Haberler

"Belgrad ormanlarında göz göre göre suç işleniyor"

Tarih: 1 Nisan 2011 Kaynak: Birgün Yazan: Şule Yıldırım
Orman Mühendisleri İstanbul şubesi yetkilileri, Belgrad ormanındaki su dolum tesislerinin yasal olmadığını söylüyor. Tesisler ise doluma devam ediyor.

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Bakanlar Kurulu kararıyla Muhafaza Ormanı ilan edilen, 1995'te ise İstanbul 3 No'lu Anıtlar Kurulu kararıyla doğal SİT alanı olan Belgrad Ormanları içinde su dolum tesisleri kurulmasına itiraz ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ise ormanda yapılaşma yasak olmasına rağmen su dolum tesislerinin imar planını onayladığı belirtiliyor. İBB yetkilileri, "Su dolum tesislerine imar onayı verilmesi kesinlikle sözkonusu değildir" diyerek itiraz etti. İBB'den Birgün'e aktarılan bilgilere göre, Kemerburgaz'daki, Güvenpınar Su Entegre Su Dolum Tesisi ile Hisar Su ve Erpınar Su Entegre Su Dolum Tesislerine, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 08.05.2008 tarihli ve 191 sayılı ‘oluru' doğrultusunda, ‘ön izin' verilmiş. Ayrıca, "İznin veriliş amacına uygun olduğu ve izin sınırları kapsamında sakınca bulunmadığı" ifade ediliyor. Bu üç tesisin, ‘orman içi açıklıklarında' olduğundan ağaç kesilmediği ve orman bütünlüğüne zarar verilmediği de belirtiliyor. İstanbul'un içme suyunun, Kemerburgaz'daki Tarihi Kırkçeşme Su Sistemi ile sağlandığı, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 22.01.2010 tarihli teknik raporunda alanın, alt ölçekli plan kararları ile biçimlendirilmesi halinde, planlama tekniği, şehircilik ilkeleri ve kamu yararı olacağına işaret edilmiş. Oda yetkilileri ise itirazlarını belediyeye resmen ilettiklerini ve reddedildiklerini söylüyor.

Anayasaya Göre Suç
Orman mühendisleri, İBB'nin 1/100.000 İstanbul Çevre Düzeni Plan'ında orman gözüken ‘ormanlık alanlar'da plan tadilatı yaparak planı bozduğunu belirtti. İBB'nin su dolum tesislerine yer açmak adına kendi planını yok saydığını aktaran mühendisler, "Plan tadilatlarında DSİ raporları gizlenerek suç işlenmiştir. İSKİ'nin itirazları da dikkate alınmamıştır. İleride oluşacak taşkınlardan İBB ve Orman Bakanlığı sorumludur. İstanbul halkı ve canlıların doğal yaşam hakkı ticari çıkarlara heba edilmiştir" denildi. Orman Bakanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün ise yasalarla orman sayılan ‘orman içi açıklıklarını' orman rejimi dışına çıkararak Anayasa'nın 169. maddesine aykırı davrandıkları belirtildi. DSİ'nin sadece yeraltı su işletme sahaları dışındaki alanlara ticari su izni verdiğini aktaran mühendisler, "İBB'nin, orman bölmesinde su tesisleri kurulmasına izin veren 1/5000'lik Nazım İmar Planı'nın iptal edilerek ilgililer hakkında yasal işlem yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

DSİ: Ancak Sanayi Suyu Olur

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan ormanlardaki su fabrikaları İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluğunda. Su işletmeleri, orman idaresinden alınan 'su arama ve ön tesis kurma geçici izni'yle kuruluyor ve imar planları çıkartılıyor. İBB'nin ise daha önce bu tesislerin etkilerinin araştırılması yönünde belediye meclis kararı var. Orman mühendisleri, "Türkiye'de 167 sayılı 'Yeraltı su arama izni verme yetkisi' DSİ'nindir. İBB, plan onayından önce DSİ'ye bu konuyu sorma ihtiyacı duymamıştır. Oysa DSİ 14. Bölge Müdürlüğü'nün, 23.12.2008 tarih ve 109177-1077 sayılı yazısında, suyun ‘sanayi proses suyu' amacıyla kullanılması şartıyla verildiği anlaşılıyor. Suların ticari amaçla kullanılması halinde, İstanbul Valiliği'nden gerekli yasal işlemin yapılacağı yönünde bir yazı da var. İBB ve Orman Bölge Müdürlüğü belge ve bilgi saklayarak suç işledi. DSİ 14. Bölge Müdürlüğü bu alana ticari su izni vermedi."

İSKİ'den Araştırılması Talebi

İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 08.08.2009 gün ve 393974 sayılı yazısında ise su dolum tesislerine olumsuz ve şartlı görüş bildirmiş. Bahse konu su dolum tesislerinden birinin, 'ormanın doğal yapısına ilerleyen yıllarda etkisinin araştırılması gerektiği' belirtilmiş. "İSKİ'nin istediği araştırmalar yapılmış mıdır?" diye soran orman mühendisleri, "Ormanlar üzerinde yer altı su izinlerinin zararları ortada iken, ilgili odadan ve orman fakültesinden görüş alınmamıştır" dediler. Mühendisler, "Yer altı su kaynakları hızla kirlenen ve azalan, İstanbul halkını yaşam kaynağı olan ormanlarda 1/100.000'lik plana aykırı 1/5000'lik plan yapılamaz" açıklamasında bulundu.

Taban Suyu Seviyesi Düştü

"Belgrat ormanlarındaki taban suyu seviyesinin, sayıları hızla artan su dolum tesisleri nedeniyle düştüğü ve Belgrat ormanlarındaki ağaçlarda kurumaların olduğu İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyelerinin tespit ve raporlarında, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2009 yılında düzenlenen çalıştayda müdürlüğe bağlı mühendisler tarafından ifade edildi. "

Ticari Su Firmaları

"İstanbul'un Anadolu yakasında 21 ticari su firması suyu şişeleyip satıyor. Şile ormanlarında çalışan su firması sayısı ise 13. Belgrat ormanında 9 firma su çıkarıp satıyor. Bunların yanı sıra ön izin alıp faaliyet gösteren ancak ismine ulaşılmayan 20'nin üzerinde firma var."

Halk Parayla İçiyor
"İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü su dolum tesislerine verdiği resmi izinlerde, gerekçe olarak ‘İstanbul'un su ihtiyacının karşılanması, istihdam yaratılması, başka yerlerde su çıkartılamayacak olması ve kamu yararı'nı öne sürüyor. Oysa 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 17. maddesinde böyle bir gerekçe yok. Bu tür izinler verilirken kamu yararı ve zaruret koşulunun birlikte aranması gerekiyor ancak Orman Bölge Müdürlüğü bunu değerlendirmedi. Su kaynakları hızla özelleştirilirken İstanbul halkı içilebilir suya ulaşmak için İSKİ'ye ödediği faturaların yüzde 80 kadarını damacana ve şişe suyu bedeli olarak ödüyor."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.