Haberler

4 bakandan temiz 'Boğaz' açılımı

Tarih: 30 Haziran 2010 Kaynak: Akşam
Boğazları Meksika Körfezi'nde yaşanan BP tipi bir felaketten korumak için bir araya gelen Bakanların toplantısından tek sonuç çıktı: Boğazlar'da bir çevre skandalı yaşanmaması için her türlü tedbir alınacak, Türkiye'nin çıkarları gözetilerek enerji akışı güvenli hale getirilecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Misafirhanesi'nde kahvaltıda buluşarak, 'Türk Boğazlarında Geçiş Güvenliği, Çevre Faktörleri ve İlgili Bakanlar Düzeyinde İstişare Toplantısı''nı yaptılar. Dört bakan toplantı sonrasında, ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda gündemi Meksika Körfezi'nde yaşanan çevre felaketinin bir benzerinin boğazlarda yaşanmaması için alınması gereken önlemler oluştururken, bakanlar toplantıyla
ilgili şunları söyledi:

Her türlü tedbiri alacağız
Davutoğlu: Meksika Körfezi'nde yaşananlar konuyla ilgili bütün taraflar için ciddi bir derstir, tabii her şeyden önce de ülkemiz için. Zaten çok etkin tedbirleri biz alıyor ve uyguluyoruz hükümet olarak. Bugünkü toplantıda da 4 bakanlık konuyu bütün kapsamıyla ele aldık. Uluslararası ticareti ve enerji akışını durdurmayacak, aksine güvenli hale getirecek, Türkiye'nin çıkarlarını göz önünde bulunduracak ve boğazları çevre yönünden koruyacak bir çözüm etrafında çalışmaları yoğunlaştıracağız. Bugünkü toplantı bu anlamda hükümetimizin kararlılığını gösteren bir toplantıdır. Diplomatik her türlü tedbiri alarak ve çabayı göstererek bu hedeflere ulaşmaya kararlıyız.

'Kaza olur' diye gece kabuslar görüyorum
Eroğlu: İstanbul Boğazı'nda şu ana kadar 12 büyük kaza oldu. 1999'da 20 bin ton petrol denize yayıldı, 50 bin ton petrol yanarak havayı kirletti. 1982'de denize 66 bin 400 ton petrol yayıldı, 1994'te10 bin ton petrol denize sızdı. 3 konudan dolayı geceleri kabus görüyorum. Birincisi tanker geçecek de kaza mı olacak diye, ikincisi yangın çıkacak mı diye, üçüncüsü de sel felaketi olacak mı diye. Geceleri telefonum yanı başımda. Sürekli diken üstündeyim. Yani kabus gören bir bakanım.

Kaza riski en yüksek yer İstanbul Boğazı
Yıldırım: İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan yılda 50-55 bin gemi geçiyor. Bu gemilerin 10 bini tanker. boğazlardan toplam 150 milyon ton yük taşınıyor. Bu yükün de yaklaşık 100 milyon tonu ham petrolden oluşuyor. Fiziki yapısı dikkate alındığında İstanbul Boğazı dünyanın en zor su yollarından biri. Boğaz'da, 15 mil boyunca 90 derece eğimleri olan 8 kritik nokta var. O bakımdan İstanbul Boğazı'nda kaza riski dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar yüksek. Bunların hepsi 1 Temmuz'da enerji şirketleriyle yapacağımız toplantıda masaya yatırılacak.

Petrole bulanmış martı görmek istemiyoruz
Yıldız: Şu anda derin deniz aramacılığıyla alakalı dünyada 14 bin yerde arama var, Karadeniz ve Hazar bunlardan istisna değil. Bu demektir ki bundan sonra boğazlarla alakalı geçiş yükü hafiflemeyecek, tam tersi ağırlaşacak, bunun sürdürülebilir olmasıyla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Biz hiçbir şekilde martılarımızı petrole bulanmış bir şekilde görmek istemiyoruz. Bu hepimiz için önemli, bunun da önlemlerini almak da tabii ki hükümetimize düşüyor.''

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.