Haberler

Tarihî yarımada kurtarılacak

Tarih: 15 Ocak 2006 Kaynak: Türkiye
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, her dönem tarihi yarımadayı tekrar ihya etmek, eski hale getirmek ve buradan sanayiden çok daha fazla girdisi olabilecek turizm girdisi sağlayabilmek için çalışmalar yapıldığını, ancak ciddi anlamda uygulamaya geçilmediğini söyledi. Bölgeye olumsuz etki yapan birçok atölye ve büyük depolar bulunduğunu, bunun ciddi problem meydana getirdiğini kaydeden Topbaş, taşınma sonrasında büyük kamyonların artık buralara girmemesi sağlanarak, ticaret yapanların çalışmalarını başka yerlerde yürütüp, burada sadece ofis mantığı güdebileceklerini ifade etti. Kadir Topbaş, şu anda büyük depo ve toptancı olarak kullanılan hanların turizme katkı getirecek şekilde farklı fonksiyonlara dönüştürülmesinin daha doğru olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bazı imalathaneler, özellikle kuyumcu atölyeleri, atıklar nedeniyle ciddi kirlilik arzeden konumdalar. Bunların daha doğru, çağdaş ve disipline edilmiş yerlere taşınması buranın daha çok hizmet ve turizm ağırlıklı yerlere dönüşmesi şart. Bununla ilgili yapılmış tebligatlar var. Bir müddet bu tebligatlar için süreler verildi. Bundan sonra bu süreler daraltıldı. Bir müddet sonra oraya araç girişlerine müdahale etmek durumundayız. Tarihi kurtarmak durumundayız.

Zorlayıcı tedbirler alınacak
Çünkü turizmden ciddi girdi sağlayacak bu kent, kendi değerlerini heder etmekte. Bu ticaret yine bir şekliyle olabilir ama artık büyük nakliyeler oluşturan, büyük kamyonların yüklendiği, boşaltıldığı depolar değil, daha çok ofis ve irtibat yeri niteliğinde olmalı.” Topbaş, bölgede imalatın artık ortadan kalkması gerektiğine dikkat çekerek, “Özellikle Kuyumcukent devreye girmeli. Arıtma tesisi bulunan ve çağdaş mekansal bütünlüğe sahip mekanlara taşınmalarını arzu ediyoruz. Onlara gereken baskılar yapılacaktır” dedi.

Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Çınar da, Eminönü’nde yoğunlaşan ve tarihi dokuya zarar veren toptancıların artık, bugünkü yatırım değeri 750 milyon dolara ulaşan Giyimkent’e taşınması gerektiğini, aksi halde kamyonların bölgeye sokulmaması ve yüklemenin imkansız hale getirilmesi gibi birtakım zorlayıcı tedbirlerin devreye girmesinin şart olduğunu söyledi. İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu da sektör olarak yüzyıllardır tarihi yarımadada bulunduklarını ifade ederek, “İmalat yapıp da çevreyi kirletenlere biz de karşıyız. Ancak Kuyumcukent’te yeri olmayan küçük esnaf, sanatkarlarımız var. Sapla samanı ayırt etmek lazım. Burada kalması gerekenleri kalabilme ölçeklerine getirmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.