Haberler

Sel Gider Rant Kalır

Tarih: 29 Haziran 2010 Kaynak: Birgün
Son yağışların ardından büyük bir sel felaketinin yaşandığı ve 2 yurttaşımızın hayatını kaybettiği Tuzla ve Gebze'de yurttaşlar yaralarını sarmaya uğraşırken; bölgedeki derelerin büyük inşaat firmaları tarafından rant uğruna doldudurulduğu ya da yataklarının değiştirildiği belirlendi. Derelerin pek çoğunun da belediyenin gözü önünde hafriyat alanı olarak kullanıldığı da ortaya çıktı.

Olmaya Devlet Cihan'da

Bölgede sektörün önde gelen isimlerinden olan Cihan İnşaat'ın 2 farklı inşaatı da dereleri kapatmış durumda. İktidara yakınlığıyla bilinen Cihan İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala eski Refah Partisi geleneğinden gelen işadamları tarafından kurulan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) üyesi ve komisyon başkanı. Pala ayrıca son seçimde Eski AKP İl Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş'ın listesinden girerek İTO Yönetim Kurulu Üyesi de oldu. Pala'nın sahibi olduğu Cihan İnşaat'ın refaransları arasında Ülker, İstikbal Mobilya, Bim Marketleri, Cola Turka gibi firmalar da bulunuyor.

"Bir Oyundur Yaşamak"

Cihan İnşaat'ın "Bir oyundur yaşamak" sloganıyla satışa çıkardığı Tuzla Akfırat'ta bulunan Formula Country villarının Ömerli Barajı İSKİ Su Koruma Havzası sınırları içinde olduğu belirlendi. Ayrıca projenin inşaatı sırasında çıkan hafriyatla arazinin ortasında bulunan havza sahası içinde korunması gereken doğal su kaynaklarından olan derenin doldurulduğu ve yaklaşık 30 dönüm arazinin fiili olarak siteye yeşil alan olarak kazandırıldığı ortaya çıktı.

Villaların bulunduğu alanı da kapsayan 2. ve 3. Etap İmar Planının TMMOB tarafından iptal ettirildiği için inşaat resmi olarak şu anda mühürlü. Ancak, mühüre rağmen inşaatın son hızla devam etmesi ve Tuzla belediyesi'nin bu konuda hiç birşey yapmaması ise işin başka bir yönü olarak ortada duruyor.

Yine Cihan İnşaat tarafından yapılan Tuzla İstasyon Mahallesi'nde bulunan Ensar Gemi'ye ait bina da üst mahalleden gelen yağmur sularının künkler aracılığıyla Tuzla Deresi'ne ulaşmasını engelledi. Dere bağlantı noktalarının iptal edilerek arazinin içinde kalması sonucu Batakçalı olarak adlandırılan bölge her yağmurda sular altında kalıyor.

Cihan İnşaat "bir oyundur yaşamak" diyerek dere yataklarına yaptığı müdahaleler eşliğinde yaptığı vilları satarken, bu oyunun "kaybedenlerine" hazırladığı zemini yetkillilerin görmezden gelmesi ise dikkat çekiyor.

Fi-Yapı da Dere Seviyor

Yıdızı son üç yılda birden bire parlayan Fi-Yapı'nın Tuzla Aydınlı'da yapıp satışa çıkardığı Fi-Yaka Tuzla Evleri'nin de inşaatı sırasında bölgedeki Hacet Deresi'ni yatağını daraltığı ortaya çıktı. Şiddetli yağışlarda evleri ve işyleri su basan ve son yağmurda da büyük maddi hasara uğrayan bölge halkı taşkınları bu derenin yatağının daraltımasına ve belediyenin bunlara göz yummasına bağlıyor.

İki kişinin canına mal olan Şifa Deresi'nin taşma nedenin Çayırova'daki sanayi kuruluşlarının yapımı sırasında bu derenin dere yatağının daraltılması olduğu biliniyor.

İSKİ halkla adeta alay ediyor

İstanbul'un en büyük döküm alanlarından biri Kurtköy-Pendik bağlantı yolu üzerinden Orhanlı'da bulunuyor. Tuzla Belediyesinin sorumluluğunda olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait alana her gün binlerce kamyon döküm yapıyor. Daha önce binlerce zehirli varilin depolanmış olarak bulunduğu döküm alanının hemen bitişiğinde bulunan dere yatakları, bizzat belediyelerin gözlerinin önünde doldurularak ortaya çıkabilecek felaketlere adeta zemin hazırlanıyor.

Yine Koç Lisesi'nin bulunduğu bölgenin hemen arkasından geçen mutlak korunması gereken derelerden biri olan Değirmendere deresi de , ‘yol yapılıyor' denerek kaçak hafriyat dökülen yerlerden biri.

Bu dökümlerin Tuzla Belediye'sinin yandaş firmaları tarafından yapıldığı biliniyor. Bilindiği gibi gazetemiz tarafından daha önce haberleştirilen Kadir Tobaş'ın kuzenlerine ait "Saray Çiftilği" de Değirmendere yatağında ve kaçaktı.

Belediyeye ait döküm alanlarının çevresindeki dereler belediyenin gözleri önünde ve neredeyse onayıyla doldurulurken, internet sitesinde yayınlanan 9 Haziran 2010 tarihli basın açıklamasında İSKİ halkla adeta alay ediyor. Açıklamada halk dere yataklarına katı atık atmamaları konusunda uyarılırken, yerel yönetimler de kaçak hafriyat dökümlerine ve dere yataklarında imar faaliyetlerine verilen izinlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.

Yağmur gitti, konu bitti

Bilindiği gibi Tuzla'da sele dönüşen yağışlar Aydınlı Konaşlı, Şifa, Mimar Sinan, İstasyon ve İçmeler mahallelerinde büyük maddi zararlara sebep olurken; Tuzla-Gebze sınırında bulunan Şifa Deresi'nin taşması sonucunda ise E-5 üzerindeki Çayırova girişi sular altında kalması sonucu, sel sularına kapılan iki kişi yaşamını yitirmişti. Bölgede bulunan Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi'de felaketten nasibini alırak neredeyse kullanılmaz hale gelmişti.

Bölge halkı yaralarını kendi olanaklarıyla sarmanın yollarını arıyor.

Her yağmurda büyük zarara uğrayan Tuzla'da, belediyenin hiç bir şey yokmuş gibi davranması ve duyarsızlığı yurttaşları öfkenlendiriyor. Belediyenin gözü önünde doldurulan dere yataklarıyla yapılan binalara karşı yetkililerin hiç bir şey yapmaması, Topbaş'ın kuzenlerine ait dere yatağındaki çiftliğin hala duruyor olması ise Tuzla Belediyesi'nin bu konudaki "hassasiyetini" gözler önüne seriyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.