Haberler

Kadıkalesi, bölgenin tarihine ışık tutuyor

Tarih: 24 Ağustos 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Duygu Akaltan
Kuşadası'nın önemli kalelerinden biri olan ve 2001'den beri kazılan Kadıkalesi, bölgede ilk iskan tarihini günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar götürürken; bölgenin coğrafi güzelliğine tarihi bir hava katıyor.

Kuşadası Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve TÜBİTAK'ın yardımları ile yürütülen Kuşadası Kadıkalesi (Anaia) kazıları bölge tarihine ışık tutuyor. Kuşadası ilçe merkezinin yaklaşık 8 km. güneyinde bulunan, çevresindeki yazlık siteler arasında kaybolmuş bu liman kalesi, geçmişten bu yana "Kadıkalesi" olarak adlandırılmış. 2001 yılında Kadıkalesi'nde başlatılan kazılar, Batı Anadolu arkeolojisine yeni veriler kazandırırken, yakın çevresinin doğal güzelliğine de tarihi güzellikler katıyor. Kuşadası ve çevresi olarak tanımlanabilecek bu bölge, kuzeyinde Ephesos, güneyinde ise Miletos kentleriyle sınırlanmış kıyı şeridini kapsıyor. Kuşadası Kadıkalesi bilimsel kazıları 2001 yılından beri Ege üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz başkanlığında devam ediyor. M.Ö. 5000 yıllık geçmişi ortaya çıkaran Kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri, TÜBİTAK yardımları ve Kuşadası Belediyesi'nin ilgileriyle bölge tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

Kirli İşlerden Arındı

Bir zamanların "Yılanlı Kale"si kazı çalışmalarıyla giderek yılanlarından ve "yan kesicilerin kirli işlerinden" de arınıyor. Kadıkalesi'nde 2001 yılında başlayan çalışmalarda ilk buluntular yerli ve yabancı ziyaretçilerden çalınıp buraya atılmış cüzdanlar, kredi kartları, kimliklerden oluşuyordu. Yine ilk yıllarda arkeolojik çalışmalardan önce, açılmış çok sayıda kaçak kazı çukuruna rastlanmış. Kadıkalesi-Anaia, yapılan birçok kazı ve yüzey araştırması sonucunda bölgenin ilk iskan tarihini Neolitik Çağ'a, yani yaklaşık günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar götürüyor. Bulgulardan anlaşılıyor ki Kadıkalesi, 13. yüzyılda Bizans taşrasında üretilen ve Anaia limanı aracılığı ile deniz aşırı ticareti yapılan seramiklere ilişkin çok büyük ve önemli üretim merkezi olarak varlığını sürdürmüş.

Manastır Himayesinde

Kalenin içinde 2005 yılında açılmaya başlanan bir kilise-manastır kompleksi savunma yapılarında bulunan şapellerden çok daha anıtsal. Kadıkalesi'nin çok büyük ve önemli üretim merkezinin varlığını söylemek mümkün. 2007'de bulunan bir ikona kalıbı da Kadıkalesi'nde, sadece manastırlarda üretilen kutsal resimlerin bile, muhtemelen buradaki manastırın himayesinde üretildiğini gösteriyor.

1. Dünya Savaşı'nın İzleri

Yazlık sitelerin göğsündeki tarihi bir mücevher olarak düşünülen Kadıkalesi'nin, kazı çalışmaları sırasında 1. Dünya Savaşı'nda yapılmış tabyalar ile karşılaşılmıştır. Kazılar sur içinde ve sur dışında olmak üzere iki ana sektörde yürütülüyor. Kazı çalışmalarında Bizans ve Bizans öncesi çağlara ilişkin pek çok bilimsel sonuca ulaşılmış. Kale girişinin hemen önünde yapılan çalışmaların amacı kale içindeki mekan organizasyonunu anlamak. 2001 yılında bilimsel kazılar başlayana kadar, zaman zaman bilimsel incelemelere konu olan sitin, kalenin inşa tarihinden de önceleri iskan görmüş olduğu anlaşılmakta ve antik kaynaklardan tanıdığımız Samos'un uydusu Anaia ile özdeşleştirilmektedir. Günümüzde Kadıkalesi buluntuları sanat tarihi doktoraları ile şekillenmeye başlamıştır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.