Haberler

Europa Nostra Kültürel Miras Ödülleri'nden Biri Türk Mimara

Tarih: 14 Haziran 2010 Yazan: Derya Yazman


Europa Nostra, 1963 yılında kurulan, Avrupa'nın kültürel mirasını korumaya yönelik, 250 sivil toplum kuruluşu, 150 ortak örgütü ve 50 ülkeye yayılan 1500 kişisel üyeyi temsil eden bir kurum. Türkiye de bu kuruma üye olan ülkelerden biri. Her sene belirlenen dönemlerde Europa Nostra zirvesi gerçekleştiriliyor. Bu zirve kapsamında Europa Nostra Kültürel Miras Ödülleri farklı kategorilerde sahiplerini buluyor. Avrupa'dan çok sayıda mimar, arkeolog, müzeci, kültürel miras enstitüsü ve sivil toplum kuruluşu yöneticisi, kültür ve kültürel miras politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynayan uzmanların katılımı ile gerçekleşen bu seneki zirveye, 9 - 12 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul ev sahipliği yaptı.


Yeni Cami Hünkar Kasrı

Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü bu yıl Koruma, Araştırma, Kişi ve Kurumlarda Olağanüstü Hizmet, Eğitim ve Bilinçlendirme dallarında sahiplerini buldu. Türkiye'den "koruma" kategorisinde "Yeni Cami Hünkar Kasrı Restorasyon Projesi" ile proje başkanı Mimar Hatice Karakaya'ya ödül verildi. Geçmiş senelerde de Türkiye'nin Kültürel Miras Ödülü almış olduğu projeleri şu şekilde sıralanıyor:

1979  Malta Köşkü Restorasyonu (Mansiyon)

1984  Yeşil Ev Oteli Restorasyonu (Mansiyon)

1988  Sadberk Hanım Müzesi Restorasyonu (Mansiyon)

1990  Koç Holding Nakkaştepe Merkezi Restorasyonu (Mansiyon)

2003  Cibali Tütün Fabrikası Restorasyonu - Dr. Mehmet Alper (Diploma)

2004  İstanbul Tarihi Yarımada Araştırması - Prof. Nuran Zeren Gülersoy (Madalya)

2005  Ortak Kültürel Miras: Mübadiller Vakfı-Mimarlar Odası (Diploma)

2006  Sarıca Kilisesi Restorasyonu- C. Kabaoğlu, Y. Örnek (Büyük Ödül)

2006  Bursa İpek Fabrikası Araştırması - Dr. Elif Özlem Oral (Diploma)

2009  Kültür Karıncaları - Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı (Diploma)

Diğer dallarda ödül alan projelerin arasında Berlin, Amsterdam, Paris, Kopenhag ve Cartegena kentlerinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları yer alıyor.

Zirve kapsamında, 11 Haziran'da Tophane-i Amire'de gerçekleşen forumun konusu "Çoklu Kimlikler, Ortak Miras"tı. Europa Nostra Yönetim Kurulu Üyesi ve Europa Nostra İstanbul 2010 Çalışmaları Koordinatörü Orhan Silier'in açılış konuşması ile başlayan forumda, kimlik kavramı, hem sosyal, hem siyasi, hem de dini açıdan ele alındı. Silier konuşmasında, "miras" ile nasıl yaşamamız gerektiğinden, sadece fiziki açıdan değil sosyal açıdan da ele almamızın öneminden ve gençlerin mirası korumaya yönelik bir hareketi başlatmada öncü olabileceklerinden bahsetti.


