Haberler

Beyoğlu'nda Ürkütücü Plan

Tarih: 25 Ocak 2011 Kaynak: Birgün Yazan: Elçin Yıldıral
İlk kez 1993 yılında kentsel sit alanı ilan edilen Beyoğlu için koruma planları, ancak iki yıl önce tamamlanabilmiş, ilk 1/5000 ölçekli plan Beyoğlu Belediyesi'nde askıya çıkmıştı. Fakat yıllardır beklenen planlar, Beyoğlu sakinlerine büyük bir hayal kırıklığı yaşatmıştı. Çünkü plana göre, Taksim Tünel'de bulunan Doğan Apartmanı önü, Eski Maksim Gazinosu, Ege ve Roma Bahçesi imara açılıyordu. Taksim'e cami yapılması öngörülüyor, yeşil alanlar ise kullanıma kapatılıyordu. Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu çatısı altında bir araya gelen Beyoğlu sakinleri, plana itiraz etti. Mimarlar Odası da Beyoğlu'nun tarihi ve kültürel mirasına uygun olmadığı gerekçesiyle 1/5000 ölçekli plana dava açtı. Dava devam ederken Anıtlar Kurulu 1/1000 ölçekli planı onayladı ve Beyoğlu Belediye Meclisi'ne gönderdi. 14 Ocak'ta görücüye çıkan plan Beyoğlu sakinlerini yeniden harekete geçirdi.

11 Maddede Planda Öngörülenler

İşte plan ile Beyoğlu'nda yapılması öngörülenler;

1-Tartışmalı Taksim Camisi Projesi hayata geçiriliyor. Tarihi Su Maksemi'nin yanı başında yapılması planlanan cami projesi tartışmaları da beraberinde getirmiş, Mimarlar Odası, alanın cami yapımı için uygun olmadığını belirtmişti.

2-Galatasaray Lisesi'nin arkasında yer alan eğilimli taş örgülü istinat duvarı yıkılarak, çevresindeki yapılar yüksekliğinde bir kat otoparkına dönüştürülecek.

3-İçinde Bedri Rahmi'nin atölyesinin bulunduğu, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın uzun süre yaşadığı, ikinci sınıf tarihi eser Narmanlı Yurdu'na 18,50 yükseklik verilecek. Mimarlar Odası ve platform üyeleri, bunun yurdun yıkılması anlamına geldiği görüşünde.

4- 1895 yılında yapılan, İtalyan mimari örneklerinden olan ve muhteşem manzarasıyla tescilli Doğan Apartmanı'nın yan cephesindeki otopark alanı imara açılacak.

5- Konut alanları ile karma kullanım alanları ticaret ve turizm alanı oluyor.

6- Daha önce kesinleşmiş mahkeme kararı ile yeşil alan olarak tescillenen Roma Bahçesi üç noktadan imara açılıyor.

7- Roma Bahçesi gibi mahkemece yeşil alan olarak tescillenen Ege Bahçesi yapılanmaya açılıyor.

8- Milli saraylara lojman olarak yapılmış ancak eski eser olarak tescili olmayan Namık Kemal İlköğretim Okulu'nun bahçesi imara açılıyor.

9- Sıraselviler'e kat otoparkı kuruluyor. Platform üyeleri, burada oturanların pencerelerini açtıklarında bir duvar göreceğini söylüyor.

10- 1989 yılından bu yana inşaat halinde duran Park Otel'in olduğu bölge tanımsız bırakılmış.

11- Beyoğlu genelinde 14 noktada ihya kararı çıkarılan kamu alanları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kullanımına açılıyor.

"Yalnızca Otomobiller Düşünülmüş"

Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu üyeleri, planın yaşam kalitesinin gelişmesine, tarihi ve kültür mirasının korunmasına hizmet etmediğine dikkat çekiyor. Beyoğlu'nun en dinamik bölgelerinin kapsam dışı bırakıldığını belirten üyeler, "Sahili Şeridi, Galata Kulesi'nin çevresi, Perşembe Pazarı, Salı Pazarı, Tarlabaşı, Emek Sineması'nın çevresi gibi bölgeler ‘Yenileme Alanı', ‘Özelleştirme Alanı', ‘Turizm Alanı' gibi çerçevelere sokuluyor. Plan uygulanırsa Beyoğlu'nda nefes alacak yer kalmayacak. Cihangir'de 6 adet tarihi cami varken, 7 tane daha yapılmak isteniyor. Kreş, oyun alanları, kültürel alan sorunu yaşanırken yalnızca otomobiller için tedbirler alınmış. Konut alanları Ticaret ve Turizm alanına dönüştürülüyor. Yoğun bir yapı dokusuna sahip olan Beyoğlu'nda yapılaşma dışı kalmış tüm alanlar imara açılıyor" diyerek plana tepki gösterdi. Platform ve Mimarlar Odası plana itiraz edeceklerini açıkladı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.