Haberler

Huber Köşkü yenileniyor

Tarih: 16 Ağustos 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Murat Tokay
Cumhurbaşkanlığı, Huber Korusu'ndaki uzun zamandır bakım ve onarım görmemiş yapıların restorasyonu için adım attı. Koruda ilk olarak Av Köşkü'nün restorasyonuna başlanacak. Huber Köşkü'nün restorasyonu ise proje aşamasında.

Huber Korusu, İstanbul'un eski bahçelerinden biri... Fıstık çamı, kızılçam, göknar, ıhlamur, erguvan ağaçları ile Boğaziçi'nin en önemli yeşil alanlarından. Koru, son yıllarda "Cumhurbaşkanlığı Tarabya Yerleşkesi" ismiyle sıkça gündeme geliyor. Korunun içindeki Huber Köşkü, Yeniköy-Tarabya sahil yolundaki en güzel yapılardan biri. Uzun zamandır bakım ve onarım görmemiş bu yapıların restorasyonu için Cumhurbaşkanlığı adım attı. Koruda ilk olarak Av Köşkü'nün restorasyonuna başlanacak. Huber Köşkü'nün restorasyonu ise proje aşamasında.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan, koruda restore edilecek binaların tanıtılması amacıyla düzenlenen basın gezisinde medya mensuplarını bilgilendirdi. "Kültürel ve tarihi açıdan son derece önemli olan bu binaların çok ciddi restorasyona ihtiyaçları olduğu için, restorasyon çalışmalarını Sayın Cumhurbaşkanı'mız göreve geldikten çok kısa bir süre sonra başlattık.'' diyen Alparslan, restorasyon çalışmalarında uygulama aşamasına yaklaştıklarını söyledi. Alparslan'ın verdiği bilgiye göre yerleşkede, Koruma Binası, Av Köşkü, Huber Köşkü, Faytonhane ve eklentiler olmak üzere 5 bina restore edilecek. Çalışmaların iki yılda tamamlanması öngörülüyor. En son 1997-2000 yılları arasında heykel grupları ile köşkün cephe ve çatı restorasyonu ve çevre düzenlenmesi yapılmış.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Huber Köşkü'nü çok sınırlı kullanıyordu. Restorasyonundan sonra Gül'ün bu binayı, İstanbul'daki tüm kabullerinde, programlarında ve resepsiyonlarında kullanması planlanıyor. Onarımdan sonra köşkün karşısındaki Faytonhane sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak, Av Köşkü özel misafirleri ağırlayacak.

Köşkü ilk kullanan Kenan Evren

Huber Korusu, yaklaşık 34 hektar yeşil bir alana sahip. Koru da bu adla anılıyor. Yeniköy-Tarabya yolunun üzerinde bulunan köşk ve koruluk 1985'te Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilmiş. 1986-1988 yılları arasında kısmî tadilattan sonra 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, yaz aylarında ikişer ay süre ile bu köşkü kullanmış. Huber Köşkü, birbirine eklenen iki binadan oluşan bir konak. Konağın kuzeyinde büyük ahır ve arabalık bölümlerinden oluşan Faytonhane var. Ayrıca hizmetkarlar için yapılmış Setüstü Köşkü ve Av Köşkü yer alıyor. İlk binanın mimarı ve inşa tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak yapının ikinci evresinde ana binaya yapılan bazı eklemeler, İstanbul'da bulunduğu dönemde önemli eserlere imza atan İtalyan Mimar Raimondo D'Aronco tarafından inşa edilmiş. Kaynaklara göre D'Aronco'nun düzenlemeleri Huber Köşkü'ne, bugünkü anıtsal görünümünü kazandırmış.

Koru, Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilince zaman içinde Cumhurbaşkanlığı Konutu, Yabancı Devlet Başkanlıkları Konukevi, Resepsiyon Alanları Misafirhane ve Sosyal Merkez'den oluşan kompleks yapılmış. Bu yapılar 1988'den sonra inşa edilmiş. Cumhurbaşkanları İstanbul'a geldiklerinde bu konutta kalıyorlar. Köşk, tadilata ihtiyacı olduğu için kullanılamıyordu.

Köşkü yaptıran Huber kardeşler

19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başında Alman Mauser ve Krupp firmalarının temsilciliğini yapan silah komisyoncusu Huber kardeşler tarafından yaptırılan köşk, bugün de aynı adla anılıyor. Huberler, Almanya'nın yazlık elçilik binasına yakın olması dolayısıyla özellikle bu köşkü tercih etmişler. İkinci Meşrutiyet'ten sonra Huber kardeşlerin ülkelerine dönmesi üzerine mülkiyeti 1932 yılına kadar Mısırlı Prenses Kadriye ve eşi Mahmut Hayri Paşa'ya geçen köşk, bu tarihten sonra Notre Dame de Sion Okulu'na bağışlanmış ve tapuya Therese Clement ve Marie Aimee Odent adına kaydedilmiş. Clement ve Odent'ten vârislerine intikal eden köşk ve arazisi 1973 yılında Boğaziçi İnşaat Turizm Anonim Şirketi'ne satılmış. En sonunda 1985'te kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisi ve yazlık köşk olarak kullanılmaya başlanıyor.


Koruda yer alan tarihi yapılardan biri de Av Köşkü. Bu köşk metruk bir halde. Kültür tarihçisi Prof. Haluk Dursun'a göre Av Köşkü, koru içinde mehtabı seyretmek için yapılan bir kameriye köşkü.





Yeniköy-Tarabya sahilinde bulunan Huber Köşkü iki katlı ve sekiz odalı. Köşkün giriş katında Cumhurbaşkanı'na ait büyük bir çalışma odası bulunuyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.