Haberler

"Yüzyılımıza marka kentler damgasını vuracak"

Tarih: 10 Mart 2011 Kaynak: Sabah Emlak
TOKİ'nin geçen hafta düzenlediği 2011 KONUT KURULTAYI Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Konut bir insan hakkıdır sözleri ile başladı. Toplantılarda önümüzdeki dönemde kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık çalışmalarının öncelikli olarak ele alınacak iki konu olduğunda mutabakat vardı. Yerli ve yabancı uzmanların katıldığı kurultayda konutta yeni yaklaşımlar, stratejiler, doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için kentsel dönüşüm seferberliği konularında tebliğler sunuldu, tartışmalar yapıldı ve deneyimler paylaşıldı.

Toplantıya damgasını vuran bir haber de TOKİ'nin 8 yıldan az bir sürede ürettiği 500 bine yakın konuta ilave olarak 2023 yılına kadar 500 bin konut daha üretme kararıydı.

Neden bu kadar konut konuşuyoruz?
Çünkü konut ihtiyacının karşılanması ve sürdürülebilir çevrenin oluşturulması günümüzün en önemli problemlerden biri.

Kentsel dönüşüm ve konut sorununun böylesine makro ölçekte ele alınması Türkiye'de belki yeni ama dünyada ve gelişmiş ülkelerde bu on yıllardır devam eden bir çalışma. Dünyada 1945'li yıllarda kentsel yenileme ve gelişimi kavramları ortaya çıktı. 1990 sonrasında çok aktörlü ve çok sektörlü dönüşüm süreçleri kabul gördü. Bu dönüşüme kamu ve özel sektörün yanında sivil toplum kuruluşları ve farklı toplumsal kesimler de katıldı.

Türkiye kentsel dönüşüme uzun süre uzak kaldı. Ancak 1999 yılındaki 17 Ağustos depremi ve deprem riskinin hâlâ devam ediyor oluşu kentsel dönüşümü adeta dayattı diyebiliriz.

Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak çıkarılan yasalar ise yeterli olmasa bile çalışmalara büyük ölçüde yön vermekte. Ancak gelişmiş ülkelerden farklı olarak Türkiye kendine özgü sosyo-ekonomik ve kültürel koşullara uygun bir strateji dahilinde bu çalışmaları yürütmekte.

Örneğin, Türkiye'de yasa dışı yerleşim gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla. Bu yüzden, yerleşik alanlardaki mülkiyet problemlerinin çözümü daha yavaş ilerlemekte.

Sağlıksız ve altyapısı eksik konutların ve çevresel faktörlerin insan doğasını ve psikolojisini de olumsuz etkilemesi çok doğal. Rekreasyon alanları, yüzme havuzu, basketbol sahası, koşu parkuru, sosyal kulüpleri ve ibadet yerlerinin bulunduğu yerleşimlerin suç oranlarını azaltıcı bir etkisinin bulunduğunu söylemek yanlış olmaz.

Dolayısıyla Türkiye'nin geleceğe yatırımı olan kentsel dönüşümün asıl amacı sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimin kendini yeniden üretebileceği yaşam alanlarının oluşturulması.

Ancak, yukarıda da söylediğim gibi Türkiye'nin kendine özgü koşulları var. Özellikle kentsel dönüşüm alanlarında hak sahiplerinin davranış özellikleri ve talepleri yasal düzenlemelerle uyumlu hale getirilmesi gerektiği açık. Uygulama alanlarında bölge halkının ve kamunun desteği gerekli. Bununla birlikte özel sektörün de işin içinde olması, finansman açısından gerekli.

Örneğin Birleşmiş Milletler tarafından en yaşanılır kent olarak seçilen Kanada, Vancouver şehri dönüşüm öncesinde yaşamın çok zor koşullarda sürdürüldüğü bir sanayi kentiydi. Dönüşümde tüm finans kaynağı özel sektör tarafından karşılanan bu kent şimdi çok farklı bir noktada. Kurultay'da dönüşüm uygulaması sonrası nasıl kentin zenginleştiği belirtildi.

"Bir şehir için dönüşüm neden önemlidir" sorusunun yanıtı yukarıdaki iki fotoğraf arasındaki farkta rahatlıkla görülebiliyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm bir kenti MARKA yapabilmenin de en iyi yöntemlerinden biri. Ekonomik cazibenin artması, ülke içindeki ve dışındaki yatırımcıların gelmesi, turistler için çekim merkezi olabilmesinin yolu da bir kenti marka yapmaktan geçiyor. Marka kentler, o kentlerde yaşayanların daha yüksek yaşam kalitesine sahip olmasıyla mümkün olabilir.

Önümüzdeki dönem marka kentlerin önemini daha da artıracaktır.

Nüsa UĞUR/Emlak&Mortgage
[email protected]

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.