Haberler

Yalova raporunda 'müthiş rant'

Tarih: 15 Haziran 2010 Kaynak: Radikal Yazan: İsmail Saymaz
Müfettiş raporuna göre Yalova tersaneleri 'taşeron işçi cenneti' olarak kalmamış: Devlet arazilerini yıllığı 1-1.5 TL'den kiralayan şirketlerin yarıya yakını bu alanları milyon dolarlara devretti...

Yalova'da, ‘Tuzla'ya alternatif oluşturacağı iddiasıyla kurulan fakat kısa sürede taşeron işçi cennetine döndüğü ortaya çıkan tersane bölgesiyle ilgili rant iddiaları da eksik olmuyor. Bölgede, sözleşmeye aykırı hareket edilerek, usule aykırı dolgu yapıldığı ve çevreye zarar verildiği gerekçesiyle dolgu imar planının Danıştay tarafından iki kez iptal edilmesine ve üç kez yürütmesi durdurulmasına rağmen hiçbir adım atılmadı. Ayrıca metrekaresi 1.5 TL gibi sembolik bir ücret karşılığı işverenlere verilen tersane arazileri, iddiaya göre milyon dolarlarla el değiştirdi. Tersane sahipleri arasında, eski AKP'li Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin üç oğlu da var...

Radikal gündeme getirdi
Radikal'de dün ‘Yalova örnek olacaktı bu gidişler Tuzla olacak' başlığıyla yayımlanan haberde, Altınova'daki yeni tersane bölgesinde, iş müfettişleri Selçuk Karamalak ve Orhan Bakmaz'ın aksi yöndeki raporlarına rağmen ‘taşeron uygulamasına' devam edildiği, üstelik tek tek eksikleri belirlenen işverenler yerine müfettişlere ‘uyarı' cezası verildiği aktarılmıştı.

Aynı raporda yer verilen bir diğer bilgiye göre; 42 işverenin oluşturduğu Altınova Tersane Girişimcileri Anonim Şirketi, Maliye Bakanlığı ile 13 maddelik bir sözleşme imzalamıştı. Buna göre, dolgu alanına bakanlıktan izin alınmaksızın proje dışı bir tesis ve ilave yapılmayacak, denizin ve çevrenin kirletilmesine izin verilmeyecek, bakanlıktan izin alınmak kaydıyla devir işlemi yapılacak, aksi takdirde kullanma izni iptal edilecekti.

Bu sözleşme uyarınca şirketin 2005'te hazırladığı dolgu imar planı Bayındırlık Bakanlığı'nca onaylandı. Plana çoğu köylülerin açtığı çeşitli davalarda itiraz edildi ve Danıştay 6. Başkanlığı'nda dava açıldı. Danıştay, 8 Şubat 2006'da yürütmeyi durdurdu.

Bu arada, 27 Nisan 2006'da, yine şirketçe hazırlanan ilave iskele planı kabul edildi. 29 yıllığına verilen kullanım izni 49 yıla çıkarıldı. Yürütmeyi durdurma kararı üzerine Yalova Valiliği, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na başvurarak, "Ne yapmalıyız?" diye sordu. Bakanlık, mahkeme kararına uyulmasına istese de bu yönde hiçbir adım atılmadı. Mahkeme 4 Nisan 2008'de de tüm planı iptal etti.

Öte yandan, 5 Haziran 2008'de, iptal edilen dolgu imar planı ile ilave iskele planı birleştirilip yeni bir plan gibi onaylandı ve faaliyete devam edildi. Ancak bu karar alınırken, iddiaya göre, ilgili hiçbir kurumun görüşü alınmadı. Özellikle Genelkurmay'ın, bölgede yan sanayi bulunmadığı ve tarım alanlarının zarar göreceği, dolgu nedeniyle deniz fauna ve florasına olumsuz etkide bulunacağı, tersane alanı için başka bir sahilin düşünülmesi gerektiği yazısı dikkate alınmadı.

Avukat Gürkan Albayrak, bu planı da yargıya taşıdı. Albayrak'a göre Yalakdere sınırları aşılıp 80 metrelik açıklık 60 metreye düşürülerek tersane alanına katılmış, yeşil alan olarak bırakılması gereken 20 metrelik alanda inşaat yapılmış, tarım arazileri zarara uğratılmıştı. Danıştay 6. Dairesi, bu itirazlar üzerine 10 Mart 2009'da yeniden yürütmeyi durdurdu. AKP'li Metir Oral'ın yönettiği belediye, yürütmeyi durdurmadığı gibi, 13 Nisan 2009'da yeni bir plan kabul edip 25 Aralık 2009'da onayladı. Albayrak, 3 Mart 2010'da da Danıştay'a üçüncü bir dava açtı. Dava halen sürüyor.

Müfettişler: Yatırım yapılmadan devir...
Çalışma Bakanlığı müfettişleri Karamalak ve Bakmaz'ın teftiş raporuna göre; kamu malı olan şirket alanı yıllığı 1- 1.5 TL'ye kiralandı. İlk listede yer alan 42 şirketten yüzde 40'ı arazisini devretti. İki müfettişin raporunda bu el değişikliği şöyle ifade edildi:
"Kamu malı olan şirket alanını kullanma izni sözleşmesinde görüleceği üzere yıllık 1 -1.5 TL'ye kiralandığı, bu şekliyle her bir yatırımcı ve iştirakçi olarak anılan şirkete ortak olmuş özel ya da tüzel kişilerin yaklaşık yüzde 40'ı hisse haklarını hiçbir yatırım yapmadan milyon dolarlarla açıklanan rakamlarla devrettiği müşahade edilmiştir.

Bir başka deyişle, anılan şirketin, alanı parsellere bölerek bakanlığa ödenen bedelin çok üstünde devirlere izin verdiği yönünde kanaatler hasıl olmuştur.

Devir işlemleri Maliye Bakanlığı'na bildirilmediğinden sözleşmenin 11. maddesi gereği 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 9'uncu ve 13. maddelerine göre hazine ile günün rayicine göre herhangi bir sözleşme yapılmamıştır."

Eski Bakan Pepe'nin oğulları da ortak
Eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bakanlık koltuğundayken Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Anonim Şirketi de oluşturulmuştu. 42 şirketten biri, ‘Karayel Gemi İnşa ve Deniz Nakliyat Sanayi Ticaret Limited Şirketi'ydi. İki ortağı vardı: Biri, tersanecileri temsil eden kuruluşun başkanı Adnan Kan'dı. Diğer ortak da iddiaya göre Pepe'nin ‘emanetçisi' diye bilinen Cüneyt Tunkut'tu.

Şirketin ‘Akçaabat' adlı bir gemisi vardı. Tunkut, hissesini 18 Ağustos 2005'te ‘Kar' adlı şirkete devretti. Bu şirketin yöneticilerinden biri de, Pepe'nin oğlu Mustafa Talha'ydı.

Bu arada Tunkut'un adına 2004 yılında Hat -San İnşaat Madencilik Turizm Gemi İnşaa ve Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu. Tunkut'un yüzde 50 ortaklıkta kurduğu şirketin yüzde 90'ı 2008'de Pe-Kar İnşaat'a geçti.

Bu şirketin üç yetkilisi, Pepe'nin üç oğlu olan Mustafa Talha, Mehmet Halit, Mesut Ahmet Pepe...

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.