
Sıfır noktasında karşı karşıya gelen grupların çatışmaması için polis barikatlar kurdu. Polis barikat kurarak ellerinde ABD bayrağı bulunan iki karşıt grubun arasında herhangi bir olay çıkmasını önledi. İslam Kültür Merkezine karşı çıkanlar, ellerindeki "Burada camiye hayır", "İslamiyetle ilgili bilmem gereken her şeyi 11 Eylül''de öğrendim" yazılı pankartlar taşıyıp bu yönde sloganlar attı. Karşı grup da "Burası özgür bir ülke", "Fanatiklerin ne dediğine bakmayız, dini özgürlük var", "Irkçılığa son, fanatikler, gidin buradan" sloganları attılar. Kültür merkezine karşı çıkan grup içinde pek çok itfaiyeci ve inşaat işçisinin bulunması da dikkati çekti.
ABD İslamofobik mi?
100 milyon dolarlık projenin 11 Eylül 2001''de yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü Dünya Ticaret Merkezine 2 blok ötede yapılacak olması New York dışında da tüm ABD kamuoyunda epey tartışılan bir konu. Time dergisi "ABD İslamofobik mi?" başlığını kullandığı son sayısının sayısının kapak dosyasında ABD''de Müslümanlara bakışın pek iyi olmadığını belirtirken yaptığı anketlerin sonuçlarına da yer verdi. Derginin ABD genelinde yaptığı, 1002 kişinin katıldığı ankette, sıfır noktasına yakın bir yerde cami yapılmasına karşı çıkanların sayısının yüzde 61, projeyi destekleyenlerin sayısının yüzde 26, "bilmiyorum" diyenlerin sayısının ise yüzde 13 olduğu açıklandı.
Avusturya sağı da minareye karşı
Avusturya''da yaşayan Müslümanların minareli camii isteği aşırı sağcıların ‘ırkçı ve İslam düşmanı'' tepkileriyle karşılaştı. Yarım milyon Müslüman''ın yaşadığı ülkede, İslam Komitesi Başkanı Enes Şevki, insanların dinini ‘hakkıyla yaşayabilmesi'' için daha fazla minareli cami yapılması gerektiğini söyleyip, "İnsanların inançlarının gereğini yerine getirmelerini engellenemez. Bu anayasada var" dedi. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi ise "Avusturya radikal İslam''ın yuvası olacak. İslam ülkelerinden ülkeye göçmen alınmasın" çağrısı eşliğinde hemen, ‘Batı Hıristiyanlarındır'' sloganıyla kampanya başlattı.