Haberler

Doğanın harikalarla taçlandırdığı yer: Dalyan

Tarih: 25 Nisan 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Osman Akça
Dustin Hoffman, Sting gibi ünlülerin de tatil için tercih ettiği Dalyan, insan yapımı kaya mezarları, Tanrı vergisi doğal güzelliği ve şifalı sularıyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Daha güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde uyanırsınız Dalyan'da. Birkaç saatlik uykuya rağmen koca günü devirecek bir enerji vardır içinizde. O enerjiyle üşenmez, balık avlamaya gidersiniz tez elden. Rast gele deyip oltanızı fırlatırsınız mavi sulara. Artık Allah ne verdiyse! Av dönüşü yorgun düşen bedeninizi diz boyu sıcak, şifalı sulara uzanıp uyuklayarak dinlendirirsiniz. Belki de güneşin albenisi aklınızı çeliverir, soluğu serin sularda alırsınız. Hem sabah sporu niyetine yüzer, hem de eğlenirsiniz. Eh artık biraz da midem şenlensin derseniz, buyurun kahvaltı sofrasına. Yumurtasından peynirine dek tümüyle köy ürünlerinden oluşan nefis bir kahvaltı sizi bekliyor olacak.

Dalyan'da hayat su demek. Eskiden beri de öyleymiş. Yakın zamana kadar ömürlerin çoğu tekne üzerinde geçermiş. Düğünler bile konvoy halindeki tekneler üzerinde yapılırmış. Satılacak mallar pazara tekneyle götürülür, ihtiyaçlar alınıp yine tekneyle getirilirmiş. Zaten 90'lı yıllara kadar Dalyan çok iyi bilinmeyen, az sayıda yabancının müdavimi olduğu bir belde olarak kalmış. Ne zaman çevredeki turistik yerlerden Dalyan'a günlük turlar düzenlenmeye başlanmış ve 'Caretta- Caretta'lar duyulmuş, o zaman herkes bu gizli cennetin farkına varmış.

Dalyan'ı tanımak için görmek ve yaşamak gerek. Dalyan deniz kenarında değil, ama hem denizi hem de gölleri var. Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden Kaunos Antik Kenti burada. Kayalara oyulan kral mezarlarının en görkemlileri de burada. Her tarafından şifalı kaplıca suları fışkırıyor. Çamur banyoları için ülkemizin ve dünyanın her yerinden insanlar akın ediyor. Bir zamanlar padişahlara hizmet etmiş Sultaniye Kaplıcaları Dalyan'ın hemen yanı başında.

Köyceğiz Gölü ile Akdeniz'i birleştiren ana kanal üzerinde bulunan Dalyan, tam bir doğa harikası. Bugüne dek bozulmadan kalmış olmasının nedeni ise anayoldan 12 kilometre içeride bulunması. Bu yüzden gizli bir cennet olarak günümüze kadar gelebilmeyi başarmış. Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı bu zenginliklerle dolu beldenin, 5 bin kişilik nüfusunun bir kısmı da yabancı uyruklu.

Büyülü deltada tur

Doğa harikası Dalyan deltasının nefes kesici panoramasını, dev bir labirentin içindeymişsiniz yada yukarıdan bakıldığında dünya haritası üzerindeymişsiniz hissini veren sazlıkların büyüsünü yaşamadan, 'doğayla iç içe olmak nedir?' sorusuna kesin bir yanıt veremezsiniz.

Dalyan'a gelip de deltada tekne turu yapmadan dönmek olmaz. Sazlıklar arasında tekne yol alırken, yanı başınızda yükselen yalçın kayalıklı dağların ihtişamı size doğanın burada tüm cömertliğini sunduğunun bir kanıtıdır adeta. 180 çeşit kuş türünün yaşadığı sazlıkta aniden karşınıza çıkıp size 'balık yakalamak nasıl olur?' gösterisi sunan, uzun gagalı, rengarenk kuşun adı yalıçapkını. Dünyanın pek çok yerinden gözlemciler bu tür nadir görülen kuşları görmek için Dalyan'a geliyorlar. Su o kadar duru ki kanalda yüzen balıkların yolculuk boyunca tekneye eşlik edişini izleyebilirsiniz.

Nehrin üzerine kurulu bar, restoran, cafe gibi yerler tek katlı ve manzarayla uyum içinde. Tabii en güzel manzaralardan biri ise İztuzu tarafına doğru giderken sağda kalan tarihi kral mezarları. 4500 yıldır ayakta duran ihtişamlı görüntüsü karşında insanın nutku tutuluyor. Kral mezarlarında önceden dolaşmak serbestmiş ama son zamanlarda yaşanan tahribat nedeniyle son yılda kral mezarlıklarında dolaşmak yasaklanmış. Sağ tarafınızda tarihi Kaunos kentinin surlarını görebiliyorsunuz. Tekne ilerledikçe yön duygunuz tamamen kayboluyor 'şimdi sağa sapacak' derken bir bakıyorsunuz ki tam tersi yöne kırıyor kaptan dümeni. Coğrafi şartlardan dolayı Dalyan deltasında kıvrımlar ve göller oluşmuş zamanla. Dalyan deltasından denize doğru ilerledikçe Ege'yle Akdeniz'in buluştuğu, ister tatlı suda, isterseniz tuzlu suda yüzebileceğiniz dünyanın en iyi ikinci doğal plajı seçilen İztuzu plajına ulaşıyorsunuz. Deltadan yukarıya doğru ilerledikçe ise Köyceğiz gölüne gidiyorsunuz. Eğer günlük turlardan biri ile yolculuk yapıyorsanız delta üzerinde turların çamur banyolarından sonra ikinci uğradıkları nokta Köyceğiz Gölü. Tam gölün ortasında demirliyor tekne ve sizde tatlı sularda yüzmenin keyfini çıkarıyorsunuz. Bu arada Dalyan deltasında gezerken karşınıza çıkacak olan dalyanlara da (balık üretme çiftlikleri) şaşırmayın.

Çamur banyosu

Dalyan'da pek çok yerde kayaların arasından kaplıca suyu çıkıyor. 39 derece sıcaklıktaki bu kükürtlü sular, klorür, sodyum, florür, ve radyoaktif radon gazı içeriyor. Geçmişte kaplıca suları sadece yöre halkına şifa dağıtıyormuş. İnsanlar çadır kurup günlerce kür alıyorlarmış. Başta metabolizma, sinir, romatizma, siyatik, kadın ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde devaymış, hala da öyle.

1990 yılında Orta Kaplıca yeniden düzenlenmiş. Şimdilerde 'güzellik çamuru' ile ünlü. Bu kaplıcada iki noktadan kaynak suyu çıkıyor. Biri çamur banyosu haline dönüştürülmüş. Diğer su ise küçük bir havuz halinde.

Köyceğiz Gölü'nün Dalyan deltası ile birleştiği noktaya yakın bir yerde güzellik çamuru. Dalyan iskelesinden kalkan günlük turların ilk uğradıkları nokta. Dustin Hoffman ve Sting'in de 90'lı yıllarda uğradıkları yer.

İztuzu plajı

Carreta Careta'ların güvenip, yavrularını emanet ettikleri ender plajlardan birisi İztuzu plajı. Dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olma ödülüne de sahip İztuzu, tam bir doğa harikası. Bir tarafı tatlı su diğer tarafı Akdeniz olan bu kumsalın bir benzerinin olmadığı söyleniyor. Denize dikey uzanan dağların dibinden başlayıp, dalyan deltasının ağzını kapatan plajın kumları altın sarısı ve incecik. Deniz ise kristal berraklığında. Sığ bir kıyıya sahip olan İztuzu plajı, yürürken ayaklarınızın altında kadifemsi bir tad bırakıyor.

Plajın uzunluğu 5400 metre. Soyunma kabinlerinin dışında hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Ayrıca Caretta Caretta yumurtalarına zarar vermemesi için sahile kedi, köpek gibi evcil hayvanlar sokulmuyor. İşaretli yerlere şemsiye yerleştirmek de yasaklanmış. İztuzu plajına iki şekilde ulaşılıyor. Dalyan rıhtımından kalkan teknelerle sazlıklar arasında 35-40 dakikalık keyifli bir yolculuktan sonra plaja ulaşıyorsunuz. İkinci yol ise minibüsler. Sülüngür gölünü dolaşıp çam ağaçlarının arasında gelinen bu yolculukta oldukça keyifli.

Kaya mezarları

Zamanın tüm acımasızlığına karşı bin yıllardır ayakta kalan, geçmişin sırlarını geleceğe taşıyan ölümsüz kral mezarları. Denize yer yer 80 derecelik açılarla yükselen kayalık dağların içleri oyularak yapılmış olan mezarlar aklın sınırlarını zorluyor. Arkeologlara göre bu mezarlar antik Kaunos kentinin zenginliği ve gücünün bir göstergesi.

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti'nin geçmişi milattan önce 3 bin yılına dayanıyor. Kendi adına altın para bastıracak kadar zengin olan Kaunos, daha sonra İonyalıların, 12 Liman Birliği'nin, Büyük İskender'in, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların, Rodos Şövalyelerinin, Selçukluların, Menteşe Beyliği'nin ve Osmanlıların egemenliğine girmiş.

Caretta Caretta

Dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan bu sevimli deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için Dalyan'daki İztuzu plajına geliyorlar. Fransa, İtalya ve Uzakdoğu ülkelerinde lüks yiyecek olarak tüketilmesinin yol açtığı aşırı avlanma Caretta Caretta neslinin neredeyse sonunu getirmiş. Dalyanlıların çabalarıyla şu an İztuzu plajı koruma altında.

Dalyan halkı, beldelerinin adını tüm dünyaya duyuran Caretta - Caretta'lar için her yıl Haziran ayının son günleri ile Temmuz ayının ilk günlerinde 'Caretta Caretta ve Turizm Festivali' düzenliyor. Çok değişik etkinliklerin yer aldığı festivalde yabancı konuklar da yarışmalara, turnuvalara ve etkinliklere katılıyor. Gündüzleri, Günlük Piknik Alanı, Cumhuriyet Meydanı ve İztuzu kumsalında sürdürülen etkinlikler, geceleri Dalyan Stadyumu'na taşınıyor ve ünlü sanatçılar konser veriyor. Tatilinizi Dalyan'da geçirmeye karar verdiğinizde, festivali de programınıza dahil etmek istiyorsanız, bu tarihleri dikkate alabilirsiniz.

Günlük Ağacı

Dalyan'ın bir başka zenginliği de 'Günlük' ağaçları. Latince adı 'Liquid Amber' olan bu çok değerli ağaçlar, resmi kayıtlarda 'Sığla' olarak geçiyor. Türkiye'de sadece Köyceğiz Gölü çevresinde yetişen ve koruma altında olan bu ağaçlar, Dalyan'ın içinde de var. Kanada, bayrağındaki bitki de bu ağacın yaprağı. Dalyan Belediyesi'nin Günlük Piknik Alanı'nda 2003 yılında açtığı restoranda ağaçları yakından görebilir ve yemeğinizi çok ucuza yiyebilirsiniz.

Kuş cenneti

Dalyan tam anlamıyla bir kuş cenneti. Tam 154 tür kuşun burada ya sürekli yaşadığı ya da belirli dönemlerde konakladığı belirlenmiş. Tam da bu nedenle pek çok yabancı kuş gözlemcisi, sadece kuşları görebilmek için Dalyan'ın konuğu oluyor. Siz de kuşların hepsini aynı anda görmek isterseniz, Dalyan'a yazın gidin. Buraya yazları uğrayan bir leylek kolonisi var. Ağaçlarda ve her yerde görebileceğiniz leylekler, Ortaca'dan Dalyan'a gelirken Kemaliye ile Okçular köyleri arasında yola yakın bir bölgede yoğun olarak görülüyor. Bu bölgede hem yemeğinizi yiyip hem de leylekleri izleyebileceğiniz bir restoran da var. Ya otomobil ya da Dalyan-Ortaca arasında çalışan minibüs ve otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Ulaşım

Havayolu:
Dalaman Havalimanı Dalyan'a sadece 25 kilometre uzaklıkta. THY, İstanbul ve Ankara'dan Dalaman'a her gün uçak seferleri düzenlenmekte. Bu noktadan Dalyan'a ise 20-25 dakikalık bir yolculukla ulaşılabiliyor.

Otomobil:
Özel aracıyla gelenler, Dalyan'a Fethiye, ya da Muğla veya Marmaris yönünden ulaşabilir. Fethiye yönünden gelenler Ortaca üzerinden kolayca Dalyan'a gelebilirler. Muğla ve Marmaris yönünden gelecekler ana yoldan Ortaca'ya ulaşın ve Dalyan'a yönelin.

Otobüs:
Otobüsle önce Ortaca'ya gelmek gerekiyor. Otobüsle ortalama İstanbul'dan 13, Ankara'dan 9, İzmir'den 4 - 5 saatte Ortaca'ya ulaşılıyor. İndiğiniz yerden 15 dakikada bir Dalyan'a minibüs ve belediye otobüsü hareket ediyor. Dalyan'a yolculuk 15 dakika kadar sürüyor. Minibüs şoförlerine az bir ek ücret ödediğinizde, sizi kalacağınız yerin kapısına kadar götürüyorlar.

Ne yenir?

Deniz börülcesi
Başta kefal olmak üzere çeşitli balık türleri
Kömür ateşinde pişen mavi yengeç, yöreye özgü başlıca yemeklerdir.

Dalyan'da neler yapabilirsiniz?
Caretta caretta'ları görebilirsiniz.
Çamur banyosu yaparak güzelleşebilirsiniz.
Kaunos antik kentini gezebilirsiniz.
Dalyan'da dalış yapma keyfine varabilirsiniz.
Günbatımını seyredebilirsiniz.
Tekne turlarına katılarak Dalyan koylarını gezebilirsiniz.
Dalaman çayı üzerinde rafting yapabilirsiniz.
Muhteşem İztuzu plajında denize girme keyfini yaşayabilirsiniz.
Mavi yengeçleri görme şansını yakalayabilirsiniz.
Sultaniye kaplıcalarında şifa bulabilirsiniz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.