Haberler

Yok böyle bir öğretmenevi!

Tarih: 1 Nisan 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Sevim Şentürk


Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi'nde, 1883'te inşa edilmiş, Haliç'e manzarası olan 6 katlı bir bina. Kapısından içeri girer girmez şık dekorasyonuyla, oturup bir kahve içme isteğini doğuran, hoş bir kafeterya ile karşılıyor konuklarını.

Kafeteryanın paralelinde, modaya uygun koltuklarla döşenmiş bir bekleme salonu var. İkinci kat, öğle yemeği yenilebilecek şık bir restoran.Uçuk pembe-beyaz masa örtüleri ve porselen takımlarıyla bir düğün salonunun zarafetini taşıyor. Üç, dört ve beşinci katlarda konaklama ihtiyacı için odalar var. Her biri özenle döşenmiş. Son katta, Haliç manzaralı, 180 kişilik bir akşam yemeği restoranı var. Fiyatlar da uygun. Binanın kış bahçesi olarak adlandırılan bölümü ise sanat galerisi olarak düzenlenmiş. Önümüzdeki ay 'Minarelerden İstanbul' adlı fotoğraf sergisi burada olacakmış mesela. Anlattıklarımız sonucunda siz de bizim gibi, buranın lüks bir restoran yahut 5 yıldızlı bir otel olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Fakat değil. Burası, Türkiye genelinde sayısı 800'ü aşkın öğretmenevinden biri: 'Beyoğlu Öğretmenevi'.

Onu, diğerlerinden ayıran, başta öğretmenlere, sonra halka daha iyi hizmet vermek için giriştiği kaliteli olma çabası. Beyoğlu Öğretmenevi bu bakımdan, bir kamu kurumunun iyileştirilebileceğini kanıtlayan bir hikâyeye sahip. Geçen yıla kadar öğretmenlerin kapısından girmeye korktukları yer, şimdi keyifle yemek yedikleri bir restoran, kültür sanat faaliyetleri için geldikleri bir galeri, 5 çayı için uğradıkları kafeye dönüşmüş durumda. Konaklama kısmı ise İstanbul'a gelecek öğretmenler tarafından önceden rezerve ediliyor. Lobideki ziyaretçi defteri de, buraya yolu düşmüş öğretmenlerin, 'Beyoğlu Öğretmenevi'nin değişimindeki etkiden memnuniyetlerinin kanıtı. Hafta sonlarını burada geçiren bir öğretmen, "Beyoğlu Öğretmenevi'nin böyle bir yere dönüşmesi ütopyaydı. Ama gerçek olmuş." diye şerh düşmüş görüşlerini dile getirdiği sayfaya. Öğretmenevindeki değişimin yansıması olan başka şeyler de var. Mesela istatistikler! Beyoğlu Öğretmenevi'nin 2009'da 1.009 olan üye sayısı bu yıl 2 bin 699'a ulaşmış. Ve yıllardır zararda olan yer, şimdi kâra geçmiş. Hem de son 20 yılda elde edilen kazancın 16 katı kârla...



Kalite için 70 okulla görüşüldü!

İnsanların umudunu kestiği bir öğretmenevinin, şimdi beklentilerin üstüne çıkması işin asıl ilginç tarafı. Bir buçuk yılda Beyoğlu Öğretmenevi'ni Meşrutiyet Caddesi'nde bulunan diğer otel ve restoranlarla yarışa girecek seviyeye getiren kim mesela? Bu dönüşüm ve gelişim için neler yapıldı?

Bu soruların cevabı, Beyoğlu Öğretmenevi'ne yaklaşık bir buçuk yıl önce müdür olarak atanan İlker Eraslan'da. Genç öğretmen, öğretmenevindeki değişimin başkahramanı. Her ne kadar mütevazı davransa da bu konuda Beyoğlu Öğretmenevi onunla birlikte atağa geçmiş ve insanların memnun kaldıkları bir mekân haline gelmiş. İlker hoca, "Amacım, sadece yaptığım işin hakkını sonuna kadar vermek ve geride iyi bir şeyler bırakılabileceğini göstermekti." diyor . Tabii onunla birlikte çalışan ekibin hakkını yememek lazım! Müdür yardımcısı Murathan Gültekin, İlker hoca gelmeden önce, öğretmenevinin iç mimarisini baştanbaşa değiştirmiş. Hakeza müdür yardımcıları Pervin Kara ve İlker Ünal bu işte fazlasıyla emeği olanlar arasında. 2010 Ocak ayından beri canla başla mesailerini öğretmenevini iyileştirebilmek için harcamışlar hepsi de. Düzenli toplantılar, seminerler ve tanıtımlarla ulaşmışlar bir yılda elde ettikleri başarıya. Mesela İlker hoca, toplam 70 okula ziyaret gerçekleştirip ulaşmak istedikleri noktayı anlatmış öğretmenlere. 2000'den fazla kişiyle ise özel görüşmeler yapmış, önerilerini almış. Sonrası malum... Markalaşma yolunda ilerleyen örnek bir kamu kurumu! Şimdi Beyoğlu Öğretmenevi ambalajlı çikolata ve ekmek dahi yapılacak...

Sosyal faaliyetler ilgiyi artırıyor
Beyoğlu Öğretmenevi'nde, öğretmenler için düzenlenen faaliyetler de buraya olan ilgiyi artırıyor. Futbol maçları için dev ekran imkânı, pazar akşamları şiir dinletileri, çarşambaları fasıl, sempozyum ve seminerler bunlardan sadece birkaçı.

Sadece öğretmenler için mi?
Devlete bağlı olarak işletilen bu mekânlar, öğretmenlerin barınma ve sosyal faaliyetleri için kurulmuş yerler. Fakat, öğretmen olmayanlar da öğretmenevlerinin restoranlarında yemek yiyebilir, kafeteryasında çay içebilir. Yine konaklama imkânını da kullanabilir.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.