Haberler

BM Toki modelini beğendi

Tarih: 20 Eylül 2010 Kaynak: Akşam Yazan: Kader Balıkçı
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Türkiye'de yaptığı projeler, Kıbrıs müzakerelerinde Türk tarafının sunduğu mülkiyetle ilgili önerilerde örnek oldu. KKTC Maliye Bakanı Tatar'a göre, BM öneriyi beğendi, Rumlar AİHM yoluyla tazminatta ısrarlı.

Türkiye ve KKTC'nin, Kıbrıs müzakerelerindeki en tartışmalı konu olan 'mülkiyet' başlığına dair sunduğu paket, Birleşmiş Milletler tarafından beğenildi. Kıbrıs Türk tarafının sunduğu paket, Kıbrıs sorunu nedeniyle bugüne kadar atıl durumda kalan taşınmaz malların tümünün değer kazanması ve takasa hazır hale getirilmesi için tek bir inşaat şirketi kurulmasına dayanıyor.

Rumlar Karşı
BM yetkilileri, TOKİ formülüyle kurulacak ortak inşaat şirketi yoluyla adadaki mülkiyet haklarına çözüm getirecek paketi, '21'inci yüzyıl değerlerine uygun, yaratıcı bir fikir' olarak nitelendirdi. AKŞAM'a konuşan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, BM'nin Türk tarafının tıkanıklığın aşılması yönünde attığı bu adımı beğendiğini, Rumların AİHM yoluyla 'tazminat'ta ısrarlı olduğunu belirtti. Rumlar, AİHM yoluyla 30 milyar dolarlık tazminat elde etmeyi planlıyor. Bakan Tatar, Rum tarafında bulunan Türk arazilerinin ve mallarının harabe halinde olduğunu, Türk tarafında bulunanların ise değerlendirildiğini belirtti. Tatar, TOKİ modelinin devreye girmesiyle harabe halindeki yerlere katma değer kazandırılacağını ve iki bölge arasındaki farkın ortadan kalkacağını vurguladı. KKTC Maliye Bakanı'na göre paketin en büyük artısı, Rum kesiminin adanın güneyinde özellikle değerlerini yitirmesi için atıl durumda bıraktığı, Türklere ait arazilerin 'Kıbrıs TOKİ' projesiyle değer kazanması.

En Önemli Başlık
Uluslararası toplum ve BM'nin sıcak baktığı 'mülkiyet sorununa TOKİ modeliyle çözüm' kararı KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun 18 Haziran tarihli Ankara ziyaretinde alındı. Çankaya Köşkü'nde yapılan zirvede, 'global takas ve tazminat temelli çözümden', tüm Kıbrıslı Rumlarının mülkiyet hakkının tanınacağı bir yaklaşıma geçilmesi kararlaştırıldı. Paket, 6 Eylül'de Rum tarafına sunuldu. Ramazan Bayramı'nın ikinci günü (10 Eylül) mülkiyet konusunu tam gün ele almaya karar veren KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından masaya yatırıldı. Mülkiyet-toprak ve göçmenler (Türkiye kökenli KKTC vatandaşları) iki taraf arasında yürütülen müzakerelerin en zorlu başlıkları olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, paketin dünyanın sorunlu bölgelerine de uyarlanabileceği görüşünde. Paket, Filistin sorunu ve özellikle Kudüs'teki mülkiyet kavgasına da emsal çözüm oluşturabilir.

Maraş yeniden inşa edilecek
BU tip projeler, Lübnan, Türkiye, Brezilya gibi ülkelerde uygulandı. Türkiye'de bu projeleri TOKİ yürüttü. Kentsel dönüşüm gibi modeller, Kıbrıslı Türklerin Güney'deki mülkleri, üçüncü şahısların mülkleri ve örneğin Maraş'ta olduğu gibi Kıbrıslı Rumların mülkleri için değerlendirilebilir. Böyle bir şirketin kurulması söz konusu mülklerin değerlerini serbest bırakacak, ekonomik ve toplumsal alanda çok büyük bir kalkınmaya neden olacak bir 'mega projeyi' teşkil edecek..

Türk tarafı mutabık
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumlara sunulan paket konusunda, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a bilgi verdi. Cumhurbaşkanlığı'ndaki yemekli toplantıda, Eroğlu'nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay, mülkiyet konusunda tarafların önerileri konusunda sunum yaptı. KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, söz konusu paket konusunda iki eski cumhurbaşkanını da kastederek, Tük tarafında mutabakat olduğunu açıkladı. Üç cumhurbaşkanı, en son 11 Haziran'da yemekli bir toplantıda bir araya gelmişti.

Takip
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.