Haberler

Çorum'dan çıktık tarihe yürüdük

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Ayşe Tosun


Leb demeden leblebisiyle hatırladığımız Çorum, artık tarihi ve doğal güzelliklerini dünyaya duyurmaya aday bir şehir. Bu yıl ikincisi düzenlenen Tarihi Hitit Yolu üzerindeki yürüyüş parkurları açıldı. Yüzlerce doğasever gibi biz de yürüyüş ve bisiklet parkurlarında Hititlerin izini sürdük...

Çorum, 4 bin yıllık tarihi Hitit Yolu'nun izlerini sürüyor. Tarihi yol üzerinde yürüyüş ve bisiklet parkurları sezonunun bu yılki açılış yürüyüşüne biz de katıldık. Yerli ve yabancı yüzlerce insanla Hitit tarihine kısa bir yolculuk yaptık. AKUT Kurucu Üyesi Nasuh Mahruki, Fethiye'deki Likya yolunu turizme kazandıran araştırmacı rehber Cate Clow da yürüyüşteydi.


Tarihi Hitit Yolu, Unesco Dünya Mirası listesinde de yer alan Boğazköy-Hattuşa ören yeriyle Çorum'un diğer önemli Hitit yerleşim yerleri olan Alacahöyük-Şapinuva üçgeninde, eski göç yolları ve kervan güzergâhları kullanılarak oluşturulmuş. Geçen yıl açılan yürüyüş parkurları, herkesin yapabileceği bir etkinlik kategorisinde. Küçük tepelere giden patikalar dışında bütün güzergahlar kısa iniş ve çıkışlarla yumuşak bir yürüyüş rotası kıvamında. Her parkur bir köyden geçiyor. Mevsime göre yürüyüşün risk oranı da değişiyor. Zira çamur ve ıslak taş, kayganlığı artırıyor. Mesela İncesu Kanyonu içerisindeki Kybele kabartmasını görmek istiyorsanız dereyi görmeden paçayı sıvamayın. Çünkü bu kabartmayı görmek için 11 kez dere geçişini de göze almanız gerekiyor. Eğer hava muhalefetiyle karşılaşmadıysanız 385 kilometrenin nasıl geçtiğini anlamadan kendinizi doğanın renk cümbüşüne bırakmanız kaçınılmaz. Başakların saçlarını okşayan rüzgârın ahengine mi, çok az rastlayacağınız yeşilin cezbesine mi, adım başı karşılaştığınız tarihi taş oymalara mı bakmalıyız, şaşırıyoruz. Bu manzara karşısında size sadece fotoğraf makinesinin deklanşörüne basmak kalıyor. 3 bin 300 yıl öncesine ait gitar çalan insan oymalı kayanın Hititlere ait olduğunu biliyorsanız yanınıza gitar çalan bir arkadaşınızı da alın. Bu güzel yürüyüş gitar sesleriyle de tamamlanırsa işte o an kapayın gözlerinizi. Çünkü kendinizi bir Hitit kervanın da hissedeceksiniz.


17 yürüyüş parkuru, alternatif güzergâhlarla birlikte 385 kilometreye kadar ulaşıyor. 6 bisiklet parkurunun uzunluğu ise 406 kilometre. Parkurlar hafif tempolu yürüyüş rotaları gibi kırmızı-beyaz çizgiler, sarı-yeşil tabelalar, ayrıntılı bir harita ve GPS koordinatlarıyla belirlenmiş.



Hitit Yolu parkurları, günübirlik kısa, kamplı uzun ve bisikletli rotaları olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Rotaların omurgasını ise Boğazkale-Hattuşa-Şapinuva, Alacahöyük-Alaca-Şapinuva ve Boğazkale-Alacahöyük güzergahları teşkil ediyor. Bölgede Hitit Yolu yürüyüşü ve bisiklet etkinliği dışında etkinlikler de var. Kanyoning, kaya tırmanışı, foto safari, olta balıkçılığı, karavan ve kampçılık gibi aktiviteler de yapılabiliyor. Çorum Valiliği, Hitit yollarını yeniden canlandırmak ve turizmde doğa yürüyüşlerinin farkındalığını artırmak istiyor.

Hattuşa'nın en ilginç kalıntıları gün yüzünde
Çorum'da görülmeye değer tarihi eserler de bulunuyor. Hitit Devleti'nin başkenti Hattuşa şehri, 76 hektarlık alanda yaklaşık 6 km uzunluğunda, belirli aralıklarla yüksek kulelerle desteklenen taş temelli, üst yapısı kerpiç tuğlalarla örülü bir surla çevriliymiş. Şehrin farklı bölgelerine giriş, sura açılmış anıtsal kapılardan sağlanıyormuş. Çoğu günümüze kadar sağlam olarak gelmiş, dış yüzünde aslan yontuları bulunan Aslanlı Kapı'yla, iç yüzünde, silahlı tanrının bulunduğu Kral Kapı, bunların en önemlileri. Kentin güney ucundaki Yer Kapı, Hattuşa'nın en dikkat çekici kalıntılarından. Sur, burada 20 metre yüksekliğinde yapay bir sırt üzerinden geçiyormuş. Bu surların şimdi sadece kalıntıları duruyor. Surların üzerine yapılan maket ziyaretçilere fikir veriyor.

Hitit Yolu'nu Fransız gezgin keşfetti

Ülkemizde Unesco Dünya Mirası listesine giren 9 yerden biri olan Hattuşa kalıntıları, Fransız gezgin Charles Texier tarafından 1834 yılında keşfedilmiş. Alacahöyük'te kral mezarları, tapınak, su kanalları, sfenksli kapı ve şehir suru gibi ayrıntıları da görmek mümkün. Çorum Müzesi'nde Hitit dini törenlerine dair betimlemelerin yer aldığı kabartmalı Hüseyindede vazosu, Kral 2. Tuthaliya'ya ait üzeri çivi yazılı bronz kılıç, damgalar, mühürler ve geçmişi aydınlatan tablet arşivleri de ilgililerini bekliyor.

Hattuşa hem idari hem dini merkez
Hitit kralları, ülkeyi bugün Büyükkale olarak adlandırılan sarp bir kayalık üzerinde oturan saraydan yönetiyormuş. Hattuşa, Hitit İmparatorluğu'nun hem idari başkenti, hem de ülkenin dini merkeziymiş. Hitit metinlerinde Hattuşa ülkesinden "bin tanrılı ülke" olarak söz ediliyor. Hititler, özellikle yendikleri diğer ülkelerin tanrılarını kızdırıp gazaplarına uğramaktansa, armağan ve dualarla saygılarını dile getirip onları kendi tanrıları arasına katmayı yeğliyorlarmış. Ayrıca her şehrin koruyucu tanrısı varmiş. Hattuşa'da bugüne kadar 31 tapınak gün yüzüne çıkartılmış.

Hitit Güneş Kursu nedir?

Hitit Güneş Kursu, Hitit Uygarlığı ve sanatının sembolü sayılan bir nesne. Güneşi sembolize eden dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşuyor. Bazı kursların üstünde ses çıkarması için sallanan parçalar, kimisinin üstüne barışı sembolize eden geyik figürü, kimisine ise üremeyi sembolize etmek üzere kuş, ağaç figürleri var. Genellikle tunç yapılan kursların ahşap asaların ucuna takılarak dini törenlerde kullanıldığı veya at koşum takımlarının arasında kullanıldığı sanılıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.