Haberler

"İzmir'i Baştan Yaratacağız"

Tarih: 6 Nisan 2011 Kaynak: Milliyet


Görevde yedi yılını değerlendiren Kocaoğlu, 12 yıldır çözülemeyen Basmane Çukuru için yapılan son öneriden de sonuç çıkmazsa radikal bir karar alabileceğini açıkladı, B.İskender'in Gordion'da yaptığı gibi "keser giderim" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, görevdeki 7. yılı dolayısıyla Varyant Şato Konukevi'nde basın toplantısı yaptı. İcraatlarını dağıtılan kitapçıkta özetleyen Kocaoğlu, yaptığı konuşmada ise belediyenin finans yapısı, projeler ve hedeflerini anlattı. Kocaoğlu, İzmir'i Akdeniz'in kültür, yaratıcılık ve tasarım kenti yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Kocaoğlu, yatırım harcamalarını 10 kat, borç ödeme kapasitesi 15 kat artırdıklarını açıkladı. Borç ödeyen itibarlı bir kurum olduklarını belirten Kocaoğlu, toplam 1 milyar 800 milyon TL olan borcun 868 milyon TL'ye düştüğünü söyledi. Vadesi geçmiş 1 kuruş borç olmadığına dikkat çeken Kocaoğlu, "Artık yalnızca ulusal bankalardan değil, uluslararası finans kuruluşlarından da kredi bulabiliyoruz" dedi.

Tasarım kenti İzmir

Kocaoğlu, İzmir'i önce Akdeniz'in sonra dünyanın tasarım kenti yapmayı hedeflediklerini söyledi. "Akdeniz Akademisi" kuracaklarını açıklayan Kocaoğlu, marka kent olmak için öncelikle Akdeniz'de çekim merkezi olması gereken İzmir'in bunu tasarım konusunda atacağı adımlarla gerçekleştireceğini belirtti. Kocaoğlu, "Prof. İlhan Tekeli'nin yönlendirmesiyle Akdeniz Akademisi oluşacak. Burada bir tasarım fonu oluşturduk. Üniversite ve iş dünyasını biraraya getireceğiz. Kent mobilyasından, tekstile, sanayi ürünlerine kadar İzmir'in tasarım kenti olması için eylem başlatacağız" dedi.

Düğümü keser geçerim

Kocaoğlu, Yüksel Çakmur'un açtığı davalardan çıkan plan iptal kararları nedeniyle çukur halinde kalan Basmane Dünya Ticaret Merkezi alanıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, "Bu iş yılan hikayesine döndü. Güçbirliği Holding'e Yüksel Çakmur'un son hazırladığı planı önerdim. Artık kendi planına da itiraz ediyorsa etsin. Güçbirliği, Danıştay'daki davayı beklemek istiyor. Yap boz tahtasına çevirmeye gelmedik. Ben olsam bu araziyi verir miydim ayrı bir konu. Ancak, bu şekilde sürerse Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanındaki gibi davranır, düğümü keser giderim" dedi. Kocaoğlu Aşık Veysel'de kamulaştırma yoluna gitmişti.

Kentsel dönüşüm konusu

Aziz Kocaoğlu, kent dönüşümünde "Yık gecekonduyu, yap çok katlı binayı" anlayışını onaylamadığını söyledi. Burada sosyolog, psikolog, ekonomistle çalışmanın zorunlu olduğunu belirten Kocaoğlu, dönüşüm alanı Kadifekale'ye benziyorsa parası veya ev karşılığı takas önereceğini söyledi. Ancak, başka noktalarda ise müteahhitlerin devreye gireceğini belirten Kocaoğlu "Zemin ve koşulunu yine biz hazırlarız. Kent dönüşümünü sindirebilecek yerlerde bu olur. Gemiden bakınca gecekondular çirkin görülüyor. 10-15 katlı bina yaparsak daha mı güzel görünecek? Benim hayalim konut, orman-yeşillik dengesinin kurulmasıdır" dedi.

Altı ayda yat limanı yapılır

Kocaoğlu, Pasaport mendireğinin yat limanı olması için 6 ay gibi kısa sürede işin tamamlanabileceğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir'e iskele ve yat limanı planladığını belirten Kocaoğlu, "Buranın sorumluları bir an önce ihaleye çıkmalı" dedi. Kocaoğlu, kruvaziyer yat limanı için de Bakanlık'a uzun vadede Bayraklı sahilini önerdiklerini söyledi.

Çimentoculara filtre uyarısı

Aziz Kocaoğlu, soru üzerine zamanla kent içinde kalan çimento fabrikalarının bir gün mutlaka kalkması gerektiğini ancak bugün kapatılmaları durumunda inşaat sektörünün pahalanmasına neden olacağından İzmir ekonomisine olumsuz etki yapacağını söyledi. Yetkinin Özel İdare'de olduğunu hatırlatan Kocaoğlu önemli olanan fabrikların bahane aramadan baca filtlerini çalıştırmaları ve çevreye kirletmemeleri olduğunu söyledi.
Kocaoğlu, finansman projeksiyonunda ulaşım ve su zammının doğal olarak olduğunu ancak bugün itibariyle zam kararı olmadığını söyledi. Kocaoğlu, "Petrole zam yapılıyorsa, buna bağlı zam da olur" dedi.

