Haberler

Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa ile Rolex Learning Center Üzerine Söyleşi

Tarih: 26 Şubat 2010 Derleyen: Tuğçe Şahin


Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa'dan oluşan Japon mimarlık grubu SANAA'nın tasarladığı "Rolex Learning Center" geçtiğimiz günlerde açıldı. Bina üzerine bir söyleşi...

Tasarımın son haline kadar geçen süreç nasıldı?

İlk çalışmalarımızda kütüphane, çok amaçlı salon, kafe ve diğer programlar çok katlı bir kule şeklinde bir araya gelmişti. Ancak sonunda, programın da öngördüğü üzere öğrencilerin çalışabilecekleri birçok alanın tek bir zemin ve tek bir mekanda toplanmasının en iyisi olduğunu hissettik. Ancak alışılmış tek mekan çözümüne gitmedik, bütünleşik avlular ve topografik organizasyonlarla programların ayrışmasını aynı zamanda da ilişkili olmasını sağladık. Geniş tek mekanın aşağı yukarı dalgalanması, insanların binanın merkezine ulaşabileceği bir esas boşluk tanımlıyor. Bu binaya tek esas bir girişten ulaşmamızı mümkün kılıyor.

Tasarımda çıkış noktanız ve etkilendiğiniz şeyler nelerdi?

Parça parça oluşan bir tasarım olmadı. Gereken programlar ve özel birimlerin ilişkileri üzerine çalışarak en uygun biçime ulaştık. Bir taraftan kendimize şunu sorduk: Nasıl bir mekanda pek çok insan farklı aktiviteler yaparak birarada olabilir ve bundan keyif alabilir? Son şekle ulaştıktan sonra nasıl rampalar kullanılabileceğimizi öğrenmek için Lozan ve İsveç peyzajından merdivenler ve rampalardan faydalandık.

İyi bir mimari mekanın öğrenme sürecine katkı sağlayabileceğini düşünüyor musunuz?

Tüm program, insanların tek bir konu üzerinde toplanabilecekleri, belki diğerleriyle ilgilenebilecekleri tek bir mekanda bir araya geliyor, çünkü mekan tamamen açık ve birbiriyle ilişkili. Bu tipte bir açık mekanın yeni buluşmaları artırabileceğini ve yeni aktivitelere teşvik edeceğini umuyoruz. Koridor ve sınıfların kesin hatlarla bölündüğü geleneksel çalışma ortamlarıyla karşılaştırıldığında, burada farklı yollarla kullanılabilecek yeni mekanlar ve farklı aktif karşılaşmalar olacağını düşünüyoruz.

The Rolex Eğitim Merkezi oldukça yenilikçi bir bina. Müşterinin talebinin orijinalde nasıl olduğundan bahsedebilir misiniz?

Bu eğitim merkezi üniversite planına bitişik olmanın yanı sıra, kütüphane, çok amaçlı salon, kafe ve ofislerden oluşan kampüsün merkez birimi olacaktı. Geleneksel bir kütüphane yerine, müşteri serbest ve kolay çalışma ortamının sağlanabileceği yeni bir mekan yaratılmasını istemişti.

Yapıyı gerçekleştirirken karşılaştığınız zorlukları anlatabilir misiniz?

Strüktür boyunca uzanan kabuk, üç boyutlu topoğrafya ve bunun programa göre ilişkisi, Japonya dışında bir bina yapmak, eğimlerin, merdivenlerin ayarlanması ve eğimli asansör zorluklardan bazılarıydı.

Rolex Eğitim Merkezi benzersiz bir topoğrafyaya sahip. Kişinin yaşayacağı deneyimden ve nasıl kullanabileceğinden bahsedebilir misiniz?

Bu yapı mimari ve topografik nitelikleri birarada barındırdığı için deneyimler sürekli değişecektir. Bir odaya girerken ya da çıkarkenki etki mimari bir deneyim olabilir ama eğimlerden çaprazlama ya da bir füniküler ile çıkmak doğada bir tepenin üstünde olmaya daha yakın bir deneyimdir. Ayrıca mimari elemanlarla bir topografya yaratmak, geleneksel binalarda hissedilmeyen mimari bir deneyim yaratır. Bir tepenin zirvesinde durduğunuzda diğer tepeyi göremeyebilirsiniz ancak rüzgarın hafif sesini duyarsınız ya da başka bir yer olduğunu göremeyebilirsiniz ama bedeniniz diğer mekanla bir ilişki hisseder. Geleneksel tek mekan çözümlerinin aksine yeni ilişkiler doğurabilir ve bu da yeni mimari deneyimler yaratabilir.

Rolex Eğitim Merkezi bulunduğu yerle, Lozan'ın coğrafyası ve iklimiyle nasıl ilişki kuruyor?

Mevcut ulaşım yolu kampusun dört tarafından da dolaşıyor. Her yönden ulaşılabilmesi için Rolex Eğitim Merkezi'nin her tarafı açık. Binanın içinde yaratılan peyzaj, kent ve kampüsün peyzajıyla birlikte gelişecek bir süreç içinde bulunuyor.

Binanızın gelecekteki kullanıcıları ve onların bu sıradışı mekana karşı beğenilerinin nasıl olmasını bekliyorsunuz?

Geleneksel bir bina değil, yeni; dolayısıyla kullanıcıların yeni ve farklı yollarla bu binayı kullanacaklarını umuyoruz.

Müze, galeri gibi kullanımların yanısıra bilim, mühendislik öğrenimiyle ilgili bir bina üzerinde çalışırken hangi fikirden etkilendiniz?

İnsanların toplandığı, çalıştığı ve bilim üzerine tamamiyle yeni bir bakış açısı oluşturduğu mekanlar yaratabilme fırsatından dolayı çok heyecanlıydık.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.