Haberler

Her bina değil, sadece "göçer" nitelikli binalar güçlendirilmeli

Tarih: 31 Mart 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Hüseyin Keleş
Türkiye Deprem Vakfı İkinci Başkanı Prof. Dr. Semih Tezcan, olası bir depreme karşı yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili ilginç önerilerde bulundu.

Gelişigüzel, güvensiz tüm binaların güçlendirilmesi teşebbüsünün çıkmaz bir sokak olduğunu söyleyen Tezcan, Hızlı Değerlendirme Metodu ile binaların taranarak içlerinden sadece 'göçer nitelikli' olanların fişlenmesi gerektiğini söyledi. Bu şekilde yapılacak bir çalışmanın herhangi bir depremde sıfır can kaybıyla çıkılmasını sağlayacağını dile getiriyor. Tezcan, bu yöntemin, Boğaziçi ve İstanbul Teknik Üniversitelerinden çeşitli uzmanların yedi yıldır çalıştığı ve devamlı geliştirilen orijinal ve etkili bir yöntem olduğunu kaydetti. Depremde ölümlerin hemen hemen tamamının göçük altında gerçekleştiğini belirten Tezcan, bu yüzden hangi binaların göçme riski taşıdığının önceden tespitinin, hayati bir önem taşıdığına dikkat çekti. Tezcan şöyle konuştu: "Esasında çoğumuzun yanlış algıladığı bir gerçeği dile getirelim. Depreme 'hazır' olmak demek, mal kaybını önlemek değil, can kaybını önlemek olduğuna göre, yapılacak şey kesinlikle güçsüz binaları güçlendirmek değildir. Çünkü deprem değil, bina öldürür! O halde, bütün enerjimizi can kaybına neden olabilecek göçer nitelikli binaları bulup çıkarmaya hasretmeli ve sadece bu tip göçer nitelikli binaları ya güçlendirmeli veya iskândan arındırmalıyız."

Başbakanlığın, 1999 Marmara depremleriyle ilgili istatistiklerini hatırlatan Tezcan, depremde göçerek can kaybına neden olan binaların oranının yüzde 6 olduğunu dile getirdi. İstanbul'da bu oranın ise zemin özelliklerinde nispeten daha elverişli şartlar bulunması nedeni ile yüzde 4'ü geçmeyeceğini dile getirdi.

Tezcan'dan binalar için çözüm önerileri

Göçme riski bulunan binaların tespiti ile, güçlendirilmesi gereken bina sayısı, bina stoku içinde sadece yüzde 4'e inecek ve binaların geri kalan yüzde 96'sı için güçlendirme gereği ortadan kalkacak.

Can kaybını 'sıfıra' indirebilmek ve teorik olarak hiç kimsenin burnunun dahi kanamasına sebep olmamak için yapılacak en akıllıca iş, binaların tek tek elden geçirilerek, 'göçme riski' taşıyıp taşımadıklarının belirlenmesidir.

'Göçme riskini' en hızlı, en güvenilir ve en az maliyetle tayin edebilmek için, P25-Hızlı Değerlendirme Yöntemi, tahripkâr olmayan bir yöntemle, ultrason cihazları ile beton kalitesi tayin eder ve bilimsel olarak en gerçekçi bir değerlendirme imkanı sağlar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.