Haberler

HES tarihi köprüyü de yutacak

Tarih: 22 Ekim 2010 Yazan: Gülsan Candemir
Geçtiğimiz günlerde törenle açılışı yapılan Çine Barajı ve hidroelektriksantral'da (HES) su tutulmaya başlandı. Eski Muğla-Aydın Karayolu (Gökbel Vadisi) üzerindeki tarihi İnce Kemer Köprüsü baraj alanında bulunuyor. Barıjın su tutmaya başlaması ile köprü tartışmaları yeniden alevlendi. İzmir 2 No'lu Anıtlar Kurulu, Aydın sınırları içinde kalan barajın yapımının başladığı yıllarda, İnce Kemer Köprüsü'nün taşınması yönünde karar vermişti. Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise, Muğla sınırları içinde kalan tarihi köprü için, "50 yıl sonra suların çekileceği gerekçesi ile baraj suyunun altında kalması" yönünde karar vermişti. Çevreci ve tarihçiler; "Allianoi ve Hasankeyf gibi tarihi mirasımızın sular altında kalmasına İnce Kemer Köprüsü'nün ve Fresklerin de eklenmiş olması üzücü bir durumdur" diyor.

Su altında yıpranması önlenmeli
Halk arasında "Gelin Geçmez Köprüsü" olarak da bilinen, mitolojik söylencelerde ise Çoban Marsias Köprüsü olarak geçen İnce Kemer Köprüsü'nün kimler tarafından yaptırıldığı yönünde bir bulgu bulunmuyor. 5 ile 6. yüzyıla ait Roma dönemini yansıtan kabartmalar ise, Bizans dönemine ait ilk Hristiyanların tapınmak amacıyla yaptığı İsa, Meryem ve Havariler Freskleri olarak biliniyor. Tarihin yok olmasına karşı gerekli önlemlerin alınmasını isteyen tarihçiler ve çevrecilerin ortak görüşü ise şöyle: "Hiç olmazsa Muğla Anıtlar Kurulu'nun ‘tarihi mirasın su içinde bozulma ve yıpranmasını önleyici teknik ve bilimsel önlemlerin alınması, bu işlem yerine getirilmeden söz konusu anıtsal yapıyı su altında bırakacak uygulamaya geçilemeyeceğine' dair verilen kararının gereği yerine getirilmelidir."

ÇED bile yapılmamış
Çevreciler, baraj yapımı sırasında Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadığı ve yöredeki taşkınların tarımsal üretime verdiği zarar nedeniyle kamuoyunun bu konuda ısrarcı olmadığı, Büyük Menderes Platformu'nun DSİ 21. Bölge Müdürlüğü nezdindeki girişimlerinin de cılız kaldığı yönünde eleştiriler yapıyor. Çine Çayı'ndan akan su, Büyük Menderes Nehri, Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü gibi doğal alanlara gidiyor. Baraj yapımıyla bu engellenmiş olacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.