Haberler

Mozaikler "branda" ile korunuyor

Tarih: 19 Temmuz 2010 Kaynak: Yeni Asır


Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof.Dr. Cengiz Işık, antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkan ve yaklaşık bin 300 yıllık geçmişi olan mozaiklerin güneşten zarar görmemesi için özel brandalarla korunduğunu söyledi. Prof. Dr. Işık, Kaunos Antik Kenti'ndeki kazıların başladığını belirterek, ''Kazılarda Dalaman'dan gelen 15 işçimiz çalışıyor, bunlar bize yeterli geliyor. Çünkü, 'arkeoloji vur kazmayı çıksın değil'. Az kişiyle, hiç bir şeyi kaçırmamak için çok az işçiyle çalışıyoruz. Aslında toplam 60 kişi olacağız ama programı bitiren gidecek ve yerine programı başlayanlar gelecek'' dedi. Kaunos'ta daha çok korumaya yönelik çalıştıklarına işaret eden Işık, ''Kaunos Antik Kenti'ni 'Arkeo Park' durumuna getirmeye çalışıyoruz. Kazıları minimal düzeye indirmeye çalışıyoruz. Eserleri koruyamadıktan sonra açığa çıkarmanın hiç bir anlamı yok. Kaunos'ta yüzde 70 bilimsel sonuçlara sahibiz. O nedenle gelecek nesillere, genç kuşaklara rezerv alanlar bırakmak istiyoruz'' diye konuştu.

Bin 300 yıllık mozaiklere özel koruma

Her yıl minimal ölçekte ama çok özel şeyler yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Cengiz Işık, şöyle konuştu: ''Kubbeli Kilise çok özel bir kilisedir. En erken ayağa kalkmış kiliselerden bir tanesidir. Bunun güneyine, kuzeyine daha sonra ilave edilen küçük şapeller (küçük kilise) var. Şapellerden güneyde olanının zemini mozaik. Kendi dönemi için çok özel ve güzel bir mozaik. Yaklaşık bin 300 yıllık bir geçmişi var. Mozaiklerin zarar görmemesi için özel brandalar kullanıyoruz, bu brandalar güneşin mozaiklere zarar vermesini önlüyor. Ayrıca, ziyaretçilerin mozaikleri yakından görmesi için ahşap teraslar yaptırdık. Ziyaretçiler, bu brandların gölgesinde mozaikleri yakından inceliyorlar. Kışın branda alınıyor ve mozaiğin üzerine özel bir kumaş olan 'jeo tekstil' malzemesi seriyorlar ve kumla kaplıyorlar. Kışın koruma altında yazın ise Kaunos'un ziyaretçilerine açık.''. Işık, Muğla'da ören yerleri arasından en çok ziyaretçi alan yerin Kaunos Antik Kenti olduğunu ifade ederek, ''Kaunos Antik Kenti, ziyaretçi sıralamasında Sedir Adası'ndan sonra geliyor ama biliyorsunuz ki Sedir Adası'na ziyaretçiler daha çok kumsal için geliyorlar. Amacımız, Kaunos'a gelen ziyaretçilerin antik kentin büyülü havası içinde bir gezi yapmalarını sağlamak'' diye kaydetti.

Kaunos Antik Kenti

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Kaunos, ticari açıdan önemli bir liman kentiydi. Zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetti. Tarihin babası Heredot'a göre Kaunoslular Karia'nın yerli halkındandı ama kendilerini Giritli sayıyorlardı. Coğrafyacı Strabon da Kaunos'un tersanesinin ve ağzı kapanabilen bir limanının bulunduğunu yazıyor. Kentin limanı akropolün aşağısındaki Sülüklü Göl'dü. O zaman deniz Kaunos'un akropolüne kadar gelmekteydi. Perslerin Anadolu'yu bütünüyle ele geçirmesi üzerine kent Mausolos'un yönetimine girdi. M.Ö. 334'de İskender'in Persleri yenmesi üzerine Prenses Ada'nın, sonra Antigonos'un, daha sonra Ptolemaios'un yönetimine girdi. Rodos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma egemenlikleri altında kaldı.

Limanın dolmasıyla önemini yitirmeye başladı. Akropol 152 metre yükseklikteki tepeye kurulmuş. Surların kuzey yönünde olanı orta çağdan kalmadır. Uzun sur limanın kuzey yönünden başlayıp Dalyan'ın ilerisindeki sarp kayalığa kadar uzanıyor. Surun kuzey kısmı Mausollos döneminde yapılmış. Kuzeybatı yönündekiler Hellenistik döneme ait. Limana doğru olanlar ise Arkaik Devir'den kalma. Tiyatro Akropol'ün eteğinde. 33 oturma sırası bulunuyor. Tiyatronun batı yönündeki yapı kalıntılarından biri bazilika tipi kiliseye ait. Diğerleri Roma Hamamı ve Tapınağa ait. Aşağıda tamamlanmayan bir daire biçiminde örülmüş ve yivsiz sütunları bulunan yapının arkasında üç basamakla yükseltilmiş podyum bulunuyor. Burada tapınağın kalıntıları görülüyor. Daire biçimindeki yapının ne olduğu ise bilinemiyor. Surları ve kuleleri bütünüyle görmek için uzunca bir keşif gezisine çıkılması gerekiyor. Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret sonrasında isteyenler tekneyle Kaunos'un şimdi ''Sülüklü'' adı verilen ve göle dönüşen antik limanına ve Çandır köyüne çıkabiliyorlar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.