Haberler

Kentsel Müdahaleler - Kamusal Alanda Kişisel Projeler

Tarih: 19 Ağustos 2010 Kaynak: We Make Money Not Art Çeviren: Barış Göğüş
Gestalten Yayınevi şöyle diyor: "Bu kitap, modern kentin duvarları, trafik ışıkları, ağaçları, reklam panoları gibi her türlü elemanını kullanarak tepki veren sıklıkla neşe dolu ve düşündürücü enstalasyonlardan oluşan kişiselliğin çarpıcı bir koleksiyonudur. Bu tümüyle güncel sanatsal -hem de güzel sanatlar, mimarlık, performans, enstalasyon, aktiflik ve şehircilikle karşılıklı etkileşimde olan projeleri anlaşılır bir yolla belgeleyen ilk kitaptır. Bu algısal çalışmalar sanatı büyük kitlelere ulaştırıyor ve her gün çevremizde olup bitenleri anlamamızı sağlıyor. Sıradan mekan ve olaylara sihirli bir dokunuş katarken, bizi durup, sahip olduğumuz şehirler ihtiyacımız olan şehirler mi sorusunu düşünmeye çağırıyor."

"Kitap, bu sahne ile sanat, mimarlık, performans ve enstalasyon arasında gelişen bağları ve karşılıklı etkileşimlerini gösteriyor. Kentsel müdehaleleri yayanlar, New York, Londra gibi kentlerde, hatta Çin, Kolombiya ve Türkiye gibi ülkelerde de çalışmalarıyla insanları şaşırtmaya ve ateşlemeye devam ediyor. Çalışmalar göründükleri her yerde kamusal alanları kişisel deneyimlere çeviriyor."

Kentsel Müdahaleler, şaşırtıcı, eğlenceli ve zevkli olabilir ama fıkravari ve matrak olmaktan geri durmuyor. Kitap, bu yaratıcı kentsel deneyleri, geniş ve daha çok acıklı olan küresel kentleşme bağlamına koyuyor. Sürekli tekrarlandığı üzre, bundan 30 yıl önce, her 10 kişiden 4'ü kentlerde yaşıyordu. 2008'den beri dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor. 2050 yılında ise her 10 kişiden 7'si kentli olacak. Neyse ki, sanatçılar, tasarımcılar ve aktivistler anti-otoriter bir yaklaşım benimseyip kenti, kendi tuvalleri, kendi oyun alanları gibi kullanarak daha insani ölçeklere getiriyorlar. Onların bu baltalayıcı ve nükteli yaklaşımları, bizlere, kentin yalnızca liderlerin, politikacıların ve mimarların ellerine bırakılmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Küratör, yazar ve sanatçı Lukas Feiress kitap için önsöz yazılarından birini yazdı. Bir başka denemede Alain Bieber bize bu sanatçıların Avrupa'daki avangard akım ve konseptlere - bilerek ya da bilmeyerek - ne çok şey borçlu olduklarını hatırlatıyor. Kuşkusuz Sitüasyonizm (durumculuk), ama aynı zamanda Fluxus ve Dadaizm akımları da. Bieber en sevdiğim sanat bloglarından birini yazıyor, rebel:art. Evet Almanca. Yarısını anlamıyorum ama yine de fotoğraflar ve bağlantılar onu paha biçilemez kılıyor.

Kitap 200 tane çalışma anlatıyor. Hiçbir yerde adını duymadığınız performansçı, aktivist ve sokak sanatçılarının müdahalelerinin yanında, The Yes Man'den, Hehe'den ve Mark Jenkins'ten de çalışmalar bulacaksınız. Bazıları düşündürücü, bazıları sadece sevimli. Bir çoğu her ikisi de. Bu yazıda vurgulayacağım çalışmaları seçerken çok zorlandım ama işimi zorlu olduğunda daha çok seviyorum. Kitabın bölümlerini takip edeceğim.

İşlenen ilk konu, kentsel araziyi tanımlayan görsel kodların, dekorların ve yapıların düzenini bozan onları dönüştüren sanatsal müdahaleleri anlatan Kentsel Tuval (Urban Canvas).

