Haberler

75 gündür "Çevre" nöbeti tutuyorlar

Tarih: 15 Mart 2010 Kaynak: Yeni Asır
Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Beyobası beldesindeki Yuvarlakçay Irmağı'na kurulacak hidroelektrik santraline tepki gösteren ve 75 gündür ''çevre'' nöbeti tutan köylülere destek amacıyla protesto yürüyüşü düzenlendi. Topgözü mevkisine naylon çadırlar kurarak 75 gün önce eylem başlatan köylülere destek vermek için düzenlenen protesto yürüyüşü Dökümtepe mevkisinden başladı. Ellerindeki pankart ve dövizlerde yer alan ''Yuvarlakçay Geçilmez'', ''DSİ hatasız kul olmaz, hatandan dön artık'', ''İtirazım var ağaç katliamına'' yazılarıyla yapılacak olan HES'e tepki gösteren yaklaşık 500 kişi, slogan atarak köylülerin bulunduğu çadırlara kadar yaklaşık 1.5 kilometre yürüdü.Yürüyüşe, Fethiye, Ortaca, Köyceğiz ve Dalyan'da yaşayan bir grup İngiliz ve Alman vatandaşı da destek verdi.

''Yuvarlakçay Geçilmez''

Bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinin katılımıyla oluşturulan Yuvarlakçayı Koruma Platformu Sözcüsü ve TEMA gönüllüsü Murat Demirci, yürüyüşün ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.Demirci, köylülerin bölgeye kurulacak olan HES'e tepki amacıyla kurdukları çadırlarda 75 gündür ''çevre'' nöbeti tuttuğunu ve 100 gün önce platformun kurulduğunu belirterek, ''Köylüler olumsuz doğa koşullarına rağmen eylemlerini aralıksız sürdürüyor. Çadırda çevre nöbeti tutan 13 köylü hakkında savcılıkça Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Soruşturmayı protesto eden köylüler, buna tepki amacıyla yaklaşık 1200 imza topladılar. Köylülerin çevre nöbeti, geceleri yaşanan olumsuz doğa koşullarına rağmen aralıksız sürüyor'' diye konuştu.

Köylüler için Yuvarlakçay'ın hayati bir öneme sahip olduğunu anlatan Murat Demirci, şöyle devam etti:

''Kurulacak HES için bölgede bulunan ve 150 ile 300 yaşında olduğu tespit edilen 30 anıt ağaçtan 10'u kesildi. Bölgede kesilen ağaç sayısı yaklaşık bin adet. Bugün protesto yürüyüşünde köylüler ve onlara destek olan doğa dostlarının taşıdıkları 'Yuvarlak Çay Geçilmez' pankartı, bölge halkının ve çevrecilerin HES'e bakışını en iyi şekilde anlatıyor. HES yapımı kararından vazgeçilene kadar köylüler ve çevreciler eylemlerini sürdürecekler.''''Nöbet tutan'' köylüler, ağaçların altına kurdukları derme çatma çadır mutfakta ise imece usulüyle yemek hazırlıyor. Hazırlanan yemek, çadırlarda kalanlara dağıtılıyor. Yemek için kullanılan malzemeler ise köylüler ve eyleme destek veren vatandaşlarca temin ediliyor.Bölgeye gelen Muğla Üniversitesi öğrencileri ise söyledikleri şarkı ve türkülerle köylülere moral veriyorlar.

DSİ Bölge Müdürü İndap

Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap ise Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay'ın, Muğla'da düzenlenen ''İl Koordinasyon Kurulu'' toplantısında öne sürdüğü, ''Yuvarlakçay'da DSİ tarafından yapılan işlemlerin doğru olmadığı'' iddiasını yanıtladı.İndap, bölgede 110 nehir santrali lisansı verildiğini ve bunlardan 22'sinin bitirildiğini, bir o kadarının da inşaat halinde olduğuna işaret ederek, ''Bu sudan bu enerjiyi elde etmeye mecburuz. Ama bunu elde edeceğiz diye çevreye, doğaya, insana zarar vermek hiç bir Türk vatandaşının aklından geçmez. Doğaya zararı olan bir şeyi DSİ yapar mı? Bunların kuralları, yönetmelikleri var. Bunlara uymak zorundayız, bunlara uyarak yapacağız'' dedi.

Bu tür çalışmaların ÇED raporu sonrasında Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve diğer kuruluşlardan izin alınarak yapıldığını anlatan İndap, şunları söyledi:''Doğal hayatın yaşaması için gereken suyu DSİ verir. Ayrıca, izin almadan ormandan bir ağacı kesmeniz mümkün değil. Türkiye'de bu şekilde ihale edilmiş birçok iş vardır. O yüzden kanunlar çerçevesinde bunların fizibilitesi, su kullanım anlaşmaları ve planlama raporlarında ne deniyorsa onlar aynen yerine getirilecektir. Yani kanunsuz bir işi kimse yapmaz. Yapamaması lazım. Burada ağaç kesilmiştir, doğrudur. Biz yüzlerce baraj yapıyoruz, ormanlık alan varsa kestiriyoruz. Orada bin ağaç keserken milyonlarca ağaca yetecek suyu veriyoruz, yüz binlerce arazinin taşkınlardan korunmasını sağlıyoruz ve milyonlarca insana içme suyu sağlıyoruz. Bu sadece Yuvarlakçay'da yapılmıyor, Türkiye'nin her yerinde böyle yapılıyor.''
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.