Haberler

Manavgat projesi iptal

Tarih: 2 Şubat 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Gülçin Üstün, Utku Çakırözer

Manavgat Suyu'nun tankerlerle İsrail'e taşınması için yıllardır süren görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı

Manavgat suyunun tankerlerle İsrail'e satışı konusunda yıllardır sürdürülen görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. İsrail, iptal edilecek projenin yerine, Göksu Nehri sularının deniz altından kurulacak hatla ülkesine aktarılması önerdi.

İki ülkenin Dışişleri bakanlıkları ile su işlerinden sorumlu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyetler 30 - 31 Ocak'ta Ankara'da buluştu. Dışişleri Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Mithat Rende ile İsrail Su İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Joseph Breizin'in başkanlık ettiği görüşmelerde, Manavgat Suyu'nun tankerlerle İsrail'e taşınması konusunda ön anlaşması imzalanan projenin iptal edilmesi kararlaştırıldı.

Maliyeti yüksek buldular
İsrail'in projeden vazgeçme sebebinin Manavgat'tan taşınacak suyun metreküp maliyetinin "bir dolar"ı aşması olduğu öğrenildi. Türk yetkililer, projenin yıllardır tamamlanamaması ve maliyet konusunda bir türlü orta yol bulunamaması nedeniyle iptal kararı alındığını bildirdi. Başta İsrail olmak üzere Ortadoğu ülkelerine su satışı için Manavgat'ın ağzına kurulan tesislerin Belediyeler Birliği'ne devredileceği öğrenildi.

Akdeniz'e su hattı
Su ihtiyaçlarının sürdüğünü belirten İsrail yetkilileri, maliyeti yüksek olan tankerle su taşıma yerine, Akdeniz'in altına boru hattı döşenerek su taşınması projesini masaya getirdi. Başlangıç noktası olarak Göksu Nehri'ni seçen İsrail, "Bu hatla 300 milyon metreküp su istiyoruz" talebinde bulundu.

İsrail, hattın ekonomik olabilmesi için suyun kendilerine maliyetinin bir doların altında olması gerektiğinin altını çizdi. Öneriye karşı çıkmayan, ancak mesafeli davranan Türk heyetinin, "Manavgat'ta çok büyük yatırım yaptık ve hepsi boşa gitti. Kesin kararınız olmadan adım atmayız. Kesin kararınızı hazırlayarak gelin" yanıtını verdiği öğrenildi.

147 milyon dolar harcandı
Barış Suyu Projesi olarak gündeme gelen Ortadoğu'ya su ihraç etme fikri ilk kez 1987'de Turgut Özal döneminde ortaya atıldı. Proje, yıllardır Akdeniz'e akarak değerlendirilmeyen Manavgat Çayı'nın suyunu hem Türkiye'ye yılda 300 milyon dolar gelir sağlamak hem de susuzluk çeken Akdeniz ülkelerine hayat vermek amacıyla 1992'de başlatıldı. Toplam 147 milyon dolar harcanarak gerçekleştirilen tesisler 1999'da tamamlandı. Proje, Manavgat Çayı'ndan yılda 90 milyon metreküpü arıtılmış olmak üzere 180 milyon metreküp su elde elde edilmesini öngörüyordu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.