Haberler

İstanbul'un Yaratıcılığını Kim Ortaya Çıkartacak?

Tarih: 29 Nisan 2010 Yazan: Derya Yazman
İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri 2010 Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerinin 3.sü olan "Yaratıcı Kent Sanatı" konferansı, 28 Nisan 2010 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç.Dr. Zeynep Enlil'in moderatörlüğünde ve kültür politikaları konusunda önemli çalışmaları olan Charles Landry'nin katılımı ile İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde gerçekleşti. Charles Landry, kentlerin hayal güçlerini ve düşüncelerini tetikleyerek, potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olacak çalışmalar yapıyor.


Charles Landry

Landry, "Kentlerin geleceğinde yaratıcılığın, kültürün, kültürel mirasın, sanatın, tasarımın veya kültür altyapılarının değeri nedir?" sorusunun geçerliliğini yitirdiğine dikkat çekti ve şimdi sorulması gerekenin "Kültürü, tasarımı, kültürel mirası, sanatı veya kültürel altyapıyı düşünmemenin bedeli nedir?" olması gerektiğini söyledi.

Kentlerin dönüşüm süreçlerinde "kültür" kavramının öne çıktığını söyleyen Landry, bu süreçte bazı kavramlarında değiştiğini belirtti: Binaların insanlar üzerinde bıraktığı hisler ile "öğrenme" olgusunun değişimi, fiziksel dokunun kentsel mühendisliğe entegre olması, amblemlerin kentlerde farklılaşması ve bir sembol oluşturması gibi.

"Yaratıcı yer nedir?" sorusuna "ticari olmayanla ticareti harmanlayan, finans içermeyen, öz olanın kentin sokakları olduğu yer" cevabını veren Landry, yaratıcılığın da taze düşünmek, bazen 1+1=3 diyebilmek olduğunu vurguladı.

İnsanlar için yaratıcı şehirleri tanımlamak için 4 yol olduğunu söyleyen Landry, bunları şu şekilde ifade etti: Sanat, kültürel miras, tasarım - film sektörü, yaratıcılık kültürü.

Landry sunumunda bazı sorular sorarak "neyin daha çok yaratıcı" olduğunu sorguladı. Bu soruları, kentler üzerinden örneklerle dinleyenlere şu şekilde yöneltti:
"Hangisi daha yaratıcı?: Organik olan mı, planlı olan mı? - yumuşak olan mı, sert olan mı? - mantıklı mı, mantık dışı mı? - kurumsal mı, eğlenceli mi? - yeni olan mı, eski olan mı? - yalnız olan mı, grup içinde olan mı?

Konuşmasını tamamlarken kentlerin ve İstanbul'un yaratıcılığını ortaya çıkarmak adına bazı öneriler getirdi. Bu önerileri kentte gerçekleşen her ölçekteki tasarımlara (bina, mekan, kent mobilyası tasarımları gibi) yönelik gerçekleştirilebilir olmasına dikkat çekti. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

- İnsanlar süprizlerle karşılaşmak ister: Yapılanların mizah, eğlence olgusu içermesi,

- Dinamik, canlı olmalısı,

- Hatırlanabilir şeyler olması,

- Güvenilir, açık olması,

- Kültür ve sanat ile bağlantılı olması,

- Yenilikçi şeyler olması,

- Bir yerin insanlara farklı şeyler hissettirmesi,

- Hem yerel hissi veren, hem de küresel hissi veren bir şeyler yaratılması,

- Esnek ile sabit şeyleri birleştirilmesi,

- Herşeyin için de bir aşk, sevgi olgusunun olmalısı, bunların kelimlere dökülmesi,

- En önemlisi de yaratıcı bir bürokrasinin olması gerekir.

Tüm bu önerilerin kentlerde gerçekleşmesinin çok da kolay olmadığını söyleyen Landry, kendisinin de kentler için ürettiği projelerin bazılarında başarısız olduğunu söyledi. Konferans dinleyicilerin soruları ile sona erdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.