Cercle et suite d'éclats'da Felice Varini, İsviçre, Vercorin'de 70'ten fazla evin cephelerini kullanarak tam daireler çizdi. Kente belirlenen uygun noktadan bakıldığında görsel bir yanılsama ortaya çıkıyor.


Felice Varini, Cercle et suite d'éclats

Cardiff Körfez Barajı'nda Üç havuz kapağı için üç elips:


Felice Varini, Three ellipses for three locks

Brezilya, Rio'da, Vila Cruzeiro favelasında halk tarafından yürütülen sanatsal müdahaleler:


Haas&Hahn, Favela Painting, Rio de Janeiro, 2006

Fotoğrafçı Frédéric Lebain, New York'un çeşitli yerlerinde fotoğraflar çekti ve bu fotoğrafları büyük poster boyutlarında bastırdı. Birkaç gün sonra, ilk gidişine ait posteri süperpose ettiği daha geniş bir kadraj yakalamak için tam olarak aynı yere gitti.

Üçüncü bölüm, eklentiler (attachments), vitrinlere parazit eklentiler ve şehir manzarasına yapılan uzantılar.


L/B, Comfort 6, La noche en blanco, Madrid, 2008

Sanatçılar kitabın dördüncü bölümünde şehri, kamusal ve özel alan arasındaki çizgiyi bulandırmak amacıyla, kendi ihtiyaçlarına göre uyarladıkları Kamusal gizlilik (Public privacy)'i sunuyorlar.

Matthias Wermke ve Mischa Leinkauf'un Zwischenzeit videosu, Berlin metro sisteminin içindeki işler için yaptıkları icat olan, geceleri Berlin'in yeraltı tünellerinde kullandıkları ev yapımı, açılıp kapanabilir ve taşınabilir aracı belgeliyor.

Etienne Boulanger, Berlin'de heykel parkına çevrilen boş bir alanda, reklam panoları arasında, 2 yıldızlı tek odalı otel odası yaptı. Gecesi 20 avroydu ve 2008 yılında kapatıldı.


Etienne Boulanger, The Single Room Hotel, 2007-2008

Bölüm 5, Aktive edilmiş (Activated), daha performansa dayalı, interaktif ve tiyatraldir. İzleyicilerin ilgi odağı oluşunun karşılığı.

Kamila Szejnoch'un basit salıncağı, Varşova'da komünist propaganda anısına dikilen Berling Army Soldier heykeline yeni bir anlam ve yaşam veriyor.



Kamila Szejnoch, Swing, Warsaw, 2008

Valentin Beinroth ve Florian Jenett Almanya, Frankfurt'ta sokaklara 50 kadar sahte tabanca bıraktılar. Silahlar, onları ilk bakışta gerçek gibi gösteren donmuş su ve boyadan yapılmıştı. Performans polis tarafından durduruldu.



Fotoğraf: Betty Pabst
Valentin Beinroth and Florian Jenett, Freeze, Frankfurt

Bölüm 6, Tanıtılmış (Advertised), tamamen reklam panoları ve diğer kentsel reklam biçimleriyle ilgili. Çoğu oldukça kritik olan eylemlerden bazıları her nasılsa reklamcılar tarafından yönetildi.

Herkes gibi görünen yıldızların savaşı (Battle of...Stars look like everyone): Mr. Talion, Epoxy'ye karşı. Kurallar: süre 2 saat, konu "herkes gibi görünen yıldızlar". Bir yıldızı Berlin Alexanderplatz'daki popüler bir markete sokmak.


Fotoğraflar arasında Bay De Niro'yu bulun. (Brad Pitt versiyonu da mevcut)
Mr Talion vs Epoxy, Battle of...Stars look like everyone, at Mediamarkt, Alexander Platz, Berlin


Toronto'da sokak sanatçısı Posterchild, bronz aslanlara atıştırmaları için patates ve içecek verdiğinde beni çok mutlu etti.


Posterchild, Coke n' Fries, Toronto, 2008

Son olarak, Doğal Yollar (Natural Ways), doğayı şehrin meydan ve dar sokaklarına getirmeye çalışıyor.

Neozoon, kürk geri dönüşümünün kralı.


Paris, 2009
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.