Haberler

Riskler önemsenmedi!

Tarih: 3 Haziran 2011 Kaynak: Birgün
Birleşmiş Milletler'e bağlı Nükleer Enerji Kurumu'na (IAEA) bağlı bir ekip, Japonya'da Mart ayında yaşanan deprem ve tsunami felaketinin tetiklediği nükleer krize ilişkin incelemede bulunarak bir rapor hazırladı. Kurum, Japonya'nın tsunaminin nükleer santrallara vereceği zararı küçümsediğini düşündüklerini ifade etti.

Raporda nükleer santralı tasarlayanların ve santral işletmecilerinin, tüm doğal felaketlere ve zararlara karşı koruma sağlamaları gerektiği üzerinde duruldu. Zararın yeterince ciddiye alınmadığı belirtilen raporda daha fazla hazırlık yapılması çağrısı yapıldı. Rapor aynı zamanda nükleer sanayiinde bağımsız denetleyicilerin önemine vurgu yaptı.

Fukuşima nükleer santralının soğutma sistemi, Mart ayında yaşanan deprem ve tsunami felaketinde büyük hasar görmüştü. İşletmeci firma Tepco üç reaktörde muhtemelen erime meydana geldiğini doğrulamıştı. Fukuşima nükleer tesisi halen radyasyon yaymaya devam ediyor.

Kamikaze olmak isteyenler artıyor
Japonya'nın Fukuşima tesisindeki nükleer krizle baş etmek için hayatlarını riske atabileceklerini söyleyen 'gönüllülerin' sayısı artıyor. Son olarak 200'ü aşkın Japon emekli kendilerini gönüllü olarak öne attı. Hepsi 60 yaşın üzerinde olan emekli mühendislerden ve diğer meslek gruplarından oluşan grup, gençlerin yerine radyasyon tehlikesiyle kendilerinin yüzleşmesi gerektiğini söylüyor.

Emekliler grubunu organize eden kişi, 72 yaşında emekli bir mühendis olan Yasuteru Yamada. Televizyonda Fukuşima'daki krizi izlerken harekete geçme vaktinin geldiğini anladığını söyleyen Yasuteru Yamada, e-posta ve Twitter yoluyla emekli tanıdıklarıyla temasa geçtiğini anlatıyor. Yasuteru Yamada, gönüllü emeklilerin Fukuşima tesisine sokulması için hükümet nezdinde girişimlerde bulunduğunu ve en az birkaç milletvekilinden bu konuda destek aldığını söylüyor.

Fukuşima'da radyasyonu kontrol altına almaya çalışan genç elemanların yerine yaşlıların geçmesinin cesaretten ziyade mantıklı düşünmeyle açıklanabileceğini söyleyen Yamada, "Ben şu anda 72 yaşındayım. Herhalde önümde sadece 13-15 yıl kalmıştır" diyor.

Radyasyona maruz kalan birinde kanserin ortaya çıkmasının 20 ila 30 yıl arasında, hatta bazen daha uzun bir zaman aldığını belirten emekli mühendis Yamada, yaşlıların hayatında radyasyon riskinin gençlere oranla çok daha az korkutucu olduğunu kaydetti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.