Haberler

'Osmanlı başkenti Edirne'de ekonomi turizmle çeşitlenecek

Tarih: 1 Haziran 2011 Kaynak: Dünya, Kamil Eser


Tarihi eserleriyle bir açık hava müzesini andıran Edirne, büyüme sürecinde tarımın yanına turizmi de katmak istiyor.

Osmanlı'nın eski başkentlerinden Edirne, Türkiye'nin batı ucundaki sıkışmışlığına ve Çorlu gibi sanayi merkezlerine verdiği göçe turizmle son vermek istiyor. Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarında 4 gümrük kapısına ev sahipliği yapan kent, tarım odaklı büyümeyi hizmet sektörüyle çeşitlendirecek.

Yeterli konaklama olanağı bulunamadığı için bin 500 kişilik kültür ve kongre merkezinin atıl durumda beklediği kentte inşaat çalışmaları sürdürülen 3 adet 4 yıldızlı otelin turizm hedeflerine ivme katması bekleniyor.

Bu süreçte Edirne belediyesi, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'ı görecek bir seyir terası kurmayı, kültür ve turizm müdürlüğü ise bir dizi tarihi yapıyı turizme kazandırmayı amaçlıyor. Edirne TSO da komşu ülkelerle ticaretin geliştirilmesi için hazırladığı Balkan Ticaret Merkezi projesi konusunda 25 Mayıs'ta Milli Evrak'a resmi başvuru yaptı.

Edirne Genç Girişimciler Derneği (EGGD) 'Anadolu Buluşmaları' adı altında Ekonomi Gazeteciler Derneği'ni (EGD) Edirne'de ağırladı.

Buluşma kapsamında ETSO 'da düzenlenen 'Edirne'de İş Dünyası İçin Yeni Açılımlar ve Fırsatlar' başlıklı panelde DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt da bir konuşma yaptı. Toplantıda söz alan iş dünyasının temsilcileri dar alanda 700'e yakın tarihi eseriyle öne çıkan Edirne'nin yeni otellerin hizmete girmesiyle konaklama sürelerini uzatma şansını yakalayacağını belirtti.

Bir açıkhava müzesi görünümüyle öne çıkan kentte Selimiye Camii'nin UNESCO kültür varlıkları listesine alınması için de çalışmalar son aşamaya geldi. Türkiye'de üretilen ayçiçeğinin yüzde 30, çeltiğin ise yüzde 60'ını üreten Edirne, sulama teşvikinin yaygınlaşması ile İstanbul'un sebze meyve bahçesi olma şansını da yakalamayı hedefliyor. İş çevreleri Çakmak ve Hamzadere barajlarının hizmete girmesinin çeltik, ayçiceği ve mısır üretimine ivme kazandıracağını, Edirne'yi Trakya'nın yağlı tohumlar merkezi konumuna taşıyacağı düşüncesinde. 1980'li yıllarda ön plana çıktığı tekstil sektöründe kan kaybeden kent, altyapı çalışmaları sona eren Edirne Organize Sanayi Bölgesi'ne de yatırımcı bekliyor.

Pek aktif olmayan Pazarkule Gümrük Kapısı'nın yenilenmesini, TIR trafiğine açılmasını ve ithalat ve ihracat işlemlerine yetkili bir gümrük haline getirilmesini isteyen iş çevreleri, Ayşe Kadın Gar Gümrük İstasyonu'nun da modernize edilmesi gerektiği düşüncesinde.

İş çevrelerinin bir başka talebi de Halkalı Gümrüğü'ndeki işlemlerinin yüzde 30'unun Edirne'ye kaydırılması Edirne Genç Girişimciler Derneği Başkanı Nevser Eraslan, Edirne'de iş imkanlarının kısıtlı olduğunu, kentin tarıma dayalı ekonomisi yüzünden gençlerin yakın sanayi bölgelerine çalışmak için gittiğini belirtti.

Eraslan, "EGD'yi davet ederek Edirne'nin sorunlarını bizden duyurmasını istedik. Panelimize destek veren Edirne Belediyesi'ne, Edirne Ticaret Borsası'na, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile ETSO'ya teşekkür ederiz" dedi.

Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner de, turizmde 'deniz, kum, güneş' sloganının yavaş yavaş kırılmaya başladığını kaydederek, "İnanç turizmi, kültür ve doğa turizmi gibi yeni alternatiflerle turizm çeşitleniyor. Genç girişimcilerin, turizmcilerin el atması ile kısır döngü kırılacak" diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.