Haberler

Konteyner Mimarisi

Tarih: 22 Şubat 2011 Kaynak: weburbanist.com Çeviren: Bahar Bayhan
Evler, apartmanlar, ofisler, acil durum sığınakları... Nakliye konteynerları, büyük kentsel projeleri de içeren bütün mimari amaçlar için hızlı, düşük maliyetli, çevre dostu yapılar. Bu 13 nakliye konteyner binası nasıl dayanıklı, prefabrik kasalar gerçekleştirilebileceğini gösteriyor.

Dordoy Pazarı, Kırgızistan





7.000'in üzerinde iki katlı nakliye konteynerları Asya Kıtası'nın en büyük pazar alanlarından biri olan Dordoy Pazarı'nın bütününü oluşturuyor. 20.000'den fazla insanın iş için başvurduğu Dordoy Pazarı bütün hayal edebileceğiniz ürünlerin bulunduğu yer. Ayrıca mimari açıdan bakıldığında, %100 geri dönüşümlü malzemeden tasarlanmış.

Konteyner Kent 2, Pinchin Sokağı Stüdyoları & Nehir Kıyısı Binası, Londra





Urban Space Management Ltd. tarafından planlanan, hızlı, çevre dostu, düşük maliyetli konutlar veya diğer yapılar için bir sistem olan Konteyner Kent, 20 binadan az olmayan yaşama ve çalışma alanlarını, dershaneleri, bir gençlik merkezi ve bir spor alanını bulunduran Londra Bölgesi'nde oluşturuldu. Yukarıdaki resimlerde bu projelerden üçü yer alıyor ve hepsi stüdyo, ofis alanı olarak kullanılan Konteyner Kent 2'de, Pinchin Sokağı Stüdyoları ve Nehir Kıyısı Binası'nı görebilirsiniz.

Freitag Perakende Satış Mağazası, Zürih



17 tane paslı, geri dönüştürülmüş, sadece iki malzeme ile birbirine bağlanan riskli görünümlü nakliye konteynerı kulesi kolayca demonte edilebiliyor. Bu bina geridönüşümlü malzemelerden üretilen çantaların satıldığı Freitag perakende satış mağazalarının en iyisi olabilecek nitelikte.

Kent Merkezi Konteyner Alışveriş Merkezi Konsepti



Manhattan kent merkezinde bulunan parlak kırmızı renkli 9 katlı alışveriş merkezi projesi konteyner mimarisinin görülmeye değer örnekleri arasında. 42. sokak ve 5. Cadde üzerine kurulu olan konseptte her mağaza bir konteyner içinde bulunuyor ve bir mağazadan diğerine geçişlerde kullanılan merdivenler, asansörler, müşterilere birbirine komşu binaları gezmek kadar rahat bir dolaşım sunuyor.

Nakliye Mimarisi Binaları, Seattle





Seattle'ın ilk nakliye konteynerı binası olan ve 'Cargotecture' olarak tanınan, HyBrid Mimarlık& Montaj firması tarafından tasarlanan 7.000 m² büyüklüğündeki yapı, ofis binalarından ve perakende galerilerilerinden oluşuyor. Prefabrik birimler kullanılarak inşaat maliyetleri %20-40 oranında azaltıldı ve konteynerları yerine oturtmak ise sadece 4 saat sürdü.

Shingeru Ban'dan Göçebe Müze





Shingeru Ban'ın Göçebe Müzesi, 45.000 metre uzunluğundaki sanat sergisinin temel elemanı olan nakliye konteynerları kullanılarak oluşturuldu. Kolayca demonte edilebilen ve başka şehre taşınan Göçebe Müze, 2005-2008 yılları arasında New York, Santa Monica, Tokyo ve Mexico City'de bulundu.

Utrecht Üniversitesi Öğrenci Yurtları





Konteynerlarla çok az değişim yapılan ve konik bir biçime kavuşturulan öğrenci yurtları farklı renklerin kullanımıyla benzersiz bir tasarım ortaya koyuyor. Konteynerların dokusu oluklu çelikten daha yumuşak bir yapıya sahip.

Keetwonen Konteyner Şehri, Amsterdam




Amsterdam'ın Keetwonen öğrenci yurdu kompleksi, bulundurduğu 1000 daire ile dünyanın en büyük konteyner şehri. Her birim 40 metre uzunluğunda ve bir ucunun tamamiyle cam ile kaplanması doğal ışıktan faydalanma imkanı yaratıyor. Her dairede balkon bulunuyor. Birimler küçük avluları ile bloklar halinde düzenlendi ve kompleks bir kafe, süpermarket ve ofisleri bulunduruyor.

Platoon Kunsthalle Gwangju, Güney Kore





Koyu gri ve turuncu renkli nakliye konteynerları Güney Kore, Gwangju kentinde Platoon Kunsthalle sanat merkezini oluşturuyor. Konteynerlar merkezde geniş bir açık alan yaratılacak şekilde düzenlenmiştir. Mimarlar şunu söylüyor: "Tıpkı sosyal bir heykel gibi sanat, insanların birbirleriyle girdiği etkileşimden ve bu buluşma mekanının varoluşundan yaratılıyor. Burası uluslararası sanatçıların sadece tüketim amaçlı eserlerini sergilemek için oluşturulan beyaz bir küp değil. Bağımsız hayata ve küresel bir topluma dair sorular soran yeni sanat stratejileri ile kültürel gelişme deneyimlenecek."

7. Kilometre Pazarı, Odessa, Ukrayna





Odessa kentinin 7 km dışında konumlanması sebebi ile "Seventh Kilometer Market" adı verilen pazar 170 dönümlük arazi üzerinde bulunan sayısız çelik konteynerdan oluşuyor. Konteynerların iki katlı yapısı ve pazarın oluşturulmasının sadece birkaç gün sürmesi ile Seventh Kilometer Market, Dordoy Pazarı'nı hatırlatıyor.

Konteynerlardan Oluşan Travelodge, Londra



Tamamlanması 10 hafta sürdü ve geleneksel bir Travelodge'nin inşasından daha az bütçe ile yarım milyon dolar harcanarak oluşturuldu. Cephelerine bakıldığında ise konteynerlardan oluştuğunun anlaşılması hayli güç. Tadilatı Çin'de gerçekleşen 88 konteyner, Batı Londra'daki 8 katlı Travelodge'ı oluşturuyor. İnşaatı gerçekleştiren Verbus Systems bu inşaat tekniği ile atıkların %70 oranda azaltıldığını iddia ediyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.