Haberler

Alternatif enerjilere yönelik teşvik paraları nereye gitti

Tarih: 10 Haziran 2011 Kaynak: Birgün Yazan: Şule Yıldırım
Ankara'da güneş enerjisine ilgi duyan bir elektronik firmasının genel müdürü S.A hanım. Ticari hayatı nedeniyle ismini vermiyor ancak güneş enerjisi üzerine yatırım hedeflediği ülkesinde karşılaştığı zorluklar onu çoktan yıldırmış. Sonunda Bulgaristan'a yatırım yapma kararı almış S.A. Bir yurttaş ve tüccar olarak sorunlarını anlatıyor:

"Benden 1 dolara elektriği alıp vatandaşa 100-80-50 dolar gibi rakamlara satmalarına izin vermeyeceğim, bunun için Bulgaristan hükümetine projemi sundum; Bulgarlar projemi değerlendirip santralleri kurar Türkiye'ye de elektrik satarlar. Gönlüm biz üretip satalım isterdi ama bu ülkede kişisel çıkarlar söz konusu olduğu sürece bu mümkün değil" diyor.

"Güneyde bile doğalgaz dayatılıyor"

S.A.'nın hükümete sorduğu can alıcı soru ise şu: "Türkiye'ye alternatif enerji sistemleri için Dünya Bankası tarafından verilen milyonlarca dolar nereye gitti? Bu hükümete sormak istiyorum." İddiası ise, "Nükleer santralların dayatılma sebebi, iki yıl önce özel sektöre vatandaşa teşvik olarak verilmesi gereken bu paranın birilerinin cebine pay edilmek istenmesi" S.A, "Güney illerinde dahi doğalgaz dayatması yapılmasının mantığı nedir? Almanya 4 saat aldığı güneş ışığı ile ülkesinde ve Güney Afrika'da bile santrallar kuruyor. Biz yazın 14 kışın 7 saatlik ışığı değerlendiremiyoruz" diyor. Güneş enerjisi yatırımında ise hayli iddialı, "Kuracakları nükleer santrallerin kablo parasına bütün ülkeye güneş enerjisi santrallarini kurarım. Hem ülkem insanı yararlansın hem de ürettiğim fazla elektriği Avrupa'ya satayım. Bunu yaparken yüzde 20 kâr edebiliyorum. Herkes gibi yüzde 100'ün üzerinde kâr peşinde değiliz."

Hesap ortada

Genel müdür S.A'nın aktardıklarına göre, "Türkiye'nin toplam yıllık ortalama güneşlenme süresi metrekarede 2.640 saat. Kişi başına düşen güneş enerjisi miktarı ise 14.000.000 kWh'dir. Bu sayı, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık tüketim miktarı olan 2.700 kWh'lık elektrik enerjisinin 5.000 katından fazla." S.A, "Türkiye güneşini tam manasıyla kullandığı takdirde sadece güneş santrallarıyla bile enerjisini karşılayacak kapasiteye sahiptir" diye ekliyor.

Sokakta dünyanın elektriği yanıyor

Türkiye'de 11 milyon sokak lambasına harcanan parayla 3 Keban Barajı kadar elektrik tasarrufu yapılacağını söyleyen S.A, "Bunların tamamının LED ampule (ışık yayan diyot) dönüştürülmesi halinde ev, fabrika, park bahçelerdeki kullanımları da düşünürsek tasarruf kat kat artacaktır" diyor. TEDAŞ'ın kullandığı klasik akkor ampuller saatte 300 watt enerji tüketirken LED'li ampuller en fazla saatte 90 watt'lık enerjiyle aynı işi yapıyor. S.A verdiği bilgileri Sokak Lambaları Aydınlatma Yönetmeliği'nin amaç ve esaslar kısmındaki, "Elektrik enerjisinin tüketicilere yeterli, kaliteli, sürekli düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde sunulması temel amaçtır" maddesine dayandırıyor. Buna göre yönetmelik taslağına konulan geçici maddeyle "Kamunun genel kullanımına yönelik meydan, bulvar, cadde ve sokakların aydınlatılması ile trafik sinyalizasyonlarına ait tüketim giderleri, 1 Ocak 2009 ile 31 Aralık 2015 arasındaki dönem için Hazine Müsteşarlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak." LED'li sistemin tüm alanlara kurulması halinde 6 ay, en fazla bir yılda sistem kendini amorti edebilecek. Herhangi bir riski yok, çünkü mevcut elektrik şebekesiyle entegre edilebiliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.