Haberler

NAI'nin Düzenlediği "Tartışma Turları" İstanbul'da

Tarih: 26 Kasım 2010


Hollanda Mimarlık Enstitisü (Netherlands Architecture Institute - NAI)'nin düzenlediği "Debates on Tour (Tartışma Turları)" etkinliğinin İstanbul ayağı 6-7-8 Aralık 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Etkinliğin ana teması "Kentsel Dönüşüm Projelerine Halkın Katılımı: Amsterdam ve İstanbul Deneyimleri" olacak.

Hollanda Mimarlık Enstitisü'nün birkaç yıldır yabancı ortaklarıyla birlikte "Tartışma Turları" başlığı altında gezi organizasyonları üzerinde çalışıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşecek olan bu etkinliğe Hollandalı konuşmacılar ile birlikte yerel meslektaşları da davet edildi. Mimarlık ve kent planlama alanında güncel ve küresel temaların dünyanın çeşitli yerlerinde tartışılmasını sağlamak isteyen NAI, bilginin küresel ölçekte alışverişini teşvik edeceklerini ümit ediyor.

NAI, 6-7-8 Aralık 2010 tarihlerinde İTÜ, urban4.org ve Arkitera'nın işbirliği ile "Kentsel Dönüşümde Halk Katılımı Deneyimleri" konusunda İstanbul'da gerçekleştireceği oturumun temel amacı Amsterdam ve İstanbul'daki kentsel dönüşüm projelerinde rol oynayan Hollandalı ve Türk paydaşları katılımcı bir ortamda bilgi ve deneyimlerin paylaşılması için bir araya getirmek.

1960'lardan bu yana liberal demokratik devletlerde kentsel yenileme süreçlerine halk katılımı konusu artan biçimde tartışılır hale geldi. Bu durum, plancılar, tasarımcılar, geliştiriciler, yönetimler gibi profesyoneller ile kentsel dönüşümden etkilenen halk arasındaki uçurumun giderek azaldığını gösteriyor ve kentsel gelişim konusunda halk katılımının sağlanması açısından fırsatlar sunuyor. Bu aynı zamanda, çoğunlukla güçsüz gruplar üzerinde kamusal kaynakların, sosyal bütünleşme ve yaşam kalitesinin dağıtımı açısından planlamanın gerileyen etkilerinin tanımlanması oldu. Aslında kent planlama ve kentsel yenileme İngiltere, Amerika ve Hollanda gibi ülkelerde politika üretimi konusunda sistematik kamu yönetiminin ilk örneklerini sunuyor. Bu örneklerden bu yana katılım ve müzakere yaklaşımları konusunda sayısız deneyim gerçekleşti.

Kentsel dönüşüm sürecine yerelin katılımı, kamu otoriteleri veya yerel yönetimler tarafından farklı biçimlere sokulabilir. Bu sürecin hassas noktaları bilginin yayılması, birikmesi, toplum menfaatinin düzenlenmesi, ticari profesyoneller ve yerel yönetimler arasında koalisyon ve diyaloğun teşvik edilmesidir.

Toplum katılımı, mahallelerde, fikirlerin paylaşımını ve sosyal ağların oluşumunu sağlayan bir platformun oluşturulmasıyla sosyal bütünleşmeyi de canlandırıyor, sosyal iletişim ve ağların kurulmasına imkan veriyor. Dahası, demokratik kurumların daha iyi işlemesini sağlayacak olan etkin vatandaşlığı da teşvik ediyor.

Amsterdam'da katılım, kentsel planlama ve tasarım süreci ile resmi olarak bütünleştirilmiş durumda. Hollanda'daki yerel yönetimler kentsel dönüşüm sürecine toplumun katılımını desteklemeyi hedefliyor. İstanbul'da ise kentsel dönüşüme toplumsal katılım süreci kısa bir geçmişe sahip. Belediyeler tarafından uygulanmakta olan, kentin içerilerinde kalan yenileme çalışmalarına paralel olarak, bazı NGO'lar ve gönüllü organizasyonlar yerel halkı çevrelerindeki projelerin karar alma aşamalarına katılım göstermeleri için harekete geçirdi.

Bu anlamda, "Tartışma Turları - İstanbul" programı, Amsterdam ve İstanbul'da devam eden kentsel yenileme projelerine halkın farklı şekillerde katılımı süreçleri konusunda yapıcı bir tartışma ortamı sağlamayı amaçlıyor. Bunun yapılmasıyla, Hollanda dünyanın başka herhangi bir yerinde öğrenilmiş olan derslerden faydalanabilir ve başkaları da Hollanda'nın tecrübelerinden faydalanabilir.

Etkinliğin eş küratörü Ceren Sezer (Urban4, Delft Teknoloji Üniversitesi, Hollanda), NAI eş küratörü Chris Luth. Danışmanlar ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Saitali Köknar ve London City University'den Özlem Ünsal.

