Haberler

Bertaraf edilemeyen 2 bin 200 ton zehirli atık Marmara'yı tehdit ediyor

Tarih: 6 Ekim 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Güler
Tarım ilaçları imalatında kullanılan BHC isimli kimyasal maddenin kullanımının yasaklanmasının ardından, toplam 2 bin 500 ton tutan söz konusu maddeler Derince'de denize yakın bir yerdeki derme çatma depolarda bekletiliyor. 3 yıldır sadece 313 tonu sevk edilebilen zehirli maddelerin akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.

Kocaeli'nin başına bela olan "hexachlorbenzene, lindan ve DDT atıkları" olarak bilinen BHC'ler tarımda zirai mücadelede kullanılıyordu. Yıllar önce kapanan bir işletmenin depo alanlarında bulunan yaklaşık 2 bin 500 ton BHC maddesinin kullanımı, sağlığa zararlı olduğu gerekçesi ile Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı'nın 1985 tarihli genelgesi ile yasaklandı. Tarım ilaçları imalatında kullanılan BHC isimli kimyasal maddenin kullanımının yasaklanmasının ardından, söz konusu maddeler Derince ilçesinde Marmara Denizi'ne yakın bir yerde bulunan derme çatma depolarda bekletildi. Bir yanda zehirli atıklar beklerken diğer tarafta, maddenin bertarafına ilişkin çalışmalar yapıldı, ancak bir sonuca varılamadı. Geçen süre zarfında zehirli atıkların bulunduğu depolar, birçok firmaya intikal etmesine rağmen en son Merkim AŞ adlı bir işletmenin mülkiyeti olarak kaldı. BHC'lerin çok zehirli olduğu ve çevreye önemli ölçüde zarar verdiği konusunda bilim adamlarının görüş belirtmesi üzerine Kocaeli Sanayi Odası (KSO) önderliğinde, 24 yıldır tehlike arz eden bu maddenin, Çevre ve Orman Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonucunda bertarafına karar verdi. Kasım 2006 tarihinde, Çevre ve Orman Bakanlığı, Merkim AŞ, Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanarak bertaraf çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalarda, zehirli atıkların Türkiye'de bertarafının mümkün olmayacağı görüşüne varılarak, yurtdışında araştırmalar başlatıldı. Aralık 2006 tarihinde açılan uluslararası ihaleyle en uygun teklifi veren Alman AVG firması ile Nisan 2007 tarihinde sözleşme imzalandı.

Sözleşme imzalanmasının ardından her ay 30-40 ton zehirli atığın sevkiyatı yapılmasına karar verildi. Aynı yıl, deponun kapıları açılarak, paketleme işlemleri başladı ve paketlenen BHC'ler varillerle Almanya'ya götürülmeye başlandı. Geçen 3 yıllık süre içinde 2 bin 500 ton BHC'nin sadece 313 tonu Almanya'ya götürülerek bertaraf edildi. En son sevkiyat Ağustos 2009 tarihinde yapıldı. Geçen süre zarfında bertaraf firması AVG'nin yeni sevkiyat planı Merkim AŞ'ye iletilmesine karşın, şirket ekonomik sıkıntıyı gerekçe göstererek sevkiyat yapmadı. Sorun çıkması üzerine AVG firması ile KSO arasında 2007 yılında imzalanan sözleşme feshedildi. Zehirli atıkların elde kalması üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı tekrar devreye girdi. Merkim AŞ ile ortak bir çalışma yapan bakanlık, Küresel Çevre Fonu kapsamına alınarak bertaraf işlemini yapmayı planlıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, BM Çevre Programı ve Dünya Bankası tarafından yönetilen ortak bir program olan Küresel Çevre Fonu ile yapılacak çalışma sonucu zehirli atıkların ne zaman bertarafına başlanacağı ise bilinmiyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.