Haberler

Başkan Topbaş Bab-ı Ali'de İstanbul'u anlattı

Tarih: 6 Nisan 2011 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Bab-ı Ali toplantılarına konuşmacı olarak katılan Başkan Kadir Topbaş, 7 yılda İstanbul'a yaptıkları yatırımları anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mövenpick Otel'de düzenlenen Bab-ı Ali toplantılarına konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Başkan Topbaş'ın Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Başkan Kadir Topbaş, dünyanın çok ciddi bir değişim ve gelişim süreci içinde olduğunu, içinde bulunulan yüzyılın şehir ve şehircilik kavramları etrafında odaklandığını belirterek, dünyanın küresel ve bölgesel değişikliklere tanıklık ettiğini, güç dengelerinin devamlı değişim halinde olduğunu söyledi. Bu değişimleri okuyabilenlerin değişim sürecini kendi lehlerine çevirebileceklerini, aksi halde yerlerinde sayacaklarını ifade eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

231 kavşak 405 kilometre yeni yol
"Zamanında şehircilik konusunda önemli planlar yapılmadığı için Türkiye'nin çok ciddi değerleri kaybedildi. Biz göreve geldiğimiz zaman İstanbul'un nazım planı yoktu. Sayın başbakanımız, belediye başkanlığı döneminde bunu hazırlamaya çalıştı ama kendisine gerekli destek verilmedi. Biz önce bu şehrin rotasını, geleceğini belirledik. Mimar ve mühendis odalarını beraber çalışmaya davet ettik, gelmediler. Sonra biz çalışmaya başladık. Önce Haliç Havzası'nı ele aldık ve düzenlemeye başladık. 1997'ye kadar İstanbul 2. derece deprem kuşağında kabul ediliyordu. 1998'den sonra (1. derece) dendi. Bugün çıkıp konuşanlar o gün bir duruş sergilemedi. 7 yıllık süreçte çok ciddi yatırımlar yaptık. Toplam 43 milyar lira yatırım gerçekleştirdik. 2010 yılı rakamı ise 7 milyar liradır. 231 adet yol ve kavşak düzenlemesi gerçekleştirdik. 405 kilometre yeni yol yaptık. Bizim bu büyük yatırımlarımız sonucunda İstanbul çok ciddi anlamda fiziksel bir değişim yaşadı. Bu değişim dünya tarafından da çok yakından takip ediliyor ve yabancılar 'İstanbul'a ne oldu?' diye soruyor."

İstanbul'da ulaşım anlamında da önemli yatırımlar yaptıklarını ve toplam bütçelerinin yüzde 50'sinden fazlasını ulaşıma aktardıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, yeni hatlar eklenen metro ağının artık çok ileri bir teknolojiyle hizmet verdiğini, yeni metro hatlarının hizmete alınmaya devam edeceğini kaydetti.

İstanbul için yeni otobüsler alacaklarını bunun rengini halkın belirleyeceğini ve bu konuda yapılan oylamanın devam ettiğini hatırlatan Topbaş, metrobüsün İstanbul'un ulaşımını rahatlatmak anlamında büyük önem taşıdığını, 24 saat çalışan metrobüsün 42 kilometrelik bir hatta 700 bin İstanbulluya hizmet verdiğini anlattı.

Denizde yaptıkları yatırımlarla İstanbul'un deniz ulaşımını çok daha iyi kullanmaya başladığına dikkat çeken Topbaş, deniz taksinin de İstanbul'a iyi bir kavram olarak girdiğini dile getirdi. Taksicilik konusunda da çok ileri bir teknolojiyi hayata geçirmek için hazırlandıklarını vurgulayan Topbaş, bunun için taksicilerle işbirliği içinde olduklarını belirtti.

İstanbul'da park yeri sorununu çözmek için çok büyük yatırımlar yaptıklarına ve İSPARK'ı kurduklarına işaret eden Topbaş, "İSPARK ile değnekçileri ortadan kaldırdık. Yabancı yatırımcılar tarafından İSPARK'ın değeri 4 milyon avro olarak belirlendi. İstanbul'a bir artı değer kazandırdık" diye konuştu.

İstanbul ekonomik krizden çok etkilenmedi
Çevre yatırımlarına da büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'a 18 milyon aktif yeşil alan ilave ettiklerini, denize girilebilir sahil uzunluğunu 405 kilometreye çıkardıklarını, sahillerdeki atık suları kolektörlerle kontrol altına aldıklarını ve Avrupa'nın en iyi biyolojik arıtma tesisini kurduklarını söyledi.

İstanbul'u finans, sağlık, spor, eğitim ve kültür alanlarında önemli bir merkez haline getirmeye başladıklarının altını çizen Kadir Topbaş, bugün itibariyle bu planların büyük bir bölümünün gerçekleştiğini kaydetti. Tarihi eserleri koruma ve restorasyonu konusunda da oldukça hassas davrandıklarına dikkati çeken Başkan Topbaş, hala restorasyonu süren birçok tarihi eserin bulunduğunu belirtti.

İletişim alanında yatırımlara devam ettiklerini anlatan Topbaş, 1115 kilometre fiberoptik kablo döşediklerini kaydederek, "Dünyadaki ekonomik krizden İstanbul çok etkilenmedi. Belediye olarak krize rağmen yatırımlarımıza ara vermedik ve dönemimizde yapılan yatırımlarda 100 bin civarında istihdam sağladık. Yatırımcıların dünyada en çok tercih ettiği şehirlerin başında İstanbul geliyor" şeklinde konuştu.

Göreve geldiklerinde İstanbul'da sadece 4 kültür merkezi olduğunu, bu sayıyı 25'e yükselttiklerini, koltuk sayısını da 20 bin 570'e çıkardıklarını, şehrin her semtinde bir kültür merkezi olduğunu anlatan Topbaş, deprem konusunda ise, şunları kaydetti;

''İstanbul depreme ne kadar hazırsa biz de o kadar hazırız. Vatandaş ev alırken evin mutfağına banyosuna bakmaktan çok, önce evin depreme ne kadar dayanıklı olduğuna bakmalı ve bunu sormalıdır. Deprem için bugüne kadar 1 milyar 617 milyon lira yatırım yaptık. İstanbul için 16 deprem haritası oluşturuldu. Bir kentsel dönüşüm planı hazırladık, bunu İstanbul'un en riskli bölgelerinde uyguluyoruz. Ama bu konuda zaman zaman vatandaşların dirençleriyle karşılaşıyoruz ve ikna etmekte zorlanıyoruz."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.