Haberler

Uygarlıklar Müzesi 2012 yılına kaldı

Tarih: 18 Şubat 2011 Kaynak: Yeni Asır
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, yer tesliminin bu yıl yapılması durumunda müzenin ancak 2012 bütçesine konabileceğini söyledi.

Uzun yıllar Muğla, bir süre İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Ege Uygarlıkları Müzesi'nin yapımı için kendilerine yer teslimi yapılmasını beklediklerini belirterek, "Müzeyi artık 2012 bütçemize koyabiliriz" dedi. İTO'nun dergisi Ekonomik Vizyon'a açıklamalarda bulunan Süslü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın müze konusunda hükümetin ve bakanlığın iradesini açıkça ortaya koyduğunu, bunun için İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumların katılımı ile toplantılar ve yer keşiflerinin yapıldığını hatırlattı. Süslü, "Agora'nın yanında, Kadifekale'nin eteklerinde bir bölgenin müze alanı olması konusunda mutabakata vardık. Belediyenin kamulaştırmayı tamamlayarak bize yer tahsisini yapmasından sonra burada proje ve uygulamalara başlayabiliriz. Eğer 2010'da yer tahsisi yapılsaydı, 2011 bütçemize ve planlarımıza koyabilirdik. Artık bu yıl yer tahsisi yapılırsa, 2012 bütçemize koyabiliriz, çünkü yıl ortasında ödenek koymamız mümkün değil. Ayrıca ilgili kurumların, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) onayından da geçmesi gerekiyor" dedi.

YAŞAYAN MÜZE
'Müze için geç kalındı' demenin doğru olmayacağını belirten Süslü, müze yapımının hem kendileri hem de yerel yönetimler için oldukça zaman alacak bir süreç olduğuna dikkat çekti. İzmir'de çıkan eserlerin, şu anda müzelerde ve depolarında bulunan eserlerin böyle bir müze için fazlasıyla yeterli olduğunu belirten Süslü, "Kadifekale, Havra Sokağı ve Kemeraltı'nın bütünleşmesi ile birlikte yaşayan bir müze olacak. Daimi sergilerin yanı sıra geçici sergiler oluşturulabilir, yani dinamik ve yaşayan bir müze olacak" dedi. Ege Uygarlıkları Müzesi hayata geçene kadar, diğer müzelerin düzenlenmesine, tadilatların yapılmasına ara verilmeyeceğini belirten Süslü, "Aynı şey ören yerlerimiz için de geçerli. En güzel örnek Bergama'da Akropol ve Akslepion'un çevre düzenlemesi projesinin hazırlanması. İzmir'de il müdürlüğüm sırasında hazırlanan bu projenin uygulamaya geçmesiyle birlikte Bergama çok daha rahat gezilir ve güzel bir ören yeri oldu. İzmir'e yönelik bu tip çalışmalarımız sürecek" dedi.

TEK BAŞINA YETMEZ
Müze konusunda mantıklı olunması gerektiğini dile getiren Süslü, tek başına bir müzenin tasarlanmasıyla turizmde büyük artış sağlanmayacağını söyledi. Süslü, "En büyük ve en yakın örnek Atina'ya yapılan Akropol Müzesi. 130 milyon eurosu AB'den karşılanmış dev bir Arkeoloji Müzesi. Bir yılda 3 milyon kişinin ziyaret ettiğinden bahsediliyor. Ama Atina turizminde getirdiği hareket o kadar büyük değil. İzmir'e yapılacak olan müze, kente gelecek ziyaretçi sayısını da artırır ama turizmi artırmak için yapılması gereken bazı başka öncelikler de var. Yatak kapasitesinin artırılması, körfezin ve körfezle birlikte mahalli kültürün yer aldığı güzel beldelerimizin turizme katılması gibi" diye konuştu.

'İLERLEYEMİYORUZ'
İzmir'de ilan ettikleri turizm merkezleri ile ilgili sürekli bir yargı süreci yaşandığını belirten Süslü, "Buna bağlı olarak duraklama ve ilerleyememe durumu var. Çeşme'de aynı durumu görebiliyoruz. Yine Seferihisar, Tire gibi çok özel ilçemiz var. Elimizde Efes gibi kültürel bir hazinemiz var. Ama bunun yanında İzmir'i daha nefes alır hale getirmek zorundayız. Zamanında yapılmış olan mimari yanlışlıkların bir şekilde düzeltilmesi gerekiyor. Güzel tatil köyleri, güzel resort oteller yerine, senede 15 gün-bir ay kullandığımız ikinci konutlar oluşturmamız nedeniyle arazi üretmekte sıkıntı var" dedi.
İzmir'e gelen turiste Kemeraltı'nda Çin malı değil, kente özgü marka ürünlerin sunulması gerektiğine dikkat çeken Süslü, kazılar için kente daha fazla ödenek göndermeye çalıştıklarını ancak kazılardan çıkan eserlerin sergilenmesi için işadamlarının desteğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

'Kent merkezi, miras listesine girebilir'
Efes'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasıyla ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirten Süslü, "Haziran ayına kadar ihale tamamlanmalı ki, 2012'de UNESCO'ya başvurumuzu yapabilelim dedi. İTO'nun çalıştığı İzmir kent merkezinin de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının söz konusu olabileceğini belirten Süslü, "Biz bu altlığı ne kadar sağlam oluşturursak o kadar kolay ve hızlı olur" dedi.

'Yeni koruma kurulu için çalışıyoruz'
İzmir'de 3. koruma kurulu açılması için çalışmalara başladıklarını belirten Süslü, "Koruma kurullarının işi her zaman yoğun. Üçüncü kurulun açılıp açılmaması, oradaki iş ve işlemlerin düzenli olarak gidip gitmemesiyle ilgili. Bu alandaki çalışmayı İzmir ölçeğinde İzmir ve etrafıyla birlikte değerlendiriyoruz. Böyle bir ihtiyaç varsa elbette gereğini yaparız" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.