Haberler

17 yıl sonra kaldığı yerden Ayasofya

Tarih: 15 Mart 2010 Kaynak: Milliyet Cadde Yazan: Burcu Özbek
Ayasofya Müzesi'nin içindeki 181 tonluk iskelenin son parçaları da söküldü. Müze restorasyonu nihayet bitti. İstanbul Life, mart sayısında konuyu sayfalarına taşıdı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'yle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların en önemlilerinden biri de Ayasofa'daki restorasyonlarının tamamlanması. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 2009 yılının ocak ayında başlattığı kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla, İstanbul'un köklü tarihinin bin 500 yılına tanıklık etmiş, yazılı tarihin kaydedemediklerini duvarlarında taşıyan Ayasofya'nın öyküsünü önümüzdeki nesillere aktarmayı amaçlıyor. Bu çalışmalar kapsamında geçtiğimiz ay, 17 yıldır Ayasofya Müzesi'nin içinde bulunan 181 ton ağırlığındaki demir iskelenin son parçaları söküldü. Restorasyon çalışmaları sürerken bulunan ‘Serafim figürü', müzeyi yeniden dünya gündeminin üst sıralarına taşımış, Ayasofya'nın derin tarihini bir kez daha gözler önüne sermişti. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın Ayasofya'daki çalışmalarının ikinci aşamasını ise, galeri katının onarımı oluşturuyor. Ayrıca, I. Mahmut Kütüphanesi, I. Mahmut Şadırvanı ve Sıbyan Mektebi'nin restorasyonları da çalışmalar arasında yer alıyor. Üzerlerinde 'Hz. Allah, Hz. Muhammed, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin' isimlerinin yazılı olduğu, 7.5 metre çapındaki dünyanın en büyük hat levhaları kabul edilen sekiz levhanın konservasyonu ve restorasyonuyla Ayasofya'nın iç mekan aydınlatmasını sağlayan kandilliklerin restorasyonu da ajansın çalışmaları kapsamında. Ayrıca, Ayasofya Bilim Kurulu'nun denetiminde gerçekleştirilecek cephe restorasyonuyla uzun yıllardır yapıya zarar veren çimento esaslı derzler ve sıvalardan yapı arındırılacak.

Restorasyonda gerçekleştirilen çalışmalar
- 520 metrekare genişliğinde, 55 metre yüksekliğinde ve 181 ton ağırlığındaki çelik iskele söküldü.
- Ana kubbe kuzeydoğu çeyreğinde yaklaşık 500 metrekare bezemeli yüzeylerde yer alan mozaik ve mozaik taklitlerinin restorasyonu gerçekleştirildi.
- Bu çalışmalar esnasında müzenin kuzeydoğu kubbesinde yer alan, 160 yıl sonra gün yüzüne çıkarılan ve 700 yaşında olduğu tahmin edilen altı kanatlı melek yüzü Serafim ortaya çıktı.
- Ayasofya iç narteks tonoz yüzeylerinde bulunan yaklaşık 600 metrekare mozaik ve mozaik taklidi yüzeylerde konservasyon ve restorasyon gerçekleştirildi.
- Mozaikleri Justinianus dönemine ait iç nartekste uzun yıllar sonra ilk defa bir restorasyon ve konservasyon çalışması başlatıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.