Haberler

"Bizi mahallemizden vazgeçirmeye çalışıyorlar"

Tarih: 14 Haziran 2010 Kaynak: Evrensel
İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinin Yarımburgaz Mahallesi'nde halk belediyenin mahalleye hizmet getirmemesinden, imar izni vermemesinden şikayetçi.

Mahallenin zemininin depreme dayanıklı olmasından dolayı birilerinin iştahını kabarttığını belirten mahalle sakinleri belediyenin mahalleye hizmet ve imar izni vermeyerek yıllardır oturdukları mahallelerinden vazgeçirtmeyi hedeflediğini dile getiriyorlar.

‘İMAR SORUNU ÇÖZÜLMÜYOR'
26 yıldır mahallede oturan Hüsamettin Özpağı, yerel seçimler döneminde AKP adına seçim faaliyetlerini yürüttüğünü ifade ederek, "Mahalle Küçükçekmece'de AKP'ye en çok oy veren yerlerin başında geliyor. Vatandaş olarak oyumuzu hizmet gelecek diye verdik" dedi.

Şu ana kadar imar sorununun halledilmediğini belirten Özpağı, şunları aktardı: "Herhangi bir çözüm önerisi yok. Vatandaş olarak ne yapacağımızı bilemiyoruz. Aracılarla randevu aldık, randevuda mahalle ile ilgili yapılan imar planlarının kendilerine ait olmadığını söylediler. Yedi yıldır ilçeyi yöneten belediye başkanı randevuda bunu söylüyor."

‘KÜMES YAPMAMIZA BİLE İZİN VERİLMİYOR'
Mahallede esnaflık yapan Fahrettin Örs mahallede işlettiği internet kafeyi ‘yapı kullanma izni, iskân yok' diyerek yıktıklarını belirterek, "Oysa bulunduğumuz binanın imarı var. Halka açık işletilen yerlerden yapı kullanma izni istediklerini belirtiyorlar. Oysa Küçükçekmece'de binaların çoğunun imar sorunu var. Ceza kesildi ve çalışmadan men edildim" dedi. Mahallede işsizliğin diz boyu olduğunu ve küçük esnafı bitirmeye çalıştıklarını bildiren esnaf Fahrettin Örs, "Belediye, çözümsüzlük konusunda ısrarcı davranıyor. Bu sorunu çözme isteğinde olmamalarını mahallemize şahsi bir dava gütmeye bağlıyorum" şeklinde konuştu.

‘MAHALLEMİZ BİRİLERİ İÇİN RANT ALANI'

Mahallenin birileri için rant alanı olduğuna dikkat çeken Örs "Yan tarafta Simpaş Konutları 30 metreye kadar imar verilerek yapıldı. Diğer taraftan Bosphorus City inşaatı devam ediyor. Mahallenin göl tarafı yapay göl adı altında işletmelere açıldı. Arada sorunlu bölge olarak biz kaldık."dedi. Mahallenin zemin olarak depreme dayanıklı noktalardan biri olduğunu söyleyen Örs, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada yürütülen politika aynen şöyle: Esnafa sürekli ceza vererek, mahalleye herhangi bir hizmet vermeyerek ve mahallede işsizliği arttırarak bizleri oturduğumuz mahalleden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Belediye başkanı bize aynen şunu söyledi: ‘Ben size orada ruhsat vermem.' dedi. ‘Neden' diye sorduğumuzda ‘yapı kullanım izniniz yok' dedi. Çözüm önerisi aynen şuydu: ‘gidin imar ve iskân olan yere'. 29 senedir oturduğum mahalleden taşınmamız isteniyor."

‘SUBAY LOJMANLARINA İKİ KEZ YOL YAPILDI'
Seçim döneminde kahve kahve dolaşanların bugün sorunlarla ilgilenmediğini belirten Necdet Kip "Kaldırımlar yapılmadı. Belediyeyi aradık çözüm olmadı. Burada yaşayan vatandaşı ikinci sınıf değil, aksine üçüncü ve dördüncü sınıf görüyorlar. Sorunlarımızla ilgili aradığımızda ‘siz ilgilenin' deniliyor. Madem kaldırımı biz yapacağız, neden belediyeye vergi ödüyoruz?" dedi.

Mahallelinin ek yol yapımı ile ilgili başvurusuna belediyenin ‘yol alanı yok' diye cevap yolladığını belirten Kip, "Çamurlara bata çıka işe gidiyorduk. Subay Lojmanları yapıldı. Onlar aynı yere yol istediler. Belediye iki haftada aynı yere yol yaptı. Binalarımızın çatısı yıkılıyor. İzin istiyorum yapım için herhangi bir izin alamıyorum. Bizler unutulmuş bir mahalle değiliz. Bu mahallenin toprağı onlar için önemli" şeklinde tepkisini gösterdi.

Mahallede yaşayan öğrenci velilerinden Dilek Çepet, çocuklarının 70 kişilik sınıflarda okuduğunun altını çizerek "Ek bina yapılacaktı. Ama hâlâ yapılamadı. Belediyenin bizim sorunlarımızla ilgilendiği yok. Öğretmenlerimiz iyi elbette. Ama kalabalık sınıflar eğitimi çok etkiliyor. Öğrencilerimizin başarı düzeyi çok düşük" dedi.

‘BELEDİYE HALK KELİMESİNİ UNUTTU'
Mahallenin yaklaşık 14 bin nüfusa sahip olduğunu ve ortalama 6600 seçmen bulunduğunu açıklayan Mahalle Muhtarı Zahir Güvener, "Göç alan bir mahalle aynı zamanda. Mahallenin en büyük problemi yapılaşma. İmar ve iskân. Mahallede yüzde 25 imar mevcut. Yüzde 25 de villa imarı verilmiş durumda. 25 metre ötemizde Bosphorus City yapılıyor bu tarafa imar verilmiyor. Burada arsası olan vatandaşların hiçbiri tek çivi bile çakamıyor. Belediye Başkanı Aziz Yeniay ile görüştüğümüzde mimar ile mahallede tespit yapmamızı istedi. Mahallenin zemininin çok sağlam olduğunu biliyoruz" dedi.

Mahallenin en büyük sorunlarından birinin eğitim olduğunu belirten Güvener, "Okullarımızda her sınıfta 70 kişi okuyor. Okulumuzun arsası olduğu halde, başvurularımıza rağmen ek bina yapılmadı. Taleplerimizin değerlendirileceği söyleniyor ama sürekli erteleniyor. Kanalizasyonun yarısını yaptılar, diğer yarısı hâlâ duruyor. Mahallenin kanalizasyonu doğrudan göle akıyor. Gölün bir tarafını temizlerken diğer tarafını kirletiyorlar. Ayrıca dereden muzdaribiz." diye konuştu.

Belediye başkanından randevu talep ettiklerinde başkana ulaşamadıklarını belirten Güvener, "Seçimlerden sonra halk günü etkinliği düzenlendi. O halk günü 4-5 ay sürdü. Sonra halk ismi unutuldu. Kültürel etkinliklerden mahalleli hiçbir şekilde yararlanamıyor. Ulaşım sorunlarımız zaten var. Hastası olan biri şehrin göbeğinde gece hastasını götüremiyor. Tekstil atölyeleri dışında başka çalışacak alan yok. Herhangi bir park ve spor alanı yok."

Mahallede emlak vergilerinin yüzde 300 artış gösterdiğini vurgulayan Güvener, "Emlak komisyonunda muhtarlar da var. Kararlar alındıktan sonra muhtarlara bildiriliyor. İtiraz hakkımız kalmıyor. Vatandaş bu duruma tepkili elbette. Vatandaşa imar cezası kesildi. Belediye başkan yardımcısı 27 yıldır burada oturan ve vergisini ödeyen vatandaşa şunu söylüyor: ‘Beğenmiyorsanız gidin başka yerde kendinize ev bakın.' Elbette bunun iyi niyetli söylendiğini düşünmüyorum."şeklinde görüş bildirdi.

‘GİDECEK BİR PARKIMIZ BİLE YOK'
Mahalledeki gençlerden Mustafa Erdinç, mahallenin birçok sorunu olduğunu dile getirerek, "Burada arkadaşlarımızla bir araya gelip sohbet edecek yerimiz yok. En azından bir park istiyoruz. Dışarıda kaldırım kenarında oturunca mahalleli tarafından serseri ilan ediliyoruz. Oysa biz serseri değiliz" dedi.

19 yıldır ailesiyle Yarımburgaz Mahallesi'nde oturan gençlerden Volkan Ak ise şunları söyledi: "Küçükçekmece, ‘kültür kenti' deniliyor. Bu kültür kentine gençlerin kaçta kaçı gidiyor. Akşam bir tiyatroya gitsek nasıl döneceğimizi düşünmeye başlıyoruz. Ayrıca belediye, buradaki gençleri unutmuş durumda. Seçim döneminde mahallemize hizmet getirecek diye AKP'nin gençlik kollarında görev aldık. İnönü Mahallesi'ne ve diğer mahallelere çok amaçlı parklar yapıldı. Bize de bu sözler verildi. Burada bırakın çok amaçlı bir parkı, sıradan bir parkımız bile yok."

Mahalle gençlerinden Enes Tunç, sorunlarla ile ilgili birçok defa imza toplandığını ifade ederek, "En basitinden yollarda dolaşamıyorum. İnternet kafelere gidiyorduk. Onlara da gidemiyoruz. Buranın yıkılacağını düşünüyoruz. Ondan burası önemsenmiyor. Miting yaptık. Kimse aldırmadı. Burada gençler arasında madde bağımlılığı artmış durumda."şeklinde konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.