Haberler

Geleneksel ile çağdaş aynı çatı altında buluştu

Tarih: 21 Temmuz 2010 Kaynak: Sabah Yazan: Fırat Karadeniz
Bayburt'un 85 haneli Bayraktar köyüne kurulan, gelenekselle çağdaşı buluşturan Baksı Müzesi dün açıldı. Başta müzeye karşı çıkan köylüler, artık gelecek umutlarını Baksı Müzesi'ne bağlamış durumda.

Ressam ve Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın doğduğu yer olan Bayburt'un Bayraktar köyüne inşa ettiği Baksı Müzesi, dün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla kapılarını resmen açtı. Açılışta Bakan Günay, "Bugün, üç yıllık görev süremin en güzel günlerinden biri. Kültür ve sanata ulaşım imkânı olanlara değil de, bu olanaklara aç olanlara ulaşmak baldığım en büyük hediye" diye konuştu.

Baksı Müzesi, Koçan'ın gençliğinden beri hayalini kurduğu bir proje olarak 10 yılda tamamlandı. Koçan, "Sanat belli merkezlere sıkışıp kalmıştı, bu müzeyle bunu yıkmak, sanatı merkezin dışına da çıkarmak istedik" dedi. Baksı'nın bir diğer amacının da yöresel seramik ve dokuma geleneklerini tekrar canlandırmak olduğunu vurgulayan Koçan, bu sebeple müzede geleneksel zanaatları ile modern sanat eserlerinin yan yana sergilendiğini anlattı.

Koçan'ın bir diğer motivasyonu da müzeyle Bayraktar köyüne iş sahaları kazandırmak. Bayburt'ta kültür turizminin Baksı Müzesi sayesinde yeni bir iş sahası oluşturacağına inanan Hüsamettin Koçan, bölgenin uzun yıllardır dışarıya göç verdiğini ama müze sayesinde 'köye dönüşün' gerçekleşebileceğini söyledi.

'KÖY İKİYE BÖLÜNDÜ'
Köy halkı da Hüsamettin Koçan'dan farklı düşünmüyor. Bayraktarlılar, Baksı Müzesi sayesinde geleceğe artık daha umutlu baktıklarını belirtiyor. Ama bu durum, sadece yeni iş sahaları açılacak olmasıyla ilgili değil. Geleceğe umutla bakmalarının en önemli nedeni, müzenin köyün kültür seviyesine katkı yapacağına inanmaları. Hatta köyde konuştuğumuz çocukların çoğu, 'büyüyünce Hüsamettin Koçan' olma hayali kuruyor.

Ama köylülerin Baksı Müzesi'ni kabul etmeleri çok da kolay olmamış. Koçan'ın akrabası olan Azimet Yıldırım, 2003'te müzenin temeli atıldığında köyün ikiye bölündüğünü hatırlıyor. Kimileri müzenin ne işe yarayacağını bilmediğinden, bu yatırımı 'delilik' olarak görmüş. Yavaş yavaş bu sesler kesilmiş, çünkü müzenin yapımına başlanmasıyla, hem siyasilerin ilgisi hem köye yapılan hizmetler artmış. Yıldırım, yıllardır hayalini kurdukları sulama göletinin müze sayesinde gerçeğe dönüştüğünü anlatıyor ve "Köylü karşı çıkmaktan vazgeçti. Artık herkes destek yarışında" diyor.

76 yaşındaki Salih Yıldırım ise "Hüsamettin Koçan, Bayraktar köyünde bir tohum ekti. Meyveleri uzun yıllar toplanacak" sözleriyle Bayraktar köyü halkına tercüman oluyor.

30 BİN METREKARELİK ALAN
Baksı Müzesi, sürekli sergileme bölümleri, dönemsel sergi mekânları, konferans salonu, kütüphane, konuk evleri ve atölyelerle 30 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Müzede halk resimleri koleksiyonu, yerel el sanatlarını yansıtan örnekler ve bir çağdaş sanat koleksiyonu bir arada yer alıyor. Müze, sanatla zenaatı buluşturuyor.

Her yıl 20 sanatçı bölgeye davet edilecek ve üretilen işler bir sonraki yılın sergisini oluşturacak. Sergilenmiş işler ise depo- müzede sürekli sergilenmeye alınacak. Müzenin kavramsal projesini, Metin Koçan ve Hüsamettin Koçan tasarladı. Baksı Müzesi'nin uygulama projesini ise mimar Sinan Genim gerçekleştirdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.