Haberler

İzmir'in karnesi bu yıl daha kötü

Tarih: 7 Eylül 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Sayın
Türkiye'nin en yaşanılır kentleri belli oldu. CNBC-e Bussines dergisi tarafından 6 ana, 37 alt kriter esas alınarak belirleniyor kentlerin yaşanabilirlik sıralaması. Ankara birinci. Başkenti, Eskişehir izliyor.

Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen mucizesinin yaşandığı kent geçen yıl da ikinciydi. 6 ana kritere göre Eskişehir, eğitim, sağlık ve sanatta 4'üncü, ekonomide 9'uncu, güvenlikte 18'inci ve kent hayatında ise 24'üncü... Üçüncü ise Isparta... Geçen yıl 7'nci sıradaydı.

Megakent İstanbul ise 'yaşanabilirlik' listesinde 5'inci sırada yer alıyor.
Ya İzmir...
Biz, Türkiye'nin 9'uncu yaşanabilir kentiyiz...

Geçen yılki sıramız 8 idi. İlerleyeceğimize ya da en azından yerimizi koruyacağımıza, geriliyoruz.

Sıralamamızı belirleyen 6 ana kritere gelince... Eğitimde yedinciyiz. Sağlıkta on birinci. Kültür ve sanatta kırk altıncı... Kent hayatında otuz sekizinci... Güvenlikte ise sonuncuyuz... Ekonomide üçüncüyüz. Gördüğünüz gibi, hem suç oranı olarak hem de deprem riski bakımından Türkiye'nin en güvensiz şehrinde yaşıyoruz. Kültür ve sanat hayatımız vasat... Tiyatro seyircimiz, opera ve bale izleyicimiz sinemaya gidenlerimiz ve koltuk sayılarımız açısından 81 ilin yarıdan fazlası bizim önümüzde. Bir de Ali Poyrazoğlu, 'İzmir'de sanat yok. Burası kent görünümlü kasaba' dediğinde hepimiz ayaklandık. Haklıymış meğer.

Bizim kent kişi başına mevduatta üçüncü sırada. Paralar bankada anlayacağınız. Ama mevduat tutarı İstanbul'un yarısı kadar değil.

En çok hane elektriğini ise biz tüketiyoruz. Aydınlığı sevdiğimizden olsa gerek.

10 yetişkinimizden biri ise üniversite mezunu. Kent hayatımız da ortalarda... Bu kriteri belirleyen faktörler ise tesisler ve kapasiteleri, kaza oranları, nüfusa göre lisanslı sporcu sayısı, yeşil alanlar, hava kalitesi, alışveriş merkezlerinin nüfusa oranı gibi...

Bir kentin modernliği, güzelliğini en iyi ortaya çıkaran yeşil alanlardır. Bizim kişi başına düşen yeşil alan miktarımız sadece ve sadece 1.5 metrekare civarı.. Birinci olan Ankara'da ise 17 metrekare... Hava kalitemiz de belli. Kış oldu mu kirlilikten göz gözü görmez.

İşte 81 il içindeki karnemiz böyle.
Bu karneye üzülsek mi, sevinsek mi ne dersiniz.

Farklı Bakış


Fuar panayır gibi

Fuar eski fuarlar gibi değil. Hani gitmek için can atılan, açılacağı gün izdiham yaşanan, çevre illerden gelenlerin otelleri doldurduğu o eski fuar yok artık. Her yıl daha da kötüleşiyor, kalitesi düşüyor.

Önemli firmalar, birer birer çekiliyor. Daha çok panayır havasına dönüyor fuar. Katılımcı ülkeler azalıyor, piyangocu, tostçu, dondurmacı, dönerci, kestane şekeri satanlar artıyor. Yiyecek içecek, eğlence fuarı sanki... Bu yıl fuarın en iyi yönü ise teknelerin yer aldığı bölüm. Onun dışında pek bir şey yok desek fazla yanlış olmaz. Aslında fazla bir şey beklemek de haksızlık. Eskiden iletişim bu kadar ileri, ihtisas fuarları da bu kadar çok değildi. O nedenle İzmir Fuarı'nın önemi büyüktü. Ama yıllar içinde ihtisas fuarları arttı, iletişim sayesinde yeni ürünleri tanıma olanağı arttı önemini yitirdi. Nostalji Fuarı oldu artık. Yetkilileri bir an önce yeni bir konsept belirlemesi ve 79. kez kapılarını açan İzmir Fuarı'na yeni bir hava getirmesi şart. Yoksa fuar bir süre sonra ya hepten yok olacak ya da zoraki sürdürülmeye çalışılacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.