Haberler

Öğrenciye Gaddar TOKİ'ye Bonkör

Tarih: 29 Ekim 2010 Kaynak: Birgün Yazan: Pelin Özkaptan
Öğrencileri üniversiteye sokmayarak gündeme gelen Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü, TOKİ ile imzaladığı arsa protokolüyle üniversiteyi 9 milyon TL zarara soktu.

TOKİ'yle "Cömert" Anlaşma

İstanbul'daki Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'in, son günlerde öğrencilere takındığı sert tavrın aksine, Başbakanlığa bağlı TOKİ'ye çok yumuşak yüzlü olduğu ortaya çıktı.

Takas TOKİ'ye Kazandırdı

Üniversitenin İstanbul Davutpaşa Kampüsü'nde TOKİ'ye 60 bin metrekare bina inşa ettirecek olan Rektörlük, karşılığında tapusu üniversitede olan Çağlayan'daki değerli bir araziyi devretti.

Üniversite Zararlı Çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun İstanbul'da metrekare başına son inşaat maliyetleri hesaplaması ve İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası'nın uzman görüşüne göre YTÜ en az 9 milyon TL zararda.

Arazi TOKİ'ye Geçti, İBB Boş Durmadı

TOKİ'ye devredilen 6 bin m2'lik arazi, belediye meclisi kararıyla ‘üniversite alanı'ndan çıkarılarak ‘turizm tesis alanı'na alınarak, iş ve finans merkezi ile rezidans kurulma izni verildi.

Onurkan Avcı

İstanbul'daki Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Yüksek'in, öğrencilere takındığı sert tavrın aksine, Başbakanlığa bağlı TOKİ'ye karşı çok yumuşak olduğu ortaya çıktı.

YTÜ Rektörlüğü ile TOKİ arasında 6 Ağustos 2010'da imzalanan protokole göre; üniversitenin Davutpaşa Kampüsü'nde TOKİ'ye 60 bin metrekare bina inşa ettirecek olan Rektörlük, karşılığında tapusu üniversitede olan Çağlanyan'daki çok değerli bir araziyi TOKİ'ye devretti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) metrekare başına son inşaat maliyetleri hesaplaması ve İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası'nın uzman görüşüne göre YTÜ en az 9 milyon TL zararda.

TOKİ'ye yarayan protokolün sonucunda arazinin imar değerlerinin artırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yapılan teklif itirazlara rağmen kabul edildi.

Belediye meclisinin ilgili kararına göre; TOKİ'ye devredilen yaklaşık 6 bin m2'lik arazi ‘üniversite alanı'ndan çıkarılıp ‘turizm tesis alanı'na alınarak üzerinde iş merkezi, finans merkezi ve rezidans kurulma izni verildi.

Aynı kararda; İstanbul'daki en büyük imar izni olan 3 emsal hak tanınan arazide, yapılacak olan bodrum katları da iskan edilebilir hatta 2 bodrum katı emsalden hariç tutuldu. Arazi üzerinde inşa edilecek olan yapının yüksekliği serbest bırakılırken, mimari hususların hepsi TOKİ'nin kararına bırakıldı.

Belediye İtirazlara Kulağını Kapadı

İBB'ye bağlı imar komisyonunun konuya ilişkin görüşlerinde belirttikleri itirazlarsa İBB'nin TOKİ'nin lehine karar vermesinin önüne geçemedi. Komisyon arazinin turizm tesis alanına alınarak rezidans, is merkezi yapılabilir duruma getirildiğine dikkat çekerek, bu alana alınan bir arazide ancak otel, motel gibi yapıların olabileceğine, aksi durumun yönetmeliklerle çelişeceğine işaret etti.

İtirazlarda arazinin emsalinin yükseltilmesiyle bodrum katları hariç 20 bin 500 m2 inşaat hakkı tanındığı, bunun bölgeye büyük bir yoğunluk getireceği söylendi. Ayrıca teklifte bodrum katlar ile ilgili düşen notun imar yönetmeliklerine aykırı olduğu hatırlatıldı. Teklifte İBB'ye bağlı; Ulaşım Planlama, Deprem ve Zemin Etüt İnceleme, İSKİ, İGDAŞ müdürlüklerinin şartlı görüşü olduğunun belirtildiği resmi itirazda, Milli Emlak Dairesi Başkanlığı'ndan görüş alınması gerektiği halde bu görüşün bulunmadığına dikkat çekildi.

