Haberler

Restorasyon skandalı araştırılacak

Tarih: 22 Kasım 2010 Kaynak: Evrensel Yazan: Cem Gurbetoğlu
Ankara'nın tarihi mirası Hamamönü'nde AKP'li Altındağ Belediyesi Meclis Üyesi Ali Gökşin'in restore etmek adına aldığı 200 yıllık evi yıkıp yeniden yaptığını ortaya çıkaran haberimiz geç de olsa yetkilileri harekete geçirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 3 yıl içerisinde değeri 5 kat artan evi inceleyecek.

Altındağ Belediyesi'nin şair Mehmet Akif Ersoy'un yaşadığı Hamamönü Mahallesi'nde başlattığı "Sokak sağlıklılaştırma ve restorasyon projesi" kapsamında mahallede bulunan tarihi Ankara evleri restore edilmişti. Restore edilecek evlerin büyük çoğunluğunu AKP'li Belediye Meclis üyelerinin satın alması basına "AKP Mahallesi" benzetmesiyle yansımıştı.

Mahallenin eski sakinlerinin gazetemize ulaşmasıyla restorasyonda büyük bir skandal ortaya çıkmıştı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün onayladığı proje kapsamında, dönemin Altındağ Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ali Gökşin'e ait olan Dutlu Sokak 21 numaralı evin restore edilmediği, 200 yıllık evin 2007 yılının Mayıs ayında birkaç gün içinde yıkılarak yeniden yapıldığı mahalleli tarafından belgelenmişti. Evin tarihi değeri olduğu belirtilen ağaç işlemeli tavanının da tamamen ortadan kaybolduğu iddia edilmişti.

Mahalleli talana izin vermedi
Hamamönü'nün eski sakinlerinden Abdulhalik Balaban, konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Veysel Tiryaki hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş, ancak İçişleri Bakanlığı bir inşaat mühendisinin raporuna dayanarak soruşturma isteğini reddetmişti. 1959 yılında belediyeden satın aldığı dükkanı da "restorasyon" gerekçesiyle yıkılan Balaban'ın çabaları sonuç verdi. Kültür Bakanlığı'na bağlı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü Gökşin'e ait evi inceleyerek restorasyonun projeye uygun yapılıp yapılmadığını inceleyecek.

‘Tarih' rantı
Kültür Bakanlığı'nın 2005 yılında çıkardığı "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmeliğe" göre Koruma Kurulları tarafından tescilli olan binaların restorasyonunda 50 bin TL'yi geçmeyen projelerin masraflarının tamamı, 50 bin TL'nin üzerindeki projelerin masraflarının yüzde 70'i Bakanlık tarafından karşılanıyor. Birçok AKP'li Altındağ Belediye Meclis üyesi Hamamönü ve Akbaş mahallelerindeki tarihi evleri düşük fiyatlara satın alıp restorasyon projesinden yararlanmışlardı.

Hacettepe Üniversitesi'ne ait öğrenci yurdunun bulunduğu Dutlu Sokak'taki evlerin restorasyon sonrasındaki fiyatları 100 bin TL'lerle ifade ediliyor. Evlerin büyük çoğunluğu şu an restorant, kafe ya da bar olarak kullanılıyor.

Gökşin iddiaları yalanlamıştı
Gökşin, evi 2006 yılında Mehmetçik Vakfı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı'ndan 68 bin TL'ye satın almıştı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin projeyi tanıtmak için Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'la birlikte gezdiği evin şu anki değerinin 350 bin TL civarında olduğu tahmin ediliyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Altındağ Belediye Meclis Üyesi Ali Gökşin ise, iddiaları yalanlamıştı. Kendisinin iş adamı olduğunu ve projenin teknik ayrıntılarıyla ilgilenmediğini belirten Gökşin, binanın projeye uygun olarak restore edildiğini iddia etmişti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.