PROGRAM
6 Aralık 2010, Pazartesi: Alan Gezisi
Saat: 09:00, Buluşma Noktası: İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi - Ana giriş

Amaç:
Amaç çevre ve toplumun doğasına, karşılaşılan konular ve olası çözümler hakkında genel bir anlayış geliştirmek. Bu gezi, yerel halk ve teknik uzmanlardan oluşan karışık gruplar tarafından dikkate alınan alanların birebir incelemesini içerecek. Böylece herkes, atölyelerin başlangıcında fiziksel çevreyle ve önemli konularla tanışmış olacak. Ziyaretçiler notlar alabilir, eskizler yapabilir, fotoğraflar çekebilir ve insanlarla konuşabilir.

Gidilecek yerler:
Gülensu - Gülsuyu çevresi (Rehber: Erdoğan Yıldız, Gülensu - Gülsuyu halk temsilcisi)
Katılım: Geziye katılmak isteyenlerin [email protected] adresine 26 Kasım 2010 tarihine kadar e-posta yollaması gerekiyor. Katılımcı sayısı 15 kişi ile sınırlanacaktır.

7 Aralık 2010, Salı : Sunumlar
Saat: 09:00, Buluşma Noktası: İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi - Ana Konferans Salonu

Amaçlar: Bir gün sürecek olan bu konferans, Hollanda ve Türkiye bağlamında toplum katılımı konusunda tecrübelerini paylaşacak olan farklı uzmanları ve halk temsilcilerini bir araya getirmeyi hedefliyor.

Katılım: Herkese açık bir toplantıdır, katılım ücretsizdir.

Program
09:00 - 09:30 Kayıt
09:30 - 10:00 Açılış konuşması ve oturumların tanıtılması
10:00 - 10:30 Ayşe Gökbayrak (TBC)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü
10:30 - 11:00 Tayfun Kahraman
İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı
11:00 - 11:30 Murat Cemal Yalçıntan
Akademisyen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (İstanbul), aktivist
11:30 - 12:00 Erdoğan Yıldız
İstanbul Maltepe, Gülsuyu ve Gülensu civarı halk temsilcisi
12:00 - 13:00 Öğle yemeği
13:00 - 13:30 Doç.Dr. Paul Stouten (TBC)
Delft Teknik Üniversitesi Alan Planlama ve Strateji Başkanı
13:30 - 14:00 Rein Sohilait
NGO FORUM, Program Yöneticisi - Yaşanabilirlik
14:30 - 15:00 Hüsnü Yeğenoğlu (TBC)
Mimar, Eindhoven Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde doçent
15:00 - 15:30 Hein de Haan
Mimar, şehir plancısı
15: 30 - 16:00 Kapanış

8 Aralık 2010, Çarşamba: Atölyeler
Saat: 09:30 - 17:00, Yer: İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi
(Atölye mekanı girişte duyurulacaktır)

Amaç: Atölyeler öğrencilerle kentsel yenileme sürecinde rol alan kilit isimleri bir araya getirerek üretken ve en uygun halk katılımı süreci seçeneklerini, alan gezisinde görülen özel durumlar için tartışmayı ve keşfetmeyi hedefliyor. Atölyeler resmi olmayan, yaratıcı fikirlerin gelişimini teşvik edecek bir ortamda gerçekleşecek.

Katılım: Atölyeye katılmak istiyorsanız lütfen [email protected] adresine 26 Kasım 2010 tarihine kadar e-posta yollayınız.

Program
09:30 Varış ve kahve
10:00 Katılımcıların kendilerini tanıtması, hedef ve süreçlerin açıklanması
10:30 - 11:00 Gruplara bölünme, grup üyelerinin tanışması
11:00 - 12:00 Tartışmanın ana hatlarının belirlenmesi
Alanın potansiyelleri nelerdir?
Alanın problemleri nelerdir?
Bu problemlerin üstesinden gelmek için çözümler ne olabilir?
12:00 - 13:00 Öğle yemeği
13:00 - 14:00 Süreçleri tanımlamak
Yukarıda belirtilen çözümlere ulaşmak için hangi metotları izliyorsunuz?
Dahil edilmesi gereken kilit isimler kimler?
Nasıl bir uzmanlığa ihtiyacınız var?
Bu süreçlerde halkın katılımını güçlendirmenin yolları ne olabilir?
14:00 - 15:00 Organizasyon
Hangi kurumlar / paydaşlar sürece veya işbirliğine liderlik etmelidir?
Başka kimler yardım etmelidir?
Süreçlerin maliyetini karşılayacak olan olası kaynaklar neler olabilir?
Maliyetleri karşılamak için gerekli kaynağı nasıl yaratabilirsiniz?
15:00 - 15:30 Bir sunum hazırlama - fikirlerin eskizleri
15:30 - 16:30 Grupların sunumları
16:30 - 17:00 Değerlendirme

Program hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için aşağıdaki siteleri inceleyebilirsiniz:
http://en.nai.nl/
http://en.nai.nl/dialogue/debates_on_tour

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.