Haberler

Yerinde dönüşüm yerinde güçlendirme

Tarih: 11 Şubat 2011 Kaynak: Yeni Şafak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'UCLG Başkanı' sıfatıyla Birleşmiş Milletler'de (BM) konuştu. Burada konuşan ilk Türk belediye başkanı olan Topbaş, halkı sistem içinde tutan kentsel dönüşüm modelinin dünyada da uygulanabileceğini söyledi.

Ban'a İstanbul daveti Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı sıfatıyla BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmede Topbaş, Ban'ı İstanbul'a davet etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı UCLG Başkanı sıfatıyla Birleşmiş Milletler'de (BM) konuştu. İlk kez Türkiye'den bir belediye başkanının konuşmacı olarak katıldığı BM'deki "Risk Altında Kentler: Kentsel Yerleşimlerde Afet Risklerine Karşı Hareket Etmek" başlıklı panelde konuşan Topbaş, şehirlerde yaşam alanlarını doğru planlamanın önemine değindi. Sanayileşme sürecinde şehirler hızla gelişirken bununla birlikte plansızlığın da başgösterdiğini belirten Topbaş, ülkelerin ulusal kalkınma planlarını yaparken 'kentsel yerleşim planları'nın da hazırlanması gerektiğini kaydetti. Sel baskınları, depremler ve kasırgalar gibi doğal afetler ortaya çıktığında bundan en çok etkilenenin 'insanlar' olduğunun altını çizen Kadir Topbaş, "İnsanların yoğun biçimde yaşadığı yerlerde yapılar doğal afet riski hesap edilerek yapılmamışsa, felaketlere davetiye çıkar" diye konuştu.

DOĞRU YERE DOĞRU SEÇİM

"Biz mimarlar şöyle düşünürüz; her zeminde yapı yapmak mümkündür, ama maliyetleri farklıdır. Eğer o maliyetlere katlanırsanız her yerde yapı yapabilirsiniz. O halde doğru yerler şeçip, doğru yöntemlerle yapı alanları oluşturmak lazım" diyen UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, doğal afetlere karşı yapılacak çalışmalarda halkın ve yetkililerin birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

HALK BİLİNÇLENMELİ

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanı Kadir Topbaş, özellikle konut edinirken, vatandaşların deprem ya da afet riskini sorgulaması gerektiğini belirtti. İnsanların, oturacağı konutta ne kadar risk altında olduğunu bilmesinin önem taşıdığını kaydeden Topbaş, kaliteli konutlar ve kentsel dönüşüm için iş dünyasının da paralel adımlar atması gerektiğini ifade etti. Topbaş ayrıca, yeni üretilen yaşam alanlarının daha 'çevreci' olması gerektiğinin de altını çizdi.

İYİLEŞTİRME FIRSATI SUNUN

Kadir Topbaş, dünyanın birçok yerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarını incelediklerini belirttiği konuşmasında, halkın istemediği hiçbir dönüşüm çalışmasının başarılı olamayacağını gördüklerini söyledi. Başkan Topbaş, Kadıköy-Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm örneğini vererek, sürece halkın kendisi dahil edildiğinde çalışmanın başarı şansının arttığına işaret etti. "Bu yıl itibariyle başlattığımız ve halktan çok ciddi destek aldığımız, halka fırsatlar verecek kararlar koymak suretiyle onların kendi yapı alanlarını iyileştirme yapmasının önünü açtık. Böylece 270 hektarlık bir alanda bu yenileme sürecinin başlayacağı plan kararlarını meclisimizden geçirdik" diyen Topbaş, ortada bir rant varsa, bu rantı da halka verdiklerini ve başarıya ulaştıklarını bildirdi.

ARTIK AKTİF OLMA ZAMANI

İstanbul'un 9-14 Mayısta 'En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na evsahipliği yapacağını anımsatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan sonra daha aktif olma zamanı gelmiştir, geri sayım başlamıştır ve zaman aleyhimize işlemektedir. Bunun tedbirini almadığımız takdirde, şehirlerdeki nüfus arttıkça, afetler o şehirlere ulaştığı müddetçe orada can ve mal kayıpları olacaktır. 'Yerinden dönüşüm, yerinden güçlendirme' mantığını kullanarak halkın sürece dahil olduğu bir kentsel dönüşümle daha güvenli yaşam alanları inşa edilebilir. Yapılması gereken budur." Moderatörün bir sorusu üzerine Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın reform niteliğinde değişikliklerle yerel yönetimlerde birtakım yasal düzenlemeler yaptığını ve önlerini açtığını da belirtti.

2 MİLYAR İNSAN KENTLERE AKIN EDECEK

Birleşmiş Milletler (BM) Habitat İcra Müdürü Joan Clos, gelecek 20 yıl içinde en az 2 milyar insanın kırsal kesimden kentlere göç etmiş olacağını söyledi. BM'nin New York'ta bulunan genel merkezinde düzenlenen "Risk Altında Kentler: Kentsel Yerleşimlerde Afet Risklerine Karşı Hareket Etmek" başlıklı panelde konuşan Clos, bu göçün mutlaka olacağını ve şehir planlamacıların, planlarını buna göre yapması gerektiğini kaydetti. Gelecekte çok ciddi zorluklarla karşılaşılacağını, temel birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Clos, kentsel planlama noktasında olmazsa olmaz bazı kurallara uyulması gerektiğini dile getirdi. Clos, yüzde 10'dan daha fazla eğimli araziler ve dere yatağında inşaata izin verilmemesi, yağmur suyu tahliye sistemi olmayan yerlere yerleşim gerçekleştirilmemesi, yerleşim alanlarının en azından yüzde 30'unun cadde ve sokaklara ayrılması, 25 metreden daha dar caddeler inşa edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.