Haberler

10. ICPMA Uluslararası Kongresi Gerçekleşti

Tarih: 28 Haziran 2010


ICPMA Uluslararası Proje Yönetimi Birliğinin Onuncu Genel Kurulu ve Yıllık Konferansı İstanbul'da yapıldı. Ulusal ve uluslararası proje yönetimi yapan Pro-GE tarafından düzenlenen toplantılarda Pro-GE Yönetim Kurulu Üyesi ve Eş-Başkanı Selçuk Alten ICPMA Yönetim Kuruluna seçildi.

Dünya'nın 10'u aşkın ülkesinden 60'a yakın proje yöneticisinin katıldığı konferansta hem teknik sorumluların hem de kamuoyunun merakla izlediği birçok büyük proje sunuldu ve tartışıldı.

Özellikle İstanbul bağlamında çok önem arz eden iki can alıcı konu "Kentsel Ulaşım" ve "Tarihi Çevre Koruması" sorunları İstanbul projeleri ve benzeri öteki projelerle birlikte sunuldu.

Geçen yüzyıl boyunca en önemli ulaşım aracı olan demiryolları, makaslar, peronlar ve garlar hep kent merkezlerinde ya da merkeze kolay erişilebilir noktalarda yer almış ve zamanın teknolojisi nedeni ile çok yer kaplamış durumdadır. Gelişen daha temiz ve hızlı demiryolu çözümleri bu alanları kentlere daha verimli bir biçimde geri verme süreçlerini başlatmıştır. Hamburg, Stuttgart gibi büyük projeler artık Türkiye'de de Gaziantep, Sivas hatta Ankara ve İstanbul gibi kentlerimizin gelişim gündemindedir. Bu bağlamda Edgar Lehner ve Wilhelm Reisman'ın sundukları Viyana Batı Garı geliştirme projesi tam anlamı ile kamu ve özel yatırım işbirliği ile hayata geçirilen ve artık kullanılmayan demiryolu girişlerinden kente yakın iki bantı kentsel kullanımlara açan ve bu alana yeniden hayat getirecek bir uygulama olarak ilgi uyandırdı.

Antonio Campos y Matos Portekiz'de demiryollarının kendi yaşam sürelerinde verimliliğinin arttırılması konularını irdelerken, Demiryolu ulaşımının yer yer verimli çalışmadığı, kimi kez de Dublin gibi Güney-Kuzey sürekliliğinin olmadığı konularda Louis Gunnigan önemli katkılar sağladılar. Doğal olaral İstanbul'daki Marmaray Projesi Büyükşehir'in Doğu Batı bağlantısını sağlayacak olan proje olarak çok ilgi uyandırdı. Hüseyin Belkaya en samimi biçimde projenin karşılaştığı engelleri ve bunların nasıl başarıyla aşıldığını anlattı. Projenin mühendislik, kent içi ulaşım, deniz ekolojisi ve arkeoloji yönünden olağanüstü bulguları tüm katılanların ilgisini çekti. Rıfat Akbıyıklı'nın Türkiye'deki demiryolu ulaşımının karşılaştırmalı sunuşu bu konuda ülkemizin yapması gerekenleri bir kez daha anımsattı.

Jose Cruz Peña'nın sunduğu Madrid Metrosu'nun 1993'de 391 milyon yolcu olan kapasitesinin 2007 yılında 736 milyon yolcuya çıkarılan kapasite büyümesi gerçek bir başarı öyküsüydü.

İkinci günün açılış konuşmasını yapan İlhan Tekeli, kültürel mirasların sürdürülebilirlik yaklaşımı ile korunması konusunda kapsamlı bir sunum yaptı.

Jurij Rihar ve Igor Lipanje'nin sunduğu Slovenya'da tarihi yapıların çağdaş kullanımlar için yaşatılması projeleri çok çeşitli ve coğrafi açıdan yaygın bir açılım sergilemekteydi. Zeynep Ahunbay da Türkiye ve Balkanlar'daki tarihi yapılar konusunda bir antoloji sundu. Özellikle Ayasofya'nın restorasyon çalışmaları yabancı katılımcıların ilgiyle izlediği bir konu oldu.