Tüm bu itirazlara rağmen İBB Meclisi, teklif edilen plan değişikliğini oy çokluğuyla onayladı.

YTÜ'nün Görünen Zararı 9 Milyon TL

İmzalanan protokol icabında TOKİ'ye Davutpaşa'da yaptıracağı inşaat karşılığında, İstanbul'un gözde semtlerinden birindeki arazisini devreden YTÜ'nün görünen zararıysa en az 9 milyon TL.

YTÜ'ye ve öğrencilerine değil, TOKİ'ye yarayan bu fark ise şu hesaptan kaynaklanıyor:

TUİK'in araştırmasına göre bu yılın ilk yarısında inşaat metre kare maliyeti 549,17 TL. Bu rakam, TOKİ'nin üniversite için yapacağı 60 bin m2'lik binanın 33 milyon TL'ye mâl olacağını ortaya koyuyor.

Oysa üniversitenin TOKİ'ye devrettiği arazinin bedeli ise üzerinde yapılabilecek binanın bedeliyse bu rakamın çok üzerinde.

Araziyle ilgili teknik hesaplamaları danıştığımız İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa'ya göre TOKİ'nin aldığı arazinin m2 fiyati en az 5 bin dolar. Bu rakam da arazinin 42 milyon TL'den aşağı fiyatlandırılamayacağını ortaya koyuyor.

Gizli Rant Yaklaşık 20 Milyon TL

Bölgede faaliyet gösterdiği için ticari kaygıları sebebiyle isminin kullanılmasını istemeyen büyük bir emlak ofisinin sahibiyse, bu rakamın sadece arazi değeri olduğuna dikkat çekiyor.

İmar planlarına göre arazide dev bir alışveriş merkezi ve rezidans yapma hakkı tanındığına dikkat çeken emlakçı, görünmeyen kârın ancak benzer bir yapıdan hesaplanabileceğini belirtiyor. Ortadoğu'nun en büyük adalet sarayının hemen yanındaki arazinin E-5 yoluna cephesinin de bulunduğuna işaret eden emlakçı, burada yapılacak bir rezidansın Mecidiyeköy'deki Trump Towers ile karşılaştırılabileceğini belirtiyor. Bölgeye hakim olan emlakçı, Trump Towers'ın ortalama m2 fiyatının 12 bin TL olduğunu belirterek, TOKİ'nin Çağlayan'daki arazide böyle bir yapı inşa ettiği taktirde en az 20 milyon TL kâra geçeceğini belirtiyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Parlayan Yıldızı: Rektör Yüksek

2008-2009 öğretim yılından itibaren Prof. Dr. Yüksek ve ekibinin YTÜ'de öne çıkan icraatları şöyle:

- Daha önce okulda bildiri dağıtımına engel olunmazken, İsmail Yüksek göreve başlar başlamaz bildiri dağıtımı yasaklandı, öğrenciler soruşturmalarla engellenmeye çalışıldı. İlk aşamada 8 kişiye soruşturma açıldı 5'ine bir haftadan bir aya kadar okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

- Üniversitenin akademik yılı açılışına Recep Tayyip Erdoğan davet edildi. Çevik kuvvet ‘güvenlik' gerekçesiyle sokuldu.

-  Bldiri dağıtımı, afiş asma, masa açmadan dolayı 35'e yakın öğrenciye çeşitli tarihlerde bir aydan iki döneme kadar uzun sürelerde okuldan uzaklaştırma cezası verildi.

-Sanat ve Tasarım Fakültesi hiçbir teknik altyapı, fakülte binası yapılmadan Davutpaşa Kampüsü Fen-Edebiyat fakültesi B bloğuna taşınmaya zorlandı. Fakültenin öğrenci sayısı ciddi oranda düştü.

