Haberler

Belediye, yolları kaldırımları kiralayamaz

Tarih: 5 Mayıs 2011 Kaynak: Milliyet Yazan: Güngör Uras
Yollar taşıtlar için, kaldırımlar yayalar için yapılır. Belediyelerin sorumluluğu şehirlerde taşıt araçlarının geçişini sağlayacak yolları, insanların yürüyeceği kaldırımları yapmaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İSPARK uygulaması ile şehrin ana yollarının iki yanındaki birer şeridi kullanılamaz hale getirdi. Şimdilerde sıra kaldırımlara geldi. İSPARK kaldırımları kiralamaya başladı.

Yeniköy'de açılan kebapçı için, Yeniköy-Tarabya sahil şeridindeki güzelim yürüyüş yolu otopark haline getirildi. İstinye'deki gidiş geliş ikişer şeritli yolun hem gidişte hem gelişte birer şeridi otopark oldu. İstinye Devlet Hastanesi'nin, İstinye İtfaiyesi'nin önü otopark. Yangında itfaiye araçları yola çıkıp hareket edemiyor. Tek şeride inen yollarda cankurtaranlar otobüs ve dolmuş minibüslerini geçerek hastaneye ulaşamıyor.

İBB Başkanlığı nüfusu hızla artan şehirde yeni yollar açamadığı için taşıt trafiğine şehrin altına kazılan tünellerle çözüm ararken, mevcut yolların kapasitesini yarıya indiriyor.

Belediyenin sorumluluğu, her araca istediği yerde park edebilmesi için yolun kenarında park yeri bulmak değildir. Yoldan araçların engelsiz olarak geçişini sağlamaktır.

Dünyanın hiçbir şehrinde belediyeler ana yolların bir şeridini otoparka tahsis etmez.

Marka değeri düşüyor
İBB Başkanı Sayın Topbaş, İSPARK'ı bir kâr merkezi olarak değerlendiriyor: "İstanbul'un 35 ilçesinde yaklaşık 500 noktada 1.700 personelle hizmet veren İSPARK, 2009 bilançosuna göre 76.5 milyon liralık ciro elde etti. 2 milyon liranın üzerinde bir kâr sağladı. Günde 80 bin aracın giriş çıkış yaptığı İSPARK alanlarına yılda 20 milyondan fazla araç park ediyor. 2 yıl önce 1 milyar euro değer biçilen şirketin değerinin 2 yılda 4 milyar euro'ya yükselmesi yaklaşık 3 milyar Euro'luk bir değer artışını ifade ediyor.

İBB'ye yılda 2 milyon TL gelir için şehir trafiğini kilitlemek, işlemez hale getirmek yanlıştır. Hele hele İSPARK'ı özelleştirerek yerli veya yabancı bir sermaye grubuna satmak, sonuçta İstanbul yollarının yarısının kullanım hakkını uzun vadeli olarak bir işletmeciye devretmek "cinayet"tir.

İBB Başkanı Sayın Topbaş ile iftihar ediyoruz. Başkanımız önce Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı seçildi. Geçen günlerde de Birleşmiş Milletler Yerel Yönetimler Danışma Konseyi'ne (UNACLA) oy birliği ile başkan oldu. Dünyadaki büyük yerel yönetimlerin takdir ederek kendilerine başkan seçtikleri, İBB Başkanı Sayın Topbaş'ın İstanbul'un yollarını, kaldırımlarını kiralayarak İstanbul'un marka değerini düşürürse hem kendine, hem İstanbul'a yazık olur.
İngiltere'deki Knight Frank isimli bir kuruluş Citibank'ın Özel Bankacılık Bölümü ile ortaklaşa her yıl "The Wealth Report" adıyla bir rapor yayınlıyor. 2010 yılı raporunda dünyanın 40 büyük şehrinin değerlendirmesi yapıldı.

İstanbul geriye gidiyor
Bu değerlemeye göre, İstanbul yaşam kalitesi bakımından 40 büyük şehir sıralamasında 35'inci sırada yer alıyor. Yaşam kalitesi denilen şey o şehirdeki insanların, mutlu bir yaşam sürmeleri için gerekli imkânlara sahip olmaları. İstanbul'u dünya finans merkezi yapmak istiyoruz. İstanbul ekonomik aktivite/canlılık bakımından 40 şehrin 27'ncisi. Bilgi birikimi, eleman yeterliliği bakımından 21'inci sırada.

Bütünü ile İstanbul 40 büyük şehir sıralamasında 2010'da 25'inci sırada. Bir yıl önce 23'üncü sırada idi.
Sayın Topbaş'ın dünya başkanlıkları çok önemli. Bu sayede diğer büyük şehirleri geziyor, görüyor. Onları örnek alırsa İstanbul, dünyanın diğer büyük şehirleri sıralamasında her yıl biraz daha gerilere düşmekten kurtulur. İstanbullular da daha mutlu olur.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.