Porie Saikia-Eapen'in sunduğu kentsel gelişimi destekleyen kentsel ulaşım ve değişim konusu New York özelinde belgelerken, Haluk Gerçek İstanbul bağlamında konunun salt üst yapı çözümleri ile geçiştirilemeyeceğini vurgulayarak ciddi bir kentsel alan kullanımının yapılandırılmasının önemine değindi.

Selçuk Alten proje yönetimini Pro-GE'nin yaptığı Bilgi Üniversitesi Santralistanbul yerleşkesinin artık kullanılmayan bir elektrik santralından endüstri tarihi değerlerini koruyarak nasıl bir çağdaş kültür, sanat ve eğitim kuruluşuna kazandırıldığını proje alanında anlattı, ve arkasından grup yerleşkeyi gezerek anlatılanları yerinde görme olanağı buldu.

Veda akşamı Profesör Murat Belge'nin Boğaziçi tarihinin, mimarisinin ve doğasının tanıtımı ile taçlanan Boğaziçi Tekne Gezisi seçkin katılımcılara hak ettikleri bir anısal armağan oldu.

ICPMA Hakkında
(ULUSLARARASI YAPI PROJE YÖNETİMİ BİRLİĞİ)

ICPMA, tüm dünyada Yapı Proje Yönetimini profesyonelce tanıtmak için çalışan bir kuruluştur, üyelik, ülke bazındadır. ICPMA'nın üyeleri alfabetik sıraya göre: Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İrlanda, Polonya, İspanya, İsviçre, Türkiye, Ukrayna, İngiltere ve ABD. Uzmanlık Kuruluşlarının, Üniversitelerin ve Odaların temsilcileri yer almaktadır. Her yıl, Yıllık Kongre ve Konferans amacıyla toplanmaktadır. Birincisi, 2001 de MIPIM Gayrımenkul Fuarı kapsamında, Fransa, Cannes'de düzenlenmiştir. Bunun sonrasında, Londra, Berlin, Madrid, Prag, Berne, İrlanda gelmiştir. Bu yıl konferans 24 ve 25 Haziran 2010 da Istanbul'da yapılacaktır.

ICPMA, İngiltere İnşaat Mühendisleri Odası (CIOB) ve Amerika Yapı İşletmesi Birliği (CMAA) ile çok yakın işbirliği içerisindedir. ICPMA, kendisi ile çok benzer hedeflere sahip olan ve Hindistan, Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinde de faaliyet gösteren Uluslararası İnşaat Proje Yönetimi Birliği ile de işbirliği kurmaktadır.

Daha detaylı bilgi için www.icpma.net adresine girebilirsiniz.

ICPMA Yıllık Kongresi
Her yıl, ICPMA, Yıllık Konferans ve ek teknik ve sosyal etkinliklerden oluşan bir dizi toplantı organize etmektedir. Yıllık konferans, etkinliğe ev sahipliği yapan ülke ile özellikle ilişkili bir tema kullanmaktadır. Yıllık Kongrede toplanarak, ev sahibi ülkedeki irtibatlarını geliştirme ve fikir alışverişinde bulunmaları için üyeler davet edilir. Bir sonraki ICPMA'nın son yıllık kongresi ile ilgili bilgiler şöyledir:

10. ICPMA Uluslararası Kongresi, 24-25 Haziran 2010, Istanbul Türkiye
10. Yıllık ICPMA Kongresine, Avrupanın 2010 Kültür Başkenti olan Istanbul evsahipliği yapmıştır. Etkinlik için de aşağıdaki konular tartışılmıştır:

1. Şehir Ulaştırma Sistemleri
Oturum Başkanı: Wilhelm Reismann (Yapı İşletmesi ve Teknoloji Bölümü Başkanı, İnşaat Fakültesi, Dublin Institute of Technology)

2. Tarihi Binaların Yeniden Kullanımı
Oturum Başkanı: Louis Gunnigan (Dublin Teknoloji Enstitüsü, İnşaat Okulu Başkanı)

Yaşam Döngüsü, Kamu Özel Ortaklığı ve Yapı Proje Yönetimine odaklanan bir dizi konuşma yapılmıştır. Gala yemeği ve Istanbul'da inşaat halinde bulunan tanınmış projelerin ziyareti konferans programında yer almıştır. Konuşmacılar kendi uzmanlık alanlarında uluslararası olarak tanınmış yetkililerden oluşmuştur.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.