Haberler

Kentsel Dönüşüm Kıskacında İstanbul Yoksulları

Tarih: 3 Mayıs 2010 Kaynak: Bianet

Foto muhabiri Fatih Pınar, "Bu kadar kısa zamanda haksızlık ve eşitsizliklerle dolu bu kadar hızlı bir değişimi belgelemek suretiyle bu haksızlığın önüne geçecek bir hareket yaratabilmek" amacıyla İstanbul'un kentsel dönüşüme uğratılan tarihsel mekanlarını ve bu mekanların sakinlerini bianet okurları için sesli ve görsel kayda geçiriyor.

İstanbul, uluslararası sermaye tarafından yıkılıyor ve "yeniden yaratılıyor". İstanbul'da yaşayanların maddi ve manevi emeklerinin ürünü olan yaşam biçimleri, yaşam alanları ve yaşam kaynaklarının "uluslararası sermaye için rant yaratmak yerine ihtiyacı olanların hayatlarını iyileştirmek için kullanılması" gerektiğini düşünen fotoğraf sanatçısı Fatih Pınar, bu "dönüşüm"e bizler için tanıklık ediyor. Durdurulamaz gibi görünen bu "yokediş" ve "yeniden yaratış"a kamerasıyla karşı koymaya uğraşan Fatih Pınar'a göre bu, "aynı zamanda egemen güçlerin dünyanın sahibi olmadıklarını göstermekle ilgili bir tavır".

"Yenileme adına, yaşanılan bir bölgenin ruhsuz ve yapmacık bir hale getirilmesini istemiyorum. Sulukule örneğinde olduğu gibi,bir semtin yüzlerce yıllık kültürünün birdenbire yok edilmesi ve zenginlerin villalarına dönüştürülecek olması en hafif deyimiyle haksızlık. Kendi adıma, Sulukule sokaklarında oynayan çocukların arasına karışıp köşebaşlarındaki kahvehanelerde oralı olanlarla çay içmekten ne kadar keyif alıyorsam; etrafı duvarlarla, tel örgülerle, alarmlarla çevrili villaların önünden geçmekten de o denli hoşlanmıyorum.

"Niyetim, varsılların daha çok rant sahibi olması için insanların yaşam alanlarının baskıcı bir tavırla ellerinden alınmasına karşı çıkmak ve steril, turistik 'disneyland'lar yaratılmasının önünde durmak. Bir fotomuhabiri olarak bu durumda kaybedeceğimiz değerlerin neler olduğunu anlatabilmek. Belgesel fotoğrafın asıl işlevi, bu kadar kısa zamanda haksızlık ve eşitsizliklerle dolu bu kadar hızlı bir değişimi belgelemek suretiyle bu haksızlığın önüne geçecek bir hareket yaratabilmektir."

Pınar bu amaçla başlattığı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinin de desteğiyle bir yıl boyunca sürecek programlı fotoröportaj dizisinin dört ayağını gerçekleştirdi. Sonraki ayaklarıyla birlikte İstanbul'un kentsel dönüşüme uğratılacak 13 tarihsel mekanının sakinlerinin ellerinden alınmaya başlanan yaşam alanlarını kaydeder ve onları hayatlarının izini sürerken Pınar'ın harikulade sesli fotoröportajlarını, değerli arkaplan metinleriyle birlikte bianet'tten izleyeceksiniz.

Fatih Pınar kim?
Fatih Pınar 1974 yılında Konya'da doğdu. 1992 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat fakültesine girdi. Fotojurnalizmle tanışması üniversite yıllarında oldu. 1997 yılında okulunu bırakıp fotomuhabiri olabilmek için İstanbul'a geldi. 1998 yılından bu yana aylık yayınlanan coğrafya dergisi ATLAS için fotoröportajlar üretiyor. Sosyal, kültürel ve politik konular üzerine yoğunlaşan Pınar'ın 20 farklı ülke ve Türkiye'den 90'ın üzerinde ana konusu ATLAS dergisinde yayımlandı. Bu çalışmalarından yirmisi kapak konusu, dördü özel ek olarak yayımlandı.

Özellikle Anadolu'da ve Ortadoğu'da yaşayan halklar üzerine yoğunlaşan Pınar, modernleşme süreciyle kaybolmaya yüz tutan kültürleri belgelemeye ve egemen kültürün yaşamın dışına itip görmezden geldiği hayatları gösterebilmeye çalışıyor. Çaliştığı halk konuları: Nomadic People in Anatolia, Turkomans in Turkmenistan, Turkey and Iraq, Yezidi People in Turkey and Northern Iraq, Iraqi People before occupation, Circassian People in Caucasia and Turkey, Abkhasian People in Abkhazia and Turkey, Kazaks on Don River in Russia

2002 yılı nisan ayında ikinci intifada'nın ilk günlerinde Filistin'e gitti. 2003 yılında Irak işgalini fotoğrafladı. 2005 yılında NTVMSNBC haber portalı için İstanbul üzerine 11 multimedya çalışması foto-röportaj üretti. Halen Bianet haber portalı için İstanbul'un yenilenecek olan semtlerini belgeleyen bir fotoröportajlar serisi yapıyor. Bu çalışmalarını ses kayıtlarıyla eşleştirerek multimedia tarzında hazırlıyor.

Alex Webb'in verdiği foto-roportaj atölyesine katıldı. Ed Kashi'nin Türkiye'de rehberliğini yaptı ve San Fransisko'da Ed Kashi'nin misafiri olarak üç ay kaldı ve evsizler üzerine bir foto röportaj hazırladı.

Birçok ünversite ve fotoğraf kurumunda dia gösterisi ve söyleşi etkinliklerine katılan Pınar, Fototrek fotoğraf eğitim merkezinde fotoröportaj dersleri ve atölye çalışmaları verdi.

Atlas Degisinin yanısıra, Türkiye'de yayınlanan Skylife, The Gate, Türkish Geo ve İstanbul dergileriyle çalışan Pınar, Finlandiya'da yayınlanan Helsinki Sonamat Gazetesinin Türkiye fotomuhabirliğini yapıyor. 2002 yılından bu yana ANZENBERGER (Avusturya) ve CORBİS (ABD) ajanslarının sözleşmeli fotoğrafçısıdır. Radikal gazetesinin Pazar eki Radikal İki'de fotoğraf kuramı üzerine yazıları yayımlanıyor.

Sunday Telegraph, French Geo, Ny Times, Der Spiegel, Stern, Passport Magazine, Le Parisien, Le Point, Glamour ile birlikte özellikle Avrupa ve Amerika'da yayınlanan bir çok gazete ve dergide fotoğrafları yayınlandı.

Daha fazla bilgi için sanatçının kendi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.