- Kampüs dışında metrobüs zamlarına karşı yapılan protesto gösterilerine katılan Yıldız Teknik Üniversitesi'nden iki öğrenciye eylemlere katıldıkları için soruşturma açıldı.

- İsmail Yüksek döneminde atanan yönetici ve akademisyenler de büyük huzursuzluk yarattı. Atanan bu kişiler arasında İSKİ genel müdürlüğü, İETT genel müdürlüğü yapmış kişiler var.

- Üniversite içerisinde öğrenci kulüplerinin masa açılmasına izin verilmezken Vodafone, TTNET, Yapı Kredi gibi birçok şirket, banka üniversiteden para karşılığında yer satın alıp standlarını açtı.

- Son olarak 26 öğrenci hiçbir gerekçe göstermeksizin okula sokulmadı. Kendilerine savunma hakkı bile tanınmayan öğrenciler okulun önünde çadır kurarken, rektör kendisini arayan gazetecilere "ne isterseniz yazın" dedi.

YTÜ Rektörlüğü: 0, Solcu öğrenciler: 1
YTÜ'de gerici öğrencilerin sol görüşlü öğrencilere 'polis gözetiminde' saldırmasıyla başlayan, ve solcu öğrencilerin rektörlük emriyle okula sokulmamasıyla devam eden süreç, okul önünde çadır kurarak mücade eden solcu öğrencilerin zaferiyle sonlandı. Okul önüne kurdukları çadırda eylemlerini sürdüren TKP, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kollektifleri'ne üye öğrenciler, YTÜ'deki bir çok öğretim üyesinden ve derslere giren diğer öğrencilerden de destek almıştı. Dün rektörlük, gerekçe göstermeden koyduğu 'okula sokmama' kararını geri almak zorunda kaldı.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız öğrencilerden Makine Mühendisliği öğrencisi TKP'li Mertcan Karaalp, olayların astıkları afişlere yönelik saldırı olmasıyla başladığını söyledi ve gericilerin saldırmasıyla başlayan sürece dair şunları söyledi:

Rektör Görüşmek Zorunda Kaldı

"Bilimin esas olması gereken bir üniversitede tekbir ve surelerle eylem yaptılar. Ertesi gün aynı grup yine toplandı özel güvenlik afişleri indirmemizi söyledi. İndirmeyeceğimizi afiş asmanın yasadışı olmadığını söyledik. Polis gerici gruba ben hallederim siz gidin gibilerinden bir tavır takındı. Daha sonra polis küfür ederek saldırmaya başladı. Copu düşünce ise barikat olarak dizdiğimiz sandalyeleri üstümüze fırlattılar. Portakal gazı sıkarak bizi geri püskürttüler. Pazartesi günü okula geldiğimizde ise kimlik kontrolünden geçemedik ve hiçbir yasal neden gösterilmeden okula alınmadık. Olaylarda mağdur olan biz olmamıza rağmen okula alınmayan yine biz olduk. Bunun sonucunda Çarşamba günü ana kapının önüne çadır kurduk ve mücadelemize burada devam ettik. Bugün ise hakkımızdaki kararın kalktığını söylediler. Rektör, görüşmek üzere her siyasi gruptan bir temsilci çağırdı."

Mücadeleyi Biz Kazandık

Gençlik Muhalefeti üyesi Onur Taş ise, rektör ile yapılan görüşmenin sonucunu açıkladı:

"Rektör İhtiyati Tedbir kararının kalktığını belirtti. Şuan bunu bildiren kağıdı bekliyoruz. Afişler için pano getireceğini söyledi. Pazartesi tüm taleplerimizi kendisine aktaracağız.Soruşturma kapsamında dışarıda kalan arkadaşlarımızın içeri alınmasını ve soruşturmanın iptalini talep ettik. Tüm bunları değerlendireceğini ve pazartesi bildireceğini söyledi. AKP okullarda hegomonyasını güçlendirmek için bu tür bilinçli operasyonların olduğunu ama bu kez mücadeleyi biz kazandık."
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.