Haberler

Binlerce Ferhat var

Tarih: 5 Mayıs 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Berrin Karakaş
Çılgın Proje'nin ilk talibi mimar, feylezof ve de şair Serdar İnan bir mistik işadamı.

Tayyip Erdoğan, isim babası Hıncal Uluç olan ‘Çılgın Proje' lansmanında Bolu tüneli örneğiyle "Biz Ferhat'ız" dedi. Cemil Çiçek iki gün sonra Melih Gökçek ile ‘Kedi Seymen Misket' projesi kadar olmasa da, Ankara'nın çılgın projesi ‘Gerede'yi açıkladı."Ferhat gibi dağları delerek yapılan çılgın bir proje" dedi ve 32.6 kilometrelik bir tünelle Ankara'ya su getireceklerini duyurdu.

Şehrine su getirmeye canla başla çalışan, bu uğurda Şirin'den dahi geçmiş emekçi bir Ferhat da Nâzım Hikmet'in ‘Ferhat ile Şirin' oyununda vardır. "Bu kayayı deleceğim, su akacak şehre. Çeşmelerden artık irin değil, tertemiz, ışıl ışıl su akacak Şirin" der oyunda Ferhat. Şirin de ne dese beğenirsiniz: "Çıldırdın mı?" (Ferhat'ın çıldırmışlığı ile ‘Kazalım Kazanalım Ferhatları'nın çılgınlığı arasındaki farkı bulanlar, gelecek 1 Mayıs'ta sahne önü bilet kazanacaklar.)

Geleneksel Ferhat ile Şirin hikayesindeki Ferhat'a en yakın duran şu an, ‘Çılgın Proje'nin ilk talibi, mimar Serdar İnan sanki. Kendisini fiziksel olarak Ali Sabancı'ya çok benzetiyorum. Aynı gülüş, aynı gözlük ve de göz yapısı. Mistik bir Sabancı gibi Serdar İnan. Belki de dünyada 30 milyar doları olan tek şair. ‘Deniz Gezmiş'ten ‘Şehitler'e, geniş bir skalaya seslenen dört tane şiir kitabı var. Sonuncu kitap ‘Yansımalar'ın önsözünde hepimiz için bir anahtar var. Kanallar açamasa da, gönül kanallarını açar gibi gözüküyor: "Artık işteki, evdeki, özelinizdeki duruşunuz daha haysiyetli olacak, iç güveniniz artacak, hayat akışında birbiri ile çelişen, bilinçaltınıza ters kayıt yapan olgularınız olmayacak. Depresyon, ruhsal sıkıntı sizin bildiğiniz en uzak köşenize gidecek, hep sevinç içinde olacaksınız, ne olursa olsun yüzünüzden tebessüm eksik olmayacak. Hedefimiz budur, bundan sonra bu hedefe giden yolları, bu şekilde düşünmenin size sağlayacağı faydaları okuyacaksınız."

İnan'ın ‘Yansımalar' kitabında bir de İstanbul şiiri var ki çok şey söylüyor: ‘Çelik çomaksız kaldı sokakların/Gürültüyü tozu dumana kattı yeni kiracıların/Kaba sabalar doldurdu/Taşlar beton oldu/Muhabbet sevgi dolu sözlere/Kavga kıyamet/İhtiraslar egemen oldu'...

Tayyip Erdoğan'ın ‘Çılgın Proje' konuşmasında Yahya Kemal'in ‘Deniz Türküsü' şiirinden alıntıladığı gibi ‘İnsan âlemde hayal etmek için yaşar' dizesini kavrayamıyorum sanırım ben. Kısıtlı hayal gücüm sebebiyle acılar içindeyim. Şiir dediğin paraya pula bu kadar bulanırsa, bir tek şu fani dünyada durursa, yazanın da kemikleri sızlar oralarda gibi geliyor bana. Şair dediğin de nedense bende parasız adam demek oluyor hâlâ. Bu konuda da çağdışı kalmış olabilirim. Serdar İnan'ı da bu sebeple anlamakta zorlanıyor olabilirim. Oysa tasavvuf ilmini öyle bir benimsemiş ki kendisi, İnanlar Holding'in her zerresi insan sevgisi. ‘Her şirket bir gün ölümü tadacaktır' tadındaki şu satırlara bakın: "Her beden gibi her şirket de bir gün fani gözlerini kapatacaktır. Bize düşen vazife bu süreyi verimli geçirmek, kısaca niyetimizi baki kılmaktır."

İnanların vizyonlarını altı ok misali altı kelime belirliyor. Birincisi elbette ki insan. "Biz insanı ayrımcısız ve tarafsız olarak hedefin ilk kelimesi haline getirdik" diyor şirket (Bu dil bana bir başka kitabın dilini hatırlatıyor ama)... Altı okun ikincisi ‘doğru' vizyonundan itibaren kafalar karışmaya başlıyor. Şöyle: "Herkes için en doğruyu bulmak için, bazılarının daha doğrusundan fedakarlık yapması gerekiyor. Daha doğruyu bulacağız diye doğruyu kaybetme tehlikesi de aynı zamanda ortaya çıkıyor. Yoksa daha iyi koca bulacağım diye evde kalan kız durumuna düşebiliyoruz."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.