Haberler

Adı var kendi yok müzesi

Tarih: 6 Ekim 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Sevinç Özarslan
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, dün bütün ekibiyle basın karşısına çıkıp adeta hesap verdi. Bugüne kadar yapılanları ve kalan zamanda yapılacak çalışmaları anlatan ajans yetkilileri, etkinliklere katılımın beklenenin üzerinde olduğunu söyledi. Ajansın Avrupa Konseyi'ne vaat ettiği İstanbul Kent Müzesi ile projesi 2008'de kabul edilen Mimar Sinan Müzesi ise yer tahsisi sağlanmadığı için açılamıyor.

2010 yılının bitmesine 3 ay kaldı. Yani İstanbul, 'Avrupa Kültür Başkenti' unvanına veda etmeye hazırlanıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, (AKB) 9 ay boyunca çok sayıda etkinlik gerçekleştirdi. Ses getiren konserler düzenlendi, uluslararası sergiler açıldı. Etkinliklerden kimi beğenildi, kimi eleştirildi. Yılın son çeyreğinde etkinlikler tüm hızıyla devam ederken 2010 Ajansı'nın kalıcı projeleri arasında yer alan iki müze, mekân tahsis edilmediği için açılamıyor.

İstanbul'un kültür başkenti olması için 2006'da Avrupa Konseyi'ne başvurulduğunda projeler arasında İstanbul Kent Müzesi de yer alıyordu. Avrupa Konseyi'ne, binlerce yıllık geçmişe sahip bu şehre yaraşır bir müze kurulacağı sözü verildi. 2008 yılında ise bir Mimar Sinan Müzesi açılması kararlaştırıldı. Ancak ajansın görev süresinin sona ermesine az bir zaman kala bu müzeler hâlâ açılabilmiş değil. Çünkü ilgili kurumlar tarafından mekan tahsisi yapılmadı. Üstelik, Kent Müzesi'nin koleksiyonu hazır olmasına rağmen... Mimar Sinan Müzesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Süleymaniye'deki külliyeden yer tahsis etmesi bekleniyor. 19-20 Ekim'de müze için basına kapalı bir konferans düzenlenecek.

2010 Ajansı, bugüne kadar yapılanları ve yapılacak etkinlikleri değerlendirmek için dün bütün ekibiyle basının karşısına çıktı, adeta hesap verdi. Ajans Başkanı Şekip Avdagiç ve Genel Sekreter Yılmaz Kurt'un konuşmalarından sonra yönetmenler Beyhan Murphy (Sahne ve Gösteri Sanatları), Garo Mafyan (Müzik ve Opera), Suay Aksoy (Kültürel Miras ve Müzeler), Beral Madra (Görsel Sanatlar), Ertuğrul Karabulut (Klasik Türk Müziği) ve Mehmet Gürkan (Kentsel Tasarım) söz alarak 9 ay boyunca ne yaptıklarını ve son 3 ayda neler yapacaklarını anlattı. Deyiş yerindeyse günahıyla sevabıyla 611 projeye ilişkin çalışmaların dökümünü sundular.

"İstanbul'a nitelikli insan yetiştirdik"
Şekip Avdagiç, bugüne kadar yapılan çalışmaları şöyle değerlendirdi: "En kalıcı işlerden biri, ajansta ve ajansın projelerine bağlı çalışan genç arkadaşların birikimi. Yine kamu kuruluşlarının kültür ve sanata bakışını geliştirdik. Her yerde sanatın yapılabilirliği konusunda yaşattığımız tecrübelerin önümüzdeki dönemde yapılacak işleri motive edeceğini düşünüyorum. Ayrıca 39 belediye için 100 bin TL kaynak ayırdık. 7 belediye kendilerine hazır sunulan bu kaynağı neden kullanmadı, araştırmak gerekir."

Son üç ayda yapılacak bazı etkinlikler
Cüneyt Kosal'ın Türk müziği arşivi, İSAM'da kullanıma açılacak.

Yorgo Bacanos Uluslararası Ud Festivali 25 Ekim'de Sepetçiler Kasrı'nda.

Türkiye'nin ilk Mübadele Müzesi aralık ayında Çatalca'da açılıyor.

TÜRVAK Sinema Televizyon Müzesi kasımda Beyoğlu'na taşınıyor.

1999 depreminden sonra kapatılan Topkapı Sarayı Mutfağı, 2011 Mart ayından itibaren yeniden ziyarete açılacak.

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi yenilenmiş haliyle aralıkta ziyarete açılacak.Tarlabaşı Toplum Merkezi'ne kayıtlı 20 öğrenciden oluşan Tarlabaşı Çocuk Orkestrası, 27 Kasım'da Gitar Sesleri adlı bir performans sergileyecek.

4 yıldır restorasyon çalışmaları devam eden Galata Mevlevihanesi 2010 yılı sonunda ziyarete açılacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.