Haberler

'Marka kent olmanın yolu kentsel dönüşümden geçer'

Tarih: 4 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Hüseyin Aslan, partiler üstü bir anlayışla, tüm kurumların işbirliği yapması ve şehrin yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bugüne kadar 25 bin konut üreterek, sağlıklı kentleşmenin mimarı olan Ege-Koop'un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'in önceliğinin kentsel dönüşüm olması gerektiğini söyledi. Aslan, "İzmir Türkiye'nin üçüncü büyük kenti ama beton yığını. Yaşayanların mutlu olmadığı, turistin ve yatırımcının gelmediği, dolayısıyla işsizliğin tavan yaptığı bir kent" dedi. Aslan, İzmir'in geleceği için yapılması gerekenleri anlatırken, sorunlara da farklı çözüm önerileri sundu.

- 26 yılda 25 bin konutla İzmir'e çağdaş konutlar kazandırdınız? Peki İzmir, çağdaş kentleşmenin neresinde?

- İzmir'de nüfusun yüzde 55'i kaçak yapılarda, gecekondularda, yüzde 38'i de kirada oturuyor ve her yıl İzmir nüfusuna 100 bin kişi ekleniyor. Mevcut konutların yüzde 20-25'i de ömrünü tamamlamış durumda. İzmir ne yazık ki beton yığını bir kent. Şehir insanların sosyal yaşamlarına yanıt vermiyor. İzmir, İnsanların mutlu olmadığı, turistin ve yatırımcının gelmediği, işsizliğin çok olduğu bir kent. Çok zenginiz ama hiçbir şeyimiz yok. Türkiye'nin en çağdaş en medeni en güzel kentiyiz ama kentleşme konusunda çok kötüyüz.

BAŞBAKAN'DAN ÖNERİ
- Neler yapılması gerekiyor?

- Belediyelerin 2-3 yıllık planlar yerine 50 yıllık stratejilerini, hedeflerini ortaya koyması gerekiyor. Sadece konut üretmek, kentsel sorunun çözümünde yeterli değil. Ancak, çıkarılacak bir kanunla gecekondular ve kaçak yapılar yıkılarak yerine modern konutlar ve çevre düzenlemesinin yapılmasıyla problem çözülebilir. Bunun için de gecekondu dönüşümlerini gerçekleştirmek, alt gelir ve yoksul gruba yönelik konut sayısını artırmak, doğal afetlere hazırlıklı bir İzmir için kentsel dönüşümü gerçekleştirmek lazım. İzmir'e yatırım yapılmadığından dem vurup, kente yeterince ilgi gösterilmediğini tekrarlamak yerine Başbakan'ın İzmir'i yenileme 'vaadine' neden ilgisiz kalıyoruz?

- Erdoğan bu konuda ne söyledi?

- ESİAD'ın toplantısı için İzmir'e gelen Başbakan Erdoğan, o toplantıda önemli bir mesaj verdi. 'Kentsel dönüşüm için bir araya gelin proje geliştirin, biz size destek olalım' dedi. İzmirliler acilen toplantı yapmalıydı. Bir projeyle Başbakana gidilmeliydi. Erdoğan, 'Limontepe' diyerek, yer de gösterdi. Bunların iyi değerlendirilmesi lazım. Ankara'da uygulanan bir kanun var. Gecekondular yıkılıyor, vatandaş mağdur edilmeden yeni kentler yaratılıyor. Biz bu kanunun İzmir'de uygulanmasını istemeliyiz. Ama bunun için elinizde bir proje olması gerekiyor. İzmir, acil olarak proje hazırlayarak Başbakan'ın kapısını çalmalı.

BELEDİYE ÖNDERLİĞİ
- Kentsel dönüşüm neden bu kadar önemli?

- Kentsel dönüşüm, işsizliğin azalması, kente daha çok turist ve yatırımcı gelmesi demek. Marka kent olmak için de kentsel dönüşümden başka çare yok. Bugün bu konunun İzmir'in öncelikli önemli gündemlerinden biri olarak ele alınması ve partiler üstü bir kent politikası haline getirilmesi gerekiyor. Devlet, hükümet, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra üniversiteler ve uygulama birimleri ile işbirliği yapılması gerekmektedir.

YENİ SAYFA
- Bu konuda sizin gibi kooperatiflere ya da inşaat sektörü temsilcilerine de görevler düşmüyor mu?

- Kooperatifler yıllar önce Türkiye'deki konut sorununu çözmek için kuruldu. Bu süreçte kooperatiflerde, inşaat firmaları ve müteahhitlerde kendilerini yenilemeli. Kentsel dönüşüme ağırlık vermeli. Bu ülkenin sorunu. Kooperatifler olarak yeni bir sayfa açmamız gerekiyor.

- Kentsel dönüşümde hemşeri hukukundan söz ediyorsunuz. Bu nedir?

- 5393 sayılı Belediye Yasası'nın 13. Maddesi Hemşeri hukukunu düzenliyor. Hemşeri Hukuku bir kentte yaşayan insanın 3 hakkı olduğunu söylüyor. Katılım, bilgilenme, yararlanma... Ama bu haklar 6 yıldır uygulanmıyor. Eğer belediyeler bu üç hakkı uygularsa kentte birçok sorunun üstesinden gelebilirler. Yurttaşlar katılım ve bilgilendirme hakkını kulanabilse İzmir'de mahkemelik olan pek çok sorun aşılır.

YOL HARİTASI
- Marka kent olma yolculuğumuz için neler söylersiniz?

- İzmir'in yeniden kimliğini belirlemesi ve marka kent olma yolunda çok ciddi çalışmalar yapması lazım. Kentsel dönüşüm, işin önemli bir ayağı. Marka kent konusunda İZKA çalışma yaptı ama bu kentte tartışılmadı. Yol haritası yapılmalı. Biz, Ege-Koop olarak bu konuda bir komisyon kurduk. Komisyon aracılığıyla önümüzdeki günlerde marka kent uzmanlarını İzmir'e getireceğiz. Önce bir masa etrafında marka kenti anlayacağız. Marka kent yolculuğu uzun bir süreç. Bu süreçte kimse kapris ve kompleks yapmadan çalışacak. Başka şansımız yok.

Hüseyin Aslan kimdir?
1951 yılında Uşak'ta dünyaya gelen Hüseyin Aslan 25 yıllık gazetecilik deneyimine sahip. 23 yıl Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube başkanlığı görevini yürüten Aslan, Ege-Koop Genel Başkanı olarak bugüne kadar 25 bin ailenin konut sahibi olmasını sağladı. Kendi adını taşıyan anaokulu olan Aslan, eğitime katkıları nedeniyle 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından da ödüllendirildi. Aslan, Çeşme Alaçatı'da faaliyete başlayacak ve Türkiye'nin ilk Alman diliyle eğitim verecek yüksek öğretim kurumu olacak Türk-Alman Üniversitesi kuruluş çalışmalarını sürdüren Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini sürdürüyor. Birçok sivil toplum örgütünde görevleri bulunan Aslan'ın yazdığı 4 kitap var.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.