Kordon düzenlenecek

* Kordon yeni baştan ele alınacak. Kent mobilyaları, aydınlatması, düzenlemesi değişecek.
* Kentte körfezi gören alanlarda seyir terasları yapılacak.
* Kadifekale'de heyelan alanında boşaltılan 2500 konutun yıkımından sonra kalan alana 44 hektarlık bir peyzaj çalışması yapılacak. Seyir terası ve doğa parkı olacak.
* Buca'da Sosyal Yaşam Kampüsü yapılacak.
* Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası kurulacak.
* Karşıyaka opera binası, yarışmayı kazanan mimarla anlaşma sağlandıktan sonra projesi yapılacak.
* Bayraklı tepelerinde rekreasyon sahası yapılacak.
* Şirinyer parkını çekim merkezine dönüştürecek proje yapılacak.
* Organik tarımdan sonra organik tekstile de destek verilecek.
* Kadifekale antik tiyatro kazısı için de 162 binanın kamulaştırma çalışmaları başlatıldı.

Su sıkıntısı bitiyor

Gördes Barajı'nda gelen suyu arıtacak Sarıkız Arıtma Tesisi tamamlandı. Asıl hattan gelecek suyun arıtılması için de Belkahve'ye arıtma tesisi yapılacak. Kod yüksek olduğu için buradan su verilmeye başlanınca, zaman yaşanan yüksek tepelere ve yüksek katlı binalara su çıkmaması sorunu kalkacak.

Ulaşıma yeni çözümler

Raylı sistem genişleyecek. Körfez vapurları verimli kullanılacak. Hatay, Bayraklı ve Buca'da trafiği rahatlatacak yeni yollar açılacak. Kesintisiz kavşaklar yapılacak. Araç yoğunluğuna göre kavşaklarda otomatik sinyalizasyonu sağlayacak teknoloji kullanılacak. Ulukent, Evka-5 ve Yeşildere Uçan Yol'da 3 adet katlı kavşak yapılacak.

Metroda İzmirspor, Hatay, Evka-3 ve Ege Üniversitesi kampüs istasyonlarında çalışmaların sonuna gelindi. İnönü Caddesi kademeli olarak açılacak. Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında inşaat çalışmaları sürüyor. Aliağa-Menderes banliyösü Torbalı'ya uzatılacak. TCDD ile protokol imzalandı.
Körfez'de ulaşımı hızlandıracak 10 katamaran tipi vapur için kredi görüşmeleri sürüyor. Vapurlarda ikisi Urla, Foça, Karaburun gibi ilçelere sefer yapacak şekilde sürat yapabilen özelliğe sahip olacak. İki adet de arabalı vapur alınacak.
Gaziemir'de yapılan semt garajının benzeri Bornova, Ulukent ve Üçkuyular'a da yapılacak.

Taşkesik'e alternatif arayışı

Katı Atık Tesisi'nin teknolojisi konusununda karar verildi. Kum ve kül hariç bir atık kalmayacak teknoloji uygulanacak. Yer sorunu ise sürüyor. Torbalı Taşkesik'te ön ÇED alındı. ÇED ihalesine çıkıldı. Taşkesik'le ilgili Çevre ve Orman İl Müdürlüğü alternatif yer de arıyor. Teşkesik'de yapılsa da yapılmasa da kentin kuzeyinde başka alanların araştırması sürüyor.

Büyük Kanal Projesi Çiğli Arıtma Tesisi'nde dördüncü faz çalışması yapılacak. İlçelerde Özdere- Gümüldür arıtma ihalesi yapıldı. Ürkmez-Doğanmey Arıtma tesisi ihalesine çıkıldı. Yeni Foça Arıtma Tesisi için ise kamulaştırma davasının bitmesi bekleniyor. Yağmur suyu ayrıştırma çalışmaları sürüyor. İzmir'deki tüm dereler ve kaynaklarına suyun tutulması için gölet yapılacak.

Körfez'e sirkülasyon

İzmir Limanı'na üçüncü nesil gemilerin girebileceği, ticaretin artmasına yarayacak Büyük Körfez Projesi için TCDD ile ortak hareket edilecek. Bu sayede Körfez'de sirkülasyon artacak, temizlenme hızlanacak. Başbakan Erdoğan''ın desteklediği proje için üniversiteler rapor hazırlıyor. Liman tarafını TCDD, Körfez'in kuzeyi Büyükşehir Belediyesi tarafından derinleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, dere ağızlarını temizleyecek araç alımı ihalesine çıkacak.

Kültürpark'a kongre merkezi

Kültürpark'taki fuar holleri kongre merkezine dönüştürülecek. Müellif Şükrü Kocagöz yeni restorasyon projesi hazırlıyor. Dışarıdan ve içeriden yapılacak değişikliklerle 8-10 bin kişilik kongre merkezi yapılacak. Birden fazla salon olacak. Yalıtım, akustik gerçekleştirilecek. Kültürpark Kongre Merkezi ile Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı eş zamanlı tamamlanacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.