Fotoğraftakiler (soldan sağa): Daniel Therond, Orhan Silier, Costa Carras (moderatör)

Forumun "Avrupa'nın Kültür Mirası ve Kimliği: Çeşitlilik ve birlik, gerginlik ve uyum arasında..." başlıklı ilk oturumun konuşmalarını, Avrupa Konseyi, Kültür, Kültürel ve Doğal Miras Direktör Yardımcısı Daniel Therond, Avrupa Parlemantosu'ndan Doris Pack ve Kent Olsson yaptı. "Avrupa Çoklu Kültürel Aidiyet Bildirisi" hakkında yorumlarını belirten konuşmacılar, kendi çalışmış oldukları bölümler ile mirasın geliştirilmesine yönelik ipuçları verdiler. Çoklu kimliklerin, kentlerin başarısını ortaya çıkarmada destek olduğundan ve bu sayede "sınırlar arası miras" kavramının geliştiğinden söz edildi. Olsson mirasın, ulusal çıkarlar mı yoksa uluslararası çıkarlar için mi korunması gerektiğinin üzerine dikkat çekti.


Fotoğraftakiler (soldan sağa): Hasan Bülent Kahraman, Csilla Hegedüs, Amra Hadzimuhamedovic, Inga Karaia

"Türkiye ve bölgesinde yenilenmiş, çok kültürlü bir kimlik ve kültür yönetimi arayışı" başlıklı ikinci oturumun konuşmacılarından Sabancı Üniversitesi Profesörü Hasan Bülent Kahraman, Türkiye'de Osmanlı Dönemi'ne ait kültürel mirasın uzun yıllar yok sayıldığından daha sonra İslamiyet ile tekrar eskiye yönelik belleklerin canlandırılmaya başlandığından söz etti. İslamiyet'in, uluslararası politikaların sınırlarını belirlemeye başladığını vurguladı. Romanya'dan Transylvania Trust'ın yöneticisi Csilla Hegedüs, kendi ülkesinden kültürel miras örnekleri ile "benim kimliğim nedir?" sorusuna cevap aradı. Ulusal Anıtları Koruma Komisyonu Başkanı Amra Hadzimuhamedovic (Bosna Hersek), ülkesindeki savaş öncesi ve sonrası dönemlerdeki miraslardan ve dini birlikteliğin öneminden söz etti. ICOM Gürcistan Başkanı Inga Karaia ise ülkesindeki azınlıklardan ve onların kültürel miras adına üstlendikleri önemli rollerinden bahsetti.


Fotoğraftakiler (soldan sağa): Wenceslas de Lobkowicz, Mehmet Özdoğan, Branco Pereira, Hermann Parzinger, Simon Molesworth, Rupert Graf Strachwitz (moderatör)

"Kültür mirasımızın korunması için yeni bir politika ve yönetim yaklaşımına doğru" başlıklı bir diğer oturumda, INTO (Uluslararası Ulusal Kültür Vakıfları Organizasyonu) Başkanı Simon Molesworth (Avusturalya), kültürel mirasa etki eden farklı faktörler üzerinde durdu. Doğal afetlerin kültürel miras üzerinde tehdit oluşturduğundan ve "iklim değişikliği" konusunda dikkat edilmesi gerekliliğini vurguladı. Türkiye'den diğer bir konuşmacı olan TÜBA üyesi Prof. Mehmet Özdoğan ise, "sürdürülebilirlik" ve "alan yönetimi" gibi kavramların gelişmesi ile kültürel miras konusunun akademisyenlerin çalışma alanlarında azaldığından, farklı grupların bu konuyu ele aldığından bahsetti. Türkiye'de daha henüz kültürel miras envanterinin bile olmadığından ve bu nedenle gerçekleşen kazılardan, tarihi değerlerden kimsenin haberi olmadığından söz ederek, bu konuda daha çok çalışmamız gerektiğini vurguladı. Geçmişin ortak olduğunu ve siyasileştirilmemesi gerektiğini savundu.

Forum sonunda, Avrupa'daki başarılı kültürel miras uygulamalarının arşivindeki projelerden 108'ini kapsayan bir seçkiyi sunan "Örneğin Gücü" isimli sergisinin açılışı yapıldı. Sergiyi, 11 Haziran - 11 Temmuz tarihleri arasında Sirkeci Garı 1. Peron'da izleyebilirsiniz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.