Haberler

Doğu'nun 'çılgın projesi' de Siirt

Tarih: 28 Nisan 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Savaş Ay
Yakında Siirt'e "baraj kent" derlerse şaşırmam... O yolda hızla ilerliyor, bir yanda tarım, elektrik, bir yanda da su turizmi... Hızla yapılan yatırımlar da işin cabası...

Kurtalan Ekspresi, on yıllardır sayısı daraya gelmez kalabalıkta yolcuyu ve yükü taşır durur. Batı Anadolu'dan da memleket içlerinden de Siirt bozkırlarına o kadim demiryolu hattından katar katar trenler gider döner. Lakin bu emektar treni, yani Kurtalan Ekspresi sadece merhum Barış Manço'nun ardında çalmış müzisyen topluluktan ibaret sananlar çoktur. Ol nedenle günün moda tabirine uyarak, "Siirt, Güneydoğu'nun çılgın projesidir" dediğimde; bölgeyi iyi bilmeyenlerden; "Abartma kaptan" tepkisi verenler çıkar. O zaman buyurun anlatayım ve özellikle son 10 yıl içinde atılmış dev adımlardan, hem gerçekleşen hem de yapımı süren kallavi eserlerden somut örnekler vereyim de anlaşılsın bakalım abartı mııı gerçek mi?

HES'LER SİİRT'İ BESLER
Öncelikle su hayattır sözünde mutabıkız herhalde. İşte ilk örnek hayat veren sulardan gelsin. Çoğu gerçekleşen projeler sayesinde Siirt, bir baraj gölleri şehri olmanın arpa boyu yakınında. Pervari, Kirazlık, Alkumru, Çetin ve Şirvan hidroelektrik santrallerinin tamamlanmasına ramak kaldı çünkü. Yani "Botan Çayı üzerine kurulan söz konusu 'HES'ler, Siirt'in çılgın projesini iyi besler" durumu var. Yazın bir kenara, ileride hatırlayın. Kısa bir zaman sonra yelkencilikten raftinge, sörf yarışmalarından su kayağı keyiflerine mebzul turlar düzenlenecek Siirt civarına.

BATTAL BOY HAVA KÖPRÜSÜ
Elbette bunca kişiyi sadece kara yolu ya da tren rayları taşımayacak bölgeye. Eskinin güdük, daha çok askeri amaca yönelik havaalanı kısa bir tadilat tamirattan sonra büyütüldü, en kocamanından uçakların inebileceği pist düzenlendi. Hava köprüsü gayetle battal boy olaraktan yaşama girdi bile. Ayrıca, sadece su sporu yapmak için gelenler olmayacak kente. Siirt, inanç turizmi açısından da çok önemli bir kent ve hatırı sayılır yerli yabancı turist akını var. Bu sayı katlanarak artacak, bölge palazlanacak tam bir cazibe merkezi oluşacak.

VALİ ÇOLAK DİYOR Kİ...
Size bölgeden 'fıstık gibi' haberler iletmeye niyetliyim. Fıstık gibi diyorum çünkü Vali Musa Çolak fıstıktan başlayıp neler anlatıyor, nerelere götürüyor beni.

Şehir turumda duydum, Siirt'in ünlü fıstığı bir dünya markası olma yolunda diyenler çok.
Bence çoktan dünya markası oldu bile Savaş kardeşim. Coğrafi konumu ve toprak yapısı itibariyle Siirt, fıstık yetiştiriciliği açısından ülkemizin önemli bölgelerinden. Bu potansiyelimizi ekonomiye kazandırmak için valilik olarak fıstık üretiminin artırılmasına yönelik çeşitli projeler uyguluyor ve üreticilerimize büyük destekler sağlıyoruz.

Ne gibi?
Mesela bir tanesi de Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanlığı'nca uygulanacak olan Fıstık Üretiminin Alt Yapısının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Projesi. 8.5 milyon euro tutarındaki bu proje, ilimizi fıstık sektöründe önemli bir aktör haline getireceği gibi, istihdama da büyük katkı sağlayacak.

Köye dönüşe de yararı olur mu?
Hem de nasıl olur. Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında geçen yıldan beri uyguladığımız Fıstıkçılık Geliştirme Projesi'nde de, 777 aileye 411 bin adet fıstık fidanı, 410 bin metre tel örgü ve 82 bin adet demir dikmenin dağıtımını tamamladık. Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ise 367 aileye 148 bin adet fıstık fidanı, 175 bin metre tel örgü ve 35 bin adet demir dikme dağıtımını gerçekleştirdik. Sadece bu iki projemizden 4 bin 500 nüfus faydalandı.

TOKİ rekor seviyede işler yapıyormuş, duydum...
Gerçekten de öyle. TOKİ o kadar çok inşaat dikti ki rekor bir yana anlatsam sayfalarınızın yetmeyeceği yapılanmalar bunlar. Haydi gelin yeni okulların, yurtların, engelliler yaşam alanlarının ve dünyanın her yerine konfeksiyon ürünü ihraç eden fabrikaların gezisine çıkalım.

EVLİYALAR ŞEHRİ...
Siirt adeta evliyalar şehri. Veysel Karani, İbrahim Hakkı hazretleri gibi onlar gibi nice gönül insanlarını kucaklamış bir şehir. Tarih boyunca bilime yön vermiş bir kent oluşu biraz da bu bilge insanlar sayesine. Etnik farklılıkların yanısıra din, dil ve mezhep ayrılıkları bölgeyi sosyal paylaşımı zengin, yaşamı renkli, kültürü sınırsız kılmış yüzyıllardır.

EĞİTİM DEYİNCE...
Bir çırpıda anlatırsam; bakın nelere kavuşup nasıl kabuğunu kırmış Siirt: Adalet Sarayı 6 trilyonluk bir yatırımla 2 yılda bitti. 10 yıl önce kentte bin 766 derslik vardı, Osmanlı'dan devralınan derslikler. 79 yılda bin 766 derslik. Bunlara bin 222 derslik eklendi. 3 bin 808 adet bilgisayar desteği yapıldı. Sınıflara internet bağlandı, öğrencilere 6.5 milyon adet ders kitabı ücretsiz dağıtıldı. 2007'de Siirt Üniversitesi kuruldu ve gözle görülür gelişmeler yaşandı. Devlet hastanesi 5 yıldızlı otel kıvamında, özel hastaneler hizmete girdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.