aralarında kimler yok ki? Köpek balıkları, mercanlar, vatozlar, aslan balıkları ve binbir türlü egzotik balık İstanbul'da. Bu ay açılacak olan Forum İstanbul Alışveriş Merkezi, bünyesinde bir ilki barındırıyor: Dev akvaryum, Turkuazoo. 17 milyon Euro'ya mal olan, 8 bin metrekarelik alana kurulu Turkuazoo Hollandalı Global Aquarium firmasının Türkiye temsilcisi İstanbul Sualtı Dünyası A.Ş. tarafından işletilecek. Yapımına Mayıs 2008'de başlanan, Hollandalı firmanın dünyadaki 22'nci akvaryumu olan Turkuazoo dünyadaki örneklerini aratmıyor.

6 milyon litre su Marmara Denizi'nden alındı
Akvaryuma alışveriş merkezinin içinden giriliyor. Giriş bölümünde denizaltı, deniz canlıları, denizle ilgili her türlü sergi, fotoğraf ve hediyelik eşya yer alacak. Ayrıca Haliç'ten ve Boğaz'dan toplanan çöplerin de bu alanda sergilenerek çevre bilincinin aşılanması planlanmış. Akvaryumda tam 6 milyon litre deniz suyu kullanıldı; deniz suyu Marmara Denizi'nden tankerlerle taşındı. Filtrelenen deniz suyunun, kimyasal değerleri, PH ve ısı seviyesi balıklar için uygun hale getirildi. Devir daim edilerek kullanılacak olan akvaryum suyu, gerektiği takdirde yeniden tankerlerle taşınarak tazelenecek.

Cam tünelde yürüyen bantla gezilecek

Amazonlardaki Mekong Nehri'nden getirilen Mekong Nehri devleri, Amazon Nehri Arapaymalarının bulunduğu tatlısu balıkları bölümlerinden başlıyor akvaryum gezisi... Ve 80 metrelik cam görünümlü akrilik tünelde devam ediyor ki gezinin en heyecanlı bölümü burası olsa gerek. Turkuazoo'nun Pazarlama ve İletişim yöneticileri Gülnur İnkaya ve Ahmet Ziyalar, klostrofobisi (kapalı, sıkışık ortamlarda bulunma korkusu) olanları uyarıyor. Çünkü bu cam tünelde yürürken, sağınızdan, solunuzdan, üstünüzden yüzen balıklarla kendinizi akvaryumun içinde hissedebilirsiniz. Tuzlu su balıklarının yer aldığı tünelde ağırlıklı olarak turuncu renkli İspanyol Mercanları göz çarpıyor. Çünkü henüz yeni evlerine alışmaya çalışan deniz canlılarından en kolay adapte olan onlar, bu yüzden de kaçmıyorlar. İspanyol mercanları ve üzerinizden büyük bir acelesi varmış gibi geçen vatozlar tünelin en rekli simaları. Yürüyen bantlarla gezilecek olan tünelde akvaryumun temizliğini yapan balık adamlarla da sık sık karşılaşabilirsiniz.

Köpek balıkları Güney Afrika'dan geldi

Tünelin bitiminde heyecanı ikiye katlayan 270 derecelik görüş açısına sahip akvaryum teknesi bekliyor, tabii içindeki köpek balıklarıyla birlikte. Köpek balıklarının sayısı akvaryum ziyarete açıldığında toplam 30 olacak. Ama bunlardan 10 tanesi büyük cinslerden... En büyüğü 3 metre uzunluğunda olacak. Bir köpek balığının bir yıllık maliyeti ise 5 bin Euro. Sand Tiger cinse köpekbalıkları, akvaryumun ilk sakinleri olarak 28 Ağustos'ta Turkuazoo'ya getirilmişler. Güney Afrika'dan uçakla Hollanda'ya aktarılan, Hollanda'da karantinada akvaryum şartlarına alıştırılan köpekbalıkları, özel olarak hazırlanmış tırlarla İstanbul'a varmış. Bir köpek balığı 15 yaşına kadar yaşayabiliyor ancak akvaryum şartlarında ürediğine pek rastlanmamış. Turkuazoo'nun geri kalanında da birbirinden süslü egzotik balıkların, ahtapot, kabuklu deniz canlıları gibi şaşırtıcı canlıların bulunduğu bölümler yer alıyor. Akvaryumda toplam tur 1,5 saat sürüyor ama dileyen istediği kadar kalabiliyor.

Katil Jawslar ve duygulu balıklar buraya giremez

Jaws olarak tanınan katil köpek balıkları koruma altında olduğundan akvaryuma alınmıyor. Yunus gibi memeliler de akvaryuma giremiyor. Çünkü memeli deniz canlılarının duyguları olduğuna inanılıyor ve etik olarak akvaryuma alınması uygun görülmüyor. Koruma altındaki tüm su canlıları buraya giremiyor ama bir caretta caretta için farklı bir uygulama olabilir. Geçen hafta Adana'nın Küçük Yumurtalık Köyü'nde İkisu Deresi kumsalında yaralı halde bulunan caretta caretta'nın, akvaryuma alınması için Çevre Bakanlığı'na başvuruda bulunulmuş.

Büyük balık küçük balığı yemeyecek

Akvaryumda yaşayan köpekbalıkları ya da diğer büyük balıklar küçük balıkları yemiyor. Çünkü bu balıkların karnı her zaman tok. Beslenmeleri ve sağlıkları su ürünleri mühendisleri ve biyologlardan oluşan ve aquarist denilen 7 kişilik bir ekibe amanet. Aquaristler büyük balıkları tek tek elleriyle besliyor diğerleri için de sardalya, karides, kalamar, ıspanak, havuç, brokoli gibi sebzelerden oluşan bir yem hazırlanıyor. Akvaryumda dalış dersleri de olacak. Derslere katılanlar köpek balıkları ve diğer balıklarla yüzebilecek. Ve Scuba Schools International'ın Akvaryum Dalış Sertifikası'nı elde edecek.

Akvaryumda düğün de yapılacak

Öğrencilere yönelik hazırlanan eğitim programları ile yıllık 100 bin öğrenciye eğitim vermeyi hedefleyen Turkuazoo'yu yılda 1 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Ayrıca düğün törenleri, yaş günü partileri, şirketlerin lansman toplantılara da